Купувачът на БТК потъна в неизвестност

КЗК заяви, че писмото й до LIC33 се връща, и потърси съдействие от службите за издирване на компанията

Обявилият се за собственик на  LIC33 Пиер Луврие изпадана в пълна анонимност и мълчание.
Обявилият се за собственик на  LIC33 Пиер Луврие изпадана в пълна анонимност и мълчание.
Обявилият се за собственик на LIC33 Пиер Луврие изпадана в пълна анонимност и мълчание.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Обявилият се за собственик на LIC33 Пиер Луврие изпадана в пълна анонимност и мълчание.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Самозаявилият се нов собственик на дял в БТК, два военни завода, двата мултиплекса в България и доскоро единствената пийпълметрична агенция в страната ГАРБ - наскоро регистрираната люксембургска компания LIC33, е неоткриваем. Това става ясно от специално съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), изпратено до медиите в сряда. Според регулатора той е изпратил писмо на официалния парижки адрес на дружеството, което е било върнато от пощите с обяснение, че адресатът е непознат на посочения адрес.

Регулаторът започна да проучва сделката, след като представляваното от белгиеца с руски връзки Пиер Луврие дружество заяви, че е купило пакета компании от Цветан Василев срещу 1 евро. По закон големи сделки не могат да стават без разрешение на КЗК.

Другата новост около LIC33 е изпадането й в пълна анонимност и мълчание. От няколко дни сайтът на дружеството е изпразнен от първоначалното си съдържание - изтрити са имената и снимките на мениджърите му, както и секцията "Кои сме ние". Фигурира единствено неподписаната презентация, показана на пресконференция в София през март.

Потърсен от репортер на "Капитал" за коментар, Луврие вдигна телефона си, но не пожела да отговаря на никакви въпроси. Той предоставени нови координати на говорителя на дружеството Паскал Ирасторза, който не вдигна нито българския, нито чуждия си мобилен телефон. Брус Бауър, който беше вписан като един от мениджърите на дружеството и присъства като такъв на пресконференцията в София миналия месец, беше намерен, но обясни, че не може да коментира нищо, защото вече не се занимава с този проект.

Този неясен обект на разследването

На 30 март "КЗК изпрати писмо до LIC 33 на адрес 20, Rue Cambon, 75001 Париж с искане за информация за тези сделки. На 14.04.2015 г. писмото беше върнато обратно с отметка от френските пощи, че адресатът е непознат на посочения адрес" се казва в съобщението на регулатора. От там твърдят, че не се отказват от проучването си и са поискали съдействие от ДАНС и прокуратурата. И добавят, че "получените към настоящия момент отговори поставят под съмнение дали изобщо има реални сделки по прехвърляне на собствеността им".

Въпросните "съмнения" на регулатора са, меко казано, абсурдни. Специално при БТК прехвърлянето се вижда в люксембургския фирмен регистър, където SHCO 79 (държател на малко над 43% от телекома) вече не е на Цветан Василев, а на Luxembourg Investment Company 33. Което е вписано от седмици. При "Дунарит" и "Авионамс" проверката е по-трудна, защото собствениците са в по-прикрита офшорна дестинация - акциите в "Хедж инвестмънт България" (собственик на двата военни завода) се държат от EFV International Financial Ventures от Британските Вирджински острови.

КЗК още чака информация от обявените за купени седем дружества и тогава ще реши дали да образува производство. Самите компании обаче няма как да знаят за сделки нагоре по веригата на собствеността си. Освен това дори да реши, че има нарушение, регулаторът може само да наложи глоба на купувача нарушител. Като се има предвид, че той е новорегистриран и няма оборот, действията на комисията едва ли ще доведат до нещо.

Луврие го няма

Официално представител на LIC 33 и самият Луврие не са се показвали публично след пресконференцията от 24 март. Според източник на "Капитал" едно от обявените за придобити дружества е получило за осребряване разходите по престоя на белгиеца в България. Плащане не е било извършено, което може и да обяснява изчезналия интерес на Луврие към България.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • + 51

    Питахте ли в руското посолство ?

    Нередност?
  • 2
    aldebarandetauro avatar :-|
    Aldebaran De Tauro
    • + 18

    До утре, до утре, до утре
    До утре вечер другият спектакъл... ла ла лейра

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    forsenx avatar :-|
    forsenx
    • + 28

    Гаврата с България продължава с пълна сила... И се вижда, че няма и едно звено в държавния апарат, което да противодейства на един много нагъл и циничен обир. Срам.

    Нередност?
  • 4
    iv62st12 avatar :-P
    iv62st12
    • + 16

    след фанфарите следва затишие !!! После иде ред за авантата. Банкрути, фалити и тем подобни неразбории.......................

    Нередност?
  • 5
    kili avatar :-P
    kili
    • + 6

    Агент Камен да им пише в LinkedIn ...

    Нередност?
  • 6
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 1

    Отишъл е при продавача, да обсъдят детайлите.

    Нередност?
  • 7
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 1
    • + 5

    Ами да вземат адреса на хотела в Белград от букинг.ком.
    Или да го пратят чрез Дачков.
    Най-добре през Пеевски, той ще го предаде със сигурност.

    Е..ти и цирка.

    Нередност?
  • 8
    pavlin_kralev avatar :-@
    Павлин Кралев
    • + 2

    Ей това вече наистина не го знам как може да стане..... има купувач, той се регистрира на сума места като собственик..... Как, о дяволите, няма да може да бъде открит ?
    http://iconomicabg.tk/

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 4

    Това вече не е интерено, даже не е и смешно.
    И при КТБ, и при покупката на пенсионен фонд "Доверие" (там пък цъфна на българска земя като представител на "инвеститорите" в дружество с 2 милиарда от пенсионните отчисления на българи една мастита американска адвокатка, а офисът на дружеството се оказа несъществуващ и по сметките му се меркаха 15-20 лири...) се повтаря все един и съши цирк.
    Дори и ние тук, мнооого преди службите, прокуратурата, институциите и държавата с цялата си мощ и ресурси да обяви присъствието и действията си ПО ЗАКОН, обясняваме и предупреждаваме за какво точно става дума В ПОРЕДНАТА КРУПНА ИЗМАМА, и ... дълги месеци, дори години НЯМА НИКАКВА РЕАКЦИЯ.
    Всъщност има - ЯРОСТНИ АТАКИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ МЕДИИ И ИНСТИТУЦИИ СРЕЩУ ... ПРЕДУПРЕЖДАВАЩИТЕ!
    Докато дойде мигът, когато става ясно, че ПОРЕДНАТА ИЗМАМА И ДАЛАВЕРА Е ТВЪРДЕ НАШУМЯЛА И ПУБЛИЧНА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪШЕСТВИ И ТОГАВА ПРИСЪСТВАМЕ НА ЖАЛКИТЕ ОБЯСНЕНИЯ НА ИНАЧЕ МНОГО ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ - ПО ДУМИТЕ И ТВЪРДЕНИЯТА ИМ - ИНСТИТУЦИИ!
    Като това по-горе в статията!
    Не знаели, не намерили, не чули, не разбила, не подозирали...
    Абе все едно вчера са паднали от Марс!

    "Регулаторът започна да проучва сделката, след като представляваното от белгиеца с руски връзки Пиер Луврие дружество заяви, че е купило пакета компании от Цветан Василев срещу 1 евро. По закон големи сделки не могат да стават без разрешение на КЗК."

    Е да де, ама сделка за 1 евро едва ли някой със здрав разум може да квалифицира като "голяма сделка", нали така?
    Друг е въпросът, че тук всъшност не става дума точно за сделка (както и при "Доверие", например", А ЗА ПОРЕДНОТО ОТ РЕДИЦА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С ВЪПРОСНИТЕ ДРУЖЕСТВА И АКТИВИ, поради което мнооого отдавна трябваше да са се ангажирали и съответните институции и органи, ако не си спяха на ушите! Но те пък ако си вършеха работата изобщо нямаше да се стигне до тази поредна комедийно-трагична ситуация!

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 3

    Само се вгледайте пак - за последно сбогом - във физиономията и фигурата на този гърч на снимката, който се е съгласил да е поредното подставено лице на някои наши кукловоди, и да "управлява" български дружества с активи з аоколо милиард!
    Спомнете си и онази американска адвокатка, която представляваше друг огромен, но криеш се световно неизвестен инвеститор...

    Какво да ги правиш - ЕКСПЕРТИ И ИНВЕСТИТОРИ, ПРИ ТОВА "ЧУЖДИ"!
    Ей, много са потайные и секретни това милиционерите-перачи от ДС И КГБ, като си сложат шапките-невидимки, и особено любимата им дегизировка - на чужд, по възможност "западен" инвеститор, и стават направо невидими!
    Предполага се, че простите българи, мат'ряла трябва да зяпне в захлас и преклонение, а?
    Спомням си го и един друг голям мошеник (не говоря за графа, Хиралди) - Тор, исландският червен перач, дето с Цветелинка Бориславова си поиграха малко и в България за преразпределнието на някои от най-апетитните парчета от българската държава...И там бая пари се смъкнаха с различни упражнения и "инвестиции". Онзи дойде в България като милионер, а си тръгна милиардер. Нешо като мопеникът Симеон, но в по-голям мащаб.
    А после някои плачат, че сме нямали пари, че сме били бедни и трябвало да се теглят заеми...
    Я идете и се разходете ако не в Дубай или ЮАР, то поне в Пазарджишко да видите именията на българските "инвеститори", вижте как живеят такива като "защитниците на мизерния електорат на ДПС" Доган и Пеевски, например, пък тогава говорете колко са бедни българите...

    Нередност?
Нов коментар