Декларация за абдикация на държавата

Признанията на КЗК по казуса с LIC33 показаха доброволното й безсилие

Председателят на КЗК Петко Николов
Председателят на КЗК Петко Николов
Председателят на КЗК Петко Николов    ©  Юлия Лазарова
Председателят на КЗК Петко Николов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нали се сещате за онези мачове, при които офанзивата на единия отбор изпада в очевидна паника всеки път, когато случайно получи топката, а защитата му оглежда близките тополи вместо топката? Накрая всички се ядосваме колко безсрамно е свирена тази среща, още преди да започне. Но резултатът си е резултат.

Е, точно това се случва в момента със сделките около наследството на Цветан Василев. Никому неизвестна компания - току-що регистрираната в Люксембург LIC33, изведнъж обяви, че е купила група дружества на банкера беглец, и изригна с куп обещания на публична изява пред всички медии. После всичко утихна за цял месец. И сега българската Комисия за защита на конкуренцията излезе с умилителна декларация за безсилие - че е търсила LIC33, писала й е на адреса й в Париж, а пощите върнали неотворен плика, защото там никой не познавал адресата.

Тази абдикация от отговорност, ако не беше обидна за цялата публика, щеше да е смешна. КЗК дотолкова панически бяга от топката, че за по-сигурно се прави, че не я вижда.

Първо - въпросната неиздирваема LIC33 си има регистрация в Люксембург, освен адрес в Париж. И той се вижда в местните регистри.

Второ - собствениците и мениджърите й си имат мобилни телефони. И ги вдигат - пробвахме и вдигна даже самия Пиер Луврие. Вярно, отказа коментар за медиите, но това не означава, че се е скрил.

Трето - българските власти и служби все пак имат повече инструменти за издирване на хора, фирми и сделки от изпращането на едно писмо.

Четвърто - съмненията, изразени от КЗК за това дали изобщо има сделка между LIC33 и Цветан Василев, са бутафорни - извлечения от люксембургския регистър показват, че поне за БТК прехвърляне си има.

Пето - абсолютно неадекватно е от страна на регулатора да пита продадените дружества на кого са продадени. Както за втори път си признава, че прави.

Абсурдните моменти от цялата ситуация всъщност са и много повече. Единственото, което все още не е ясно напълно, е по чия поръчка КЗК в момента си слага тъмно парче плат върху очите, тапи в ушите и шапчица за сън. А ние през целия този месец си мислехме, че цялата държавна машина си върши работата, и пазихме тишина.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 15
    • + 4

    И какво значение има дали БТК е собственост на ЛИК33, на ЛИК34, ББ56 или каквато и да е друга фирма!?

    Нередност?
  • 2
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 14

    Ами така е, Цв. Василев ако се обади още веднъж-два пъти, ще вземат и банката да му върнат ;-)

    Нередност?
  • 3
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#1] от "svoboden":
    Има огромно значение, специално за БТК и то е свързано с националната ни сигурност.
    Дадох ти началото, сега следва и ти да помислиш по-нататък.
    А що се отнася до КЗК, те много внимават да не вземат да открият нещо нередно в сделката. Затова сигурно тайно са се надявали никой да не им отговори на адреса в Париж. Цирк, пълен цирк...

    Нередност?
  • 4
    lazarus avatar :-|
    Lazarus
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#1] от "svoboden":
    Има значение и затова, че дяловете на Цветан Василен и неговите фирми трябваше да са запорирани преди година. Сега, дори и той да бъде осъден, държавата, т.е. ние, ще пием по една студена вода.

    Нередност?
  • 5
    koko65bg avatar :-|
    koko65bg
    • + 13

    Пето - абсолютно неадекватно е от страна на регулатора да пита продадените дружества на кого са продадени. Както за втори път си признава, че прави.

    Ами този регулатор в този си състав е доказал свочта неадекватност.

    А ние през целия този месец си мислехме, че цялата държавна машина си върши работата, и пазихме тишина.

    И там ни е грешката. Тази сган разбира само от тояга.

    Нередност?
  • 6
    pavlin_kralev avatar :-@
    Павлин Кралев
    • + 9

    Много правилна статия. това означава ли всеки може да го направи така, но да продължава да си взема заплатата ?
    http://iconomicabg.tk/

    Нередност?
  • 7
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • + 8

    Регулаторите ... регулаторите ...

    КЗК се нареди достойно до КФН и БНБ

    Нередност?
  • 8
    akg53369897 avatar :-|
    Petko Stoev
    • + 7

    Станахме за смях. Трагична държава след 25-годишното управление на ДС. Картаген-ДС трябва бързо да бъде разрушен, докато той не е разрушил нас и нашите души!!!

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 3

    Всички сме чували безброй пъти от разни представящи се хем за компетентни, хем за експети и многознаещи, хем за патриоти дежурния им припев, как ДС и българските служби и институции работели за държавата, как нилъде го нямало това да се отварят досиета, да се издавали държавни тайни (то държава не остана, но тайните са неприкосновени, според тези),...ДОКАТО Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО ВЕЧЕ И НА ДЕЦАТА, ЧЕ ВСЪЩНОСТ СЕ ПРИКРИВАТ, И ТО БЕЗБРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ВЕЧЕ ВИДИМИ И ОТ КОСМОСА!
    И дежурная припев, че "нямало доказателства" червената ДС-КГБ партокрация да стои зад организираното масово и варварско разграбване на държавата и хората и разрушаването на държавата и държавността.

    Ето ви едно ново, поредното доказателство - в случай, че все оше има някой, който се заслушва в долните лъжи и манипулации на тези:

    =======================

    Агенти на ДС разпродават КТБ, и човек на Доган стана синдик

    15|2742|23.04.2015

    Агенти на ДС разпродават КТБ, и човек на Доган стана синдик

    Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече станаха постоянни, съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките. И двамата са експерти с дълъг опит в банковата сфера и държавната администрация.

    Името на Ангелчев се оказа включено в списъка на регистрираните към БНБ синдици, които са били агенти на Държавна сигурност. Росен Ангелчев е работил за Първо главно управление на ДС (б.р., външно разузнаване), като е бил вербуван през 1988 г. и е снет от отчет през 1989 г. Преди ден СГС откри производство по несъстоятелност на КТБ, като определи за датата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г., когато БНБ отне лиценза ѝ.

    На 21 април Комисията по досиетата обяви, че осем души, които присъстват в списъка на синдиците, поддържан от БНБ, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. В актуалния списък на лицата, които могат да заемат подобна длъжност, присъстват общо 26 души. За още един от тях проверката на Комисията по досиетата продължава, защото чака още данни от централната банка.

    Ето и имената на осемте синдици-сътрудници, както и кратко описание на всеки от тях, направено от сайта desebg.com.

    Александър Кирилов Новков – агент „КИРИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Той е бил зам.-председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Стопанска банка АД до края на 1993 г.

    Асен Манов Друмев – агент „ЕКРЕМ“ и „ЕМИЛ“ на Окръжно управление на Велико Търново от 1976 г. и след това на Второ главно управление на ДС. Той беше шеф във висшето ръководство на ДСК (1992-2001 г.), а след това – до 2007 г. изпълнителен директор на фонд „Земеделие“. Той беше съден за корупция, но ВКС го оправда. Счита се за човек на Ахмед Доган, който изиграва основна роля за смяната на Мехмед Дикме от Министерство на земеделието.

    Иван Манев Белчев – агент „ПЕТЪР“ на Второ главно управление на ДС от 1976 г. Белчев е зам.-министър на търговията в периода 1994-1996 г. при служебния кабинет на Ренета Инджова и кабинета на Жан Виденов. Съветник е в Комисия по икономическата политика в парламента от юни 1997 г. и главен съветник в Комисия по икономическата политика (1997-2000). Той е и зам.-ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2004-2008).

    Пламен Костадинов Сапаревски – съдържател на явочна квартира „КОЛАРОВ“ на Второ главно управление на ДС от 1980 г.

    Росен Иванов Ангелчев – доверено лице „ИВАНОВ“ на СГУ на МВР-ДС от 1988 г. и секретен сътрудник „КОНСТАНТИНИ“ на Първо главно управление на ДС. От 1992 до 1997 г. е бил юрисконсулт на Първа частна банка, чиито шефове също бяха разкрити като агенти на ДС, а след това е помощник-синдик на БСИ „Минералбанк“.

    Румяна Тодорова Рахнева – агент „77“ на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1986 г. Тя е била началник на управление и началник на отдел (1993-1994) в Държавна агенция по туризъм.

    Спас Георгиев Василев – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС Пловдив от 1989 г. е прокурист (1996-1997) на фалиралата „Агробизнесбанк“ и член на Управителния ѝ съвет март-юли 1997 г.

    Стоян Евгениев Митов – осведомител „ИСКРЕН“ на СГУ от 1970 г. и след това на Второ главно управление на ДС."

    Фрогнюз

    Нередност?
Нов коментар