БЕХ търси нов милиард, за да спаси НЕК

Заемът, който ще е без държавна гаранция, отлага снижаването на плащанията към двете американски централи за ноември

Процедурата за заема ще бъде пусната на 27 август. С милиарда държавният БЕХ, ръководен от Жаклен Коен, ще плати дълг от 900 млн. лв. на НЕК към двете американски централи
Процедурата за заема ще бъде пусната на 27 август. С милиарда държавният БЕХ, ръководен от Жаклен Коен, ще плати дълг от 900 млн. лв. на НЕК към двете американски централи
Процедурата за заема ще бъде пусната на 27 август. С милиарда държавният БЕХ, ръководен от Жаклен Коен, ще плати дълг от 900 млн. лв. на НЕК към двете американски централи    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Процедурата за заема ще бъде пусната на 27 август. С милиарда държавният БЕХ, ръководен от Жаклен Коен, ще плати дълг от 900 млн. лв. на НЕК към двете американски централи    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това ще е вторият заем за 1 млрд. лв., който БЕХ тегли заради дълговете на НЕК, след като в края на 2013 г. холдингът пласира облигации за 500 млн. евро.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) едва сега започва да търси заем от близо 1 млрд. лв., с който дъщерната му Националната електрическа компания (НЕК) да плати натрупания огромен дълг от 900 млн. лв. към двете американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Процедурата за заема ще бъде обявена в официалния вестник на Европейската комисия на 27 август, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Така излиза, че държавният мастодонт вече повече от четири месеца след подписването на ангажимента си за плащане към двете централи не е предприел действие.

Ако условията за заема бъдат публикувани в края на август, то споразумението с AES и "КонтурГлобал" ще влезе в сила вероятно през октомври, защото тогава реалистично може да се очаква наетите банки да отпуснат необходимото финансиране на БЕХ. Това забавяне ще струва солидна сума на НЕК, която ще започне да плаща по-ниските цени към двете централи вместо през юли, както първоначално се очакваше, едва от ноември.

За пръв път публично беше обявено и че заемът няма да е държавно гарантиран, тъй като това изисква промяна в закона за бюджета, която не може да бъде направена. Проблемът е, че в бюджета за 2015 г. са разписани около 3 млрд. лв. за държавни гаранции, които обаче не предвиждат дълга на БЕХ. По думите на Петкова към вчерашна дата НЕК дължи на двете централи малко под 900 млн. лв., но в БЕХ все още изчислявали за каква сума да е кредитът.

Много условия

Изплащането на задълженията на НЕК към двете централи беше едно от условията, за да може подписаният през април меморандум за намаляване на цената за разполагаемост (поддържането на мощности в готовност за работа) по дългосрочните договори с тях да влезе в сила. Това трябва да спести на НЕК около 100 млн. лв. годишно и съответно да намали регулираната цена на електроенергията за битовите потребители. Закъсалата държавна компания, която към средата на 2015 г. има общо пасиви за близо 3.5 млрд. лв., обаче няма как да осигури подобен ресурс, което наложи компанията майка БЕХ да търси заема.

Според Петкова от БЕХ са изчаквали решението на КЕВР за цената на електроенергията, което беше взето на 31 юли (в сила от 1 август), за да могат да преценят какви да бъдат параметрите на искания заем. С други думи, да се види, че НЕК вече няма да е на огромна загуба и ще плаща дивиденти на собственика си. Отделно подписването на конкретното споразумение за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" се проточи и е било подписано едва на 14 август. Тепърва частното дружество трябва да иска одобрението и на банките кредиторки, което щяло да отнеме около 25 дни, обясни Петкова. Споразумението с ТЕЦ "AES Гълъбово" беше подписано още през юни.

Позната схема

Това ще е вторият заем за 1 млрд. лв., който БЕХ тегли заради дълговете на НЕК, след като в края на 2013 г. холдингът успя да пусне облигационна емисия за 500 млн. евро. Тогава първоначалните планове бяха да бъдат изтеглени само 250 млн. евро, с които да се плати дългът на НЕК по изтегления синдикиран кредит за строежа на АЕЦ "Белене" в размер на 195 млн. евро. Останалата част пък трябваше да се използва за участието в проекта "Набуко" и газовата връзка с Гърция. В крайна сметка холдингът емитира двойно по-голяма емисия от 500 млн. евро, като официалното обяснение за това беше "големият инвеститорски интерес и атрактивната доходност". Впоследствие огромна част от парите отидоха за погасяване на стари задължения на НЕК, а част от тях остана в БЕХ. Според условията на финансирането падежът за връщането на средствата е 2018 г. при доходност 4.287%. Тогава емисията беше подготвена и пласирана от американската "Сити груп" и Райфайзенбанк интернешънъл.

В лоша кондиция

Условията, които БЕХ може да договори сега, едва ли ще са толкова атрактивни. Една от причините е, че дългосрочният кредитен рейтинг на холдинга беше намален през март тази година от международната рейтингова агенция Fitch с една степен на BB. Перспективата на холдинга също беше променена на отрицателна заради нарасналия дефицит в НЕК. Отделно финансовите резултати на БЕХ за 2014 г. са  сериозно влошавани. Според консолидирания отчет на дружеството (който е снимка на държавната енергетика) загубата за миналата година е в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 г. В същото време краткосрочните търговски и други задължения са се увеличили до близо 1.9 млрд. лв. при 1.436 млрд. лв. за 2013 г. Дългосрочните търговски и други задължения също скачат над 34 пъти до 241.5 млн. лв.

Поради тази причина досега се считаше, че държавата трябва да отпусне гаранция на БЕХ, за да получи той по-добри условия по заема си. Сега вероятно с цел да подпомогне намирането на кредит държавата реши да се откаже от дивидента си от БЕХ и с по-голямата част от средствата от индивидуалната печалба от 239.445 млн. лв. да бъде увеличен капиталът на холдинга. Според публикуваните документи в Търговски регистър това е станало с еднолично решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в края на юли.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 3
    • + 25

    БЕХ да спре да търси пари, а да се насочи към решения за оздравяване на НЕК, чрез драстични мерки включващи орязване на персонал, продажба на ненужни активи (почивни станции) и оптимизация на наличната материална база.

    Нередност?
  • 2
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 8

    За всеки заем се плаща лихва. А тая лихва дали ще е по-малка от спестените средства от намалението на цената на тока изкупуван от ТЕЦ-овете ? Да не се окаже, че НЕК просто ще даде тези пари на банките за лихви.

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 15

    Каква всъщност е ролята на БЕХ в българската енергетика.

    Нередност?
  • 4
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 14

    До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

    дава работа на много бздарни чиновници.

    Нередност?
  • 5
    pifaa avatar :-|
    pifaa
    • + 1

    - Ало, България, Варна, какво става при вас? - Оооо, велики фараоне, човека взе парите и...
    Припев: Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей.
    Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, дръжте му петите. Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, чакай да се върне.
    Припев: Я подай ми мале тенката пушка! Кукувица гука под зелена бука, няма да ни стигнат още 100 години. Нагоре е високо, надолу е дълбоко, в София е тесно, няма вече лесно.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    Приватизация! Незабавно!

    Нередност?
  • 7
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 5
    • + 5

    Вместо държавата да изгони американците от ТЕЦ-овете и да прекрати неизгодните договори където според Валери Симеонов 90% от сметката за ток отиват при тях защото ЕРП-тата купуват ток от най-скъпите източници частните ТЕЦ и фотоволтаиците...а евтината енергия от ВЕЦ и АЕЦ отива навън.
    Срам и позор!!!

    Нередност?
  • 8
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 1
    • + 3

    [quote#1:"Consumer"]БЕХ да спре да търси пари, а да се насочи към решения за оздравяване на НЕК, чрез драстични мерки включващи орязване на персонал[/quote]
    А що не орежат ДРАСТИЧНО покупките от "вятърничавите" инвеститори? НЕК моментално излиза на печалба, ако почне да купува ел. енергия на пазарни цени - 80-100 лв. за мвтч. и продава на 120-130 лв. за мвтч.
    На "вятърничавите" да им плащат "виртуалните" - търговците на измислените квоти от животоспасяващия газ, въглероден диоксид, за зелените растения. Направо става "джелезна" сварка по линия на "зеленето". Да се хващат за зеленото!

    Нередност?
  • 9
    dark_dirk avatar :-|
    Симо

    До коментар [#7] от "mi6ail1234":

    Така е най-лесно. Привличваш инвеститори. Те изсипват стотици милиони в ново оборудване, правят си план и договор за възвръщане на инвестицията за 30 години, но ти на 3-тата година решаваш, че не те кефят. Конфискуваш им имуществото и ги изгонваш. Ти мислиш ли, че това което предлагаш въобще е възможно ? Знаеш ли колко на пари ще осъдят държавата после ? Няма да ги платим ?? Хахаха. Ако не ги платим после ще ни изхвърлят от ЕС и от една камара други световни организации и ще станем като някоя западнала африканска страна - тъмна джунгла. Нито бизнес ще иска някой да прави с нас, нито инвестиции ще видим.

    Нередност?
  • 10
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • + 1

    До коментар [#9] от "Симо":

    Посочи ми в коя държава от ЕС има такъв тип централи с дългосрочни договори..и най-вече с клауза "задължително изкупуване".Либерализацията и енергийната борса са неприложими докато тези две централи работят по този начин.

    Нередност?
Нов коментар