🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата - политически играч

Фиаското "Костинброд"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако някъде в това уравнение ви липсва интересът на гражданите и върховенството на закона, не го търсете. Няма го.

Помните ли онази шумна пресконференция отпреди две години, на която ръководството на държавното обвинение, предвождано лично от главния прокурор Сотир Цацаров, превърна в шоупрограма разследването за намерените в печатницата в Костинброд бюлетини, белязало извънредните парламентарни избори?

Прожекция на веществени доказателства, следствени действия в ефир, журналисти (от Тв7, разбира се) броят бюлетини като поемни лица.

Kресчендото на държавното обвинение умело продължаваше истерията, създадена от Николай Бареков в деня за размисъл: "ГЕРБ е подготвяла манипулация на изборите!" Висши прокурори звънят по редакциите  "неофициално", за да кажат, че всичко е вярно.

Две години по-късно прокуратурата призна, че престъпление по делото Костинброд всъщност няма и че в продължение на година и половина е поддържала незаконно обвинение срещу един човек, само и само да оправдае предизборния си спектакъл. Нямаше нито шоу пресконференция, нямаше и прожекция, а само неофициални коментари, че решението на прокурорите да не протестират оправдателната присъда било тяхно, лично, а пък Цацаров с прожекторите няма нищо общо.

Още от самото начало беше ясно, че действията на прокуратурата в Костинброд не са по Наказателния, а са по (пред)Изборния кодекс. Тогава Цацаров, чиято професионална кариера умело се адаптира към политическа конюнктура, игра за БСП и ДПС. Помогна им да дойдат на власт, с което шоуспектакълът "Костинброд" изчерпа своя смисъл.

Бедата е, че "Костинброд" не е изолирано събитие, а една от многото политически поръчки, които прокуратурата изпълнява. Сделката е проста - прокуратурата служи на този, който е на власт. В замяна пък управляващите не закачат главния прокурор с реформи, щения за прозрачност и отчетност. Ако някъде в това уравнение ви липсва интересът на гражданите и върховенството на закона, не го търсете. Няма го.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexsilver avatar :-?
    alexsilver
    • - 24
    • + 11

    Вместо празнословия, да бяхте публикували договорите за печат на бюлетините, секционните протоколи, изработката на печатите и т.н. и да попитате Росен Желязков по каква причина е избягнал търг за фирми, а просто са привикани изпълнителите, защо печатарите е трябвало да разнасят и бюлетините, вместо МВР, защо секционните протоколи са ДВА ПЪТИ повече от секциите, защо в договора за печат са предвидени 8 343 000 броя бюлетини, а в ЕК са отчетени 7 800 000, при 5 милиона избиратели и т.н. Вместо това се подигравате на прикриватурата, че върти задника като интелегенция. Ами Цацаров тогава беше съвсем пресен и като е видял мащаба на свършеното, му се е спекла фъшкията на задните части. А разследване от две години да не се сети да прегледа документацията, договорите и записите на камерите в печатниците, си е баш нагласена работа. Познайте защо... ;)

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 27

    До коментар [#1] от "alexsilver":

    Ти нещо май си се пообъркал с адресата. Ако не си разбрал - не Капитал, А ПРИКРИВАТУРАТА И ГЛАДНИЯТ ПРОКУРОР Цацаров трябвааще да дадат не само ясни, НО И ПОДКРЕПЕНИ С ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТГОВОРИ на тези, а вече и на други въпроси!
    От думите ти разбирам, че искаш да кажеш, че прокуратурата върши умишлени престъпления.
    Е, тогава какво въртиш и сучиш, а не го кажеш в прав теккст, ами се дърляш на Капитал? Ами аз доколкото си спомням прокуратурата и тях ги бе подпукала по еднио време...

    Нередност?
  • 3
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 24

    Помните ли онази шумна пресконференция отпреди две години, на която ръководството на държавното обвинение, предвождано лично от главния прокурор Сотир Цацаров, превърна в шоупрограма разследването за намерените в печатницата в Костинброд бюлетини, белязало извънредните парламентарни избори?

    Прожекция на веществени доказателства, следствени действия в ефир, журналисти (от Тв7, разбира се) броят бюлетини като поемни лица..."

    Не само това прокурорско - доста долнопробно, между другото - представление си спомняме. И ПРОЖЕКЦИИТЕ С ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, КОИТО СЛЕД КАТО МИНА АКТИВНОТО МЕРОПРИЯТИЕ И ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ ... НЕ БИЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
    И (поне) едно друго подобно долнопробно представление си спомняме - когато тези поръчкови и зависими човечета ни снимаха и подбрани текстове от странички от подбрано тефтерче - на Златанов. И тогава имаше много шум и камери, и тогава имаше големи приказки и вадене на доказателства, а преди няколко седмици измислената прокуратура и още по-измисленият главен прокурор И ЗА ТЯХ КАЗА, ЧЕ ...НЕ БИЛИ ОТ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ И НЕ БИЛИ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА!?!?!

    След като се разбра, че тефтерчетата са подправяни и манипулативно използвани, А НАКРАЯ И ГИ "ИЗЧЕЗНАХА" с една наистина много долнопробна и скалъпена с бели конци постановка!

    Спомняме си и друго изпълнение на същата трупа от прикриватурата, на която когато Сава, дебелият катарзис или разни гоцета като им изкомандват "СКАЧАЙ" и техният отговор - въпрос е "КОЛКО ВИСОКО"! - как един дебел всеизвестен перач на пари на ДПС и Доган ги изпрати да атакуват посред бял ден една голяма българска банка - сградата й, с абсурдното обвинение, че имало убийство на ... ДОКАЗАНО ЖИВ ЧОВЕК, НА СЪЩИЯ ДЕБЕЛ ПЕРАЧ!!! Който даже говореше в интервютата си за "МОИТЕ УБИЙЦИ"!?!?

    И като стана дума за българската прикриватура и за ДПС и престъпления, да си спомним и как след седмици и месеци мълчание от страна на прокурорите и обещания на Цацаров че скоро ще приключат разследването на онзи отвратяга и мошеник - Христо Бисеров, как се оказа, че СЛЕД КАТО ТЕЗИ ДЪЛГО ВРЕМЕ БАВИХА ТОПКАТА, СЕГА ... ПАК "СА СБЪРКАЛИ", ПАК СА СЕ ПООБЪРКАЛИ ТЕЗИ!!!

    Е, добре, да приемем, че тези не са мошеници и престъпници, че не са зависими и корумпирани, че не изпълняват поръчките на мафията ... КОЕТО ОБАЧЕ Е ОЧЕВАДЕН ФАКТ!!!

    Да допустим, че е така - ТОГАВА ЩО ЗА НЕЩАСТНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ СА И ЗА КАКВО ИЗОБЩО ИМ СЕ ПЛАЩА И ЕДИН ЛЕВ КАТО ЗАПЛАТА, СЛЕД КАТО ТЕЗИ СА ЯВНИ ТОТАЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ И ИЗОБЩО НЕ СТАВАТ ЗА ТАЗИ РАБОТА? И ПРОВАЛЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?

    Ами нали ако заплащането на тези бе обвързано с работата им и с резултатите - КАКТО Е ПРИ ВСИЧКИ НОРМАЛИ ХОРА И ДЪРЖАВИ - и бяха държани отговорни, И ТЕЗИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРЕХРАНВАТ И ИЗДЪРЖАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ САМО, ТЕЗИ ЩЯХА ДА УМРАТ ОТ ГЛАД, АКО БЯХА В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.
    (но по-вероятно е, че едва ли са чак такива пълни идиоти и кретени - и щяха да са в затвора!)

    Нередност?
  • 4
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "alexsilver":

    "Нелюбопитен", а ти защо не си прочел обявата в държавен вестник за обществената поръчка?
    След това прочети инструкцията на ЦИК за провеждане на изборите....
    Пък дано се засТрамиш .....

    Нередност?
  • 5
    alexsilver avatar :-?
    alexsilver
    • + 8

    [quote#3:"info111"]След като се разбра, че тефтерчетата са подправяни и манипулативно използвани, А НАКРАЯ И ГИ "ИЗЧЕЗНАХА" с една наистина много долнопробна и скалъпена с бели конци постановка! [/quote]
    ФАКТИТЕ в случая с тефтерчетата показват красноречиво, че Комисията за конфликт на интереси е била използвана за бухалка спрямо КОГОТО ТРЯБВА, напълно в съответствие с духа и методите на една гангстерска банда.
    Другото е алабалистика... ;)

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "alexsilver":


    Отлично! Хайде сега да продължим да разсъждаваме заедно. И след като "Комисията за конфликт на интереси е била използвана за бухалка спрямо КОГОТО ТРЯБВА, напълно в съответствие с духа и методите на една гангстерска банда"

    то тогава защо главният прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата, ДАНС, МВР, службите НЕ РАЗСЛЕДВАХА, НЕ АРЕСТУВАХА И НЕ ПОДВЕДОХА ПОД ОТГОВОРНОСТ В СЪДА "ТАЗИ БУХАЛКА", тоест ТАЗИ ИЛИ ТЕЗИ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ!!!

    И между другого богато казваш, че дразни високопоставени лица или органи и институции са използвани КАТО БУХАЛКА дълго време от други, ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ИМЕТО, ТОЧНОТО ИМЕ НА ТАКИВА ДЕЙНОСТИ И ФОРМИРОВАНИЯ, НА ТАКИВА БУХАЛКИ?

    АЗ ДА ТИ ГО КАЖА - МАФИЯ!!!

    И аз искам сега да те попитам теб - та кой точно от тези в парламента - УПРАВЛЯВАЩИ ИЛИ ОПОЗИЦИЯ, и управлението спред тен НЕ Е ЧАСТ ОТ ТАЗИ МАФИЯ ИЛИ ОТ МАФИИ И ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ?

    КОЙ ТОЧНО И КОИ СПОРЕД ТЕБ НЕ СА ЗНАЕЛИ ЗА ТОВА И ЗА ТЯХ, И КАКВО ТОЧНО Е СТЯАВАЛО И ЗАЩО СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ОТЛИЧНО СА ЗНАЕЛИ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НИКОЙ НЕ Е СЕЗИРАЛ ПРОКУРАТУРАТА И НЯМА НИКАКВИ ПРЕДПРИЕТИ ДЕЙСТВИЯ АС ГОДИНИ?

    Ето на тези въупроси ми (СИ) отговори най-напред...

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 17

    Истината е, че фигурата на главния прокурор Сотир Цацаров, както и подопечната му проуратура, и особено искам да подчертая ПРИБЛИЖЕНИТЕ ОКОЛО НЕГО, СВИТАТА И УДОБНИТЕ МУ ПРОКУРОРИ, но и "контактите" му и им и в МВР, и в ДАНС и следствието, и в службите И ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВЛЕНИЕТО ...


    ОКОНЧАТЕЛНО СЕ КОМПРОМЕНТИРАХА И ИЗГУБИХА ОКОНЧАТЕЛНО И МАЛКОТО ОСТАНАЛ АВТОРИТЕТ, КОЙТО ИМ БЕ ОСТАНАЛ ДОСКОРО!!!

    Образът на Цацаров и на българската прокуратура стана символ на НАЙ-РЕТРОГРАДНИТЕ И ДЕСТРУКТИВНИ, РУЩАЩИ ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТА, НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ ЛИЦА, СИЛИ И КРЪГОВЕ!
    НА ЗАВИСИМОСТЬ И ВСЯКАКВИ НЕЧИСТОПЛЪТНИ ДОГОВОРКИ, НА КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНИ ОБВЪРЗАНОСТИ!!!

    Да бяха една или две лъжите и измамите им - да махне човек с ръка, НО ТЕ СТАНАХА БЕЗБОРЙ, ВЕЧЕ ТРЯБВА ВСЪЩНОСТ ДА СИ ВИДИ И БРОИ ДАЛИ ИМАТ ДОРИ И ЕДНО ДЕЛО ИЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ - СТАВА ДУМА ЗА ПО-ГОЛЕМИТЕ И ЗНАЧИМИТЕ, РАЗБИРА СЕ, където тези да ... "НЕ СА ДОПУСНАЛИ ГРЕШКА", да не са се "заблудили", да не са направили някакъв "дребен порпуск", да не са бавили, разтакавали, лъгали и мазали!

    ТОВА НЕ Е ПРАВОРАЗДАВАНЕ! ТОВА НЕ ЕПРОКУРАТУРАА!

    ТОВА Е БАРДАК! АКО НЕ Е НЕЩО ПО-ЛОШО, РАЗБИРА СЕ, А ИМЕННО - ОПГ!!!

    И няма как тук да се отмине и отговорностт, ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ И НА БОЙКО БОРИСОВ!

    ИМЕННО ТОЙ ЛИЧНО НАТРЕСЕ НА ХОРАТА, НА ВСИЧКИ НАС СОТИР ЦАЦАРОВ, А ДЯСНАТА МУ РЪКА ЦЕЦО ГОЛЯМОТО УХО МНОГО УСЪРДНО МУ ПРИГЛАСЯШЕ, КОГАТО ХВАЛЕХА И ПРЕХВАЛВАХА ЦАЦАРОВ, ЧЕ БИЛ НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ И ЕДИНСТВЕНИЯТ ЗА ПОСТА ГЛАВЕН ПРОКУРОР!!!

    Сега да бъдат така добри и Борисов, и Цветанов и да ни ОБЯСНЯТ НА ВСИЧКИ българи, които страдат от безобраЗията на Цацаров и прокуратурата КАК ВСЕ ПАК И ЗАЩО НА ВРЕМЕТО ТАКА УПОРИТО ЛАНСИРАХА ТОЧНО И САМО ЦАЦАРОВ НА ТОЗИ ПОСТ!
    Най-малкото за да могат всички напълно да се убедаят В АДЕКВАТНОСТТА, СПОСОБНОСТТА ИМИ ИСТИНСКАТА ИМ РЕЩИМОСТ И ПРИГОДНОСТ ДА НАПРАВЯТ ТАКА ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИТЕ ДЪЛБОКИ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ!!!

    Да не забравшем - и Борисов и Цветанов много години упорито твърдят, ЧЕ И МОГАТ, И ИСКАТ! ЧЕ ЗНАЯТ КАК ДА УПРАВЛЯВАТ, И ЧЕ СА ГОЛЕМИ, АКО НЕ И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕКСПЕРТИ!!!

    ТОГАВА КАТО Е ТАКА ДА ИЗЛЕЗНАТ И ДА ОБЯСНЯТ ИСТОРИЯТА С ПЪЛНИЯ И ТОТАЛЕН ТЕХЕН ПРОВАЛ, НАРЕЧЕН СОТИР ЦАЦАРОВ И ЖЕСТОКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, КОИТО И В МОМЕНТА СА НАЛИЦЕ!!!

    Точно това е един от онези ключови въпроси и теми, КОИТО РАЗКРИВАТ ВСИЧКО ЗА НЯКОГО ИЛИ НЯКОИ, НЕЗАВИСИМО КОЛКО Е ПРИТВОРЕН И НЕ ИСКА ДА СЕ РАЗКРИЕ!!!

    Нередност?
  • 8
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец

    Рано или късно всичко ще се оправи.Няма да има цаци,раци и т.н. дребосъци изпълзяли от дупките за да се правят на акули.

    Нередност?
Нов коментар