Заздравяване на нездравата симбиоза

Поредната екзотична идея за енергетиката

Капитал/ Дневник
Капитал/ Дневник
Капитал/ Дневник    ©  Капитал/ Дневник
Капитал/ Дневник    ©  Капитал/ Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влизането на частния бизнес в управите на държавните дружества не гарантира единствено конфликта на интереси.

Поредната идея за "спасяване" на енергийната система на страната е влизането на представители на бизнеса в управите на държавните дружества в сектора. Тя се е появила на срещата на премиера Бойко Борисов с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлена палата. Целта била да се създаде повече прозрачност и да се подобри контролът върху разходите на държавните компании, които влияят върху цените на електроенергията.

В идеята има поне два фундаментални проблема - явният конфликт на интереси и въпиещата липса на гаранция, че нещо ще се оправи.   

При гостуването си в държавните компании мениджърите от бизнеса е нормално да търсят не максималната печалба и добро управление на собствеността на данъкоплатците, а единствено сваляне на цената на електроенергията "на всяка цена". От това енергийният сектор, който тъкмо си е взел глътка въздух (НЕК има дългове за 3.7 млрд. лв.), ще бъде отново потопен.  

Всъщност за подобен вариант се говори отдавна. От предложенията за концесии на отделни части от държавните дружества (т.е. да се печели краткосрочно от ниската цена на електроенергията за концесионера, без да се поемат дългосрочни отговорности), през административно определени по-ниски цени за бизнеса, "защото така било навсякъде", до възможността за двустранни договори на специални цени.

На второ място как ще бъдат избирани тези представители на бизнеса? Ами ако се окажат мениджъри в някоя от немалкото лошо управлявани частни компании, както вече се случвало? Досега всъщност не се е чуло какво точно бизнес организациите искат да оправят. Държавните компании, които  са публични дружества, са доста по-прозрачни от повечето частни. А кражбите, които трябва да бъдат спирани, са продукт именно на нездравата симбиоза между държавен мениджмънт и частен бизнес. Няма гаранция, че новите назначения няма само да я заздравят.

Колкото до идеята за орязването на заплатите в държавните дружества, според министъра Теменужка Петрова реално най-високият месечен донод в сектора е 3630 лв., получаван от главните инженери на АЕЦ "Козлодуй". Дори да се вземат предвид допълнителните социални придобивки, сумата не изглежда висока за толкова отговорна дейност.

Орязването на заплатите е стара идея на част от енергийните експерти на ГЕРБ. Те обаче нямаха куража да я прокарат и сега се надяват това да направят представителите на бизнеса. От това, естествено, няма да има голям ефект, но може да се очаква интересен сблъсък между синдикатите и работодателските организации. Ако това е била целта на управляващите, то тогава решението може да е добър ход. 

В държавните компании наистина има излишък от персонал, но съкращенията по-скоро трябва да изравнят заплатите с частните енергийни предприятия. Защото няма много смисъл някой да взима по-малко пари за същата работа в държавна фирма, отколкото в частна.

Много по-ефективно би било да започнат нормални конкурси за назначаване на мениджъри на държавните компании. Вместо да се търсят верни кадри, изборът може да е публичен, да се подписват истински договори за управление - с ясни цели за изпълнение, отговорности и възнаграждение, привързано към постигнатите резултати. Само така ще се ограничат кражбите и ще се подобри корпоративното управление, а държавните компании по-рядко ще попадат в новините след поредното назначение на невръстен партиен кадър, агенти на ДАНС, съпруги на политици и т.н.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 10

    Доста нагло е, след като самия Домусчиев дълго време продаваше ток от ТЕЦ БИОВЕТ и си прибираше едни дебели пачки, тогава някак си не се сети, че по този начин оскъпява тока, и пречи на бизнеса. Когато спряха да му пълнят гушата, изведнъж се разрева колко несправедливо било и как натоварвало икономиката! Значи неговата централа на въглища да бълва отровни пушеци и да получава преференциална цена няма проблем, но някой друг да построи нова централа, която не замърсява природата, и да получава преференциални цени - това вече е много голям проблем! Това е абсолютна демагогия, точно в стил БСП, които реват за присъединените централи, че оскъпявали тока, но в същия момент напъват да се строи АЕЦ БЕЛЕНЕ - още по-голяма и невероятно скъпа мощност!

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 1
    • + 7

    Не мога да разбера как нормалните фирми в КРИБ търпят да имат такова неадекватно ръководство и как въобще някой се връзва на техните (на ръководството) безсмислени идеи, като за енергетиката например...
    направо срам за бизнеса

    Нередност?
  • 3
    poluvishist avatar :-|
    полувишис
    • + 2

    чуя ли спасяване от държавата, значи следва тежко ограбване, след което данъкоплатците трябва да платят милиарди за реанимация на оглозганото тяло на определена индустрия :)

    вместо държавата да оправя, да либерализира.
    конкуренцията сама ще се справи с некадърните, с лешоядите, с мутрите и с червените ни олигарси.

    колкото се може повече американски и западни компании трябва да навлязат във всеки сектор на икономиката ни, за да изринат червените ни пиявици и крадци.

    ако не можем сами да си осъдим престъпниците, поне да ги подложим на безмилостна конкуренция, за да останат без пари и влияние.

    п.п. но какво ще правим със слабата си и корумпирана държавна администрация?!?

    Нередност?
Нов коментар