Важен урок за "национализаторите"

Отказът на банките да финансират БЕХ

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите пазари дадоха важен урок на всички желаещи - "работодатели" и управляващи, да национализират частни активи в енергетиката. Потенциалните банки кредитори отказаха на БЕХ да отпуснат без държавна гаранция мостовия заем за изплащане на просрочените задължения в сектора. Новината е важна, защото означава, че частното финансиране за държавната енергетика се затваря, а това ще повлияе и на общата инвестиционна среда и условия за кредитиране.

БЕХ трябва да убеди кредиторите, че ще спре загубите и ще довърши започнатите реформи.

Обичайно енергетиката е най-желаният за финансиране сектор от банките заради огромните парични потоци и предвидимостта във времето. В България обаче политическият натиск върху регулатора, системната корупция и използването на цената на тока като основен инструмент за популизъм доведе до натрупването на огромни загуби в НЕК, а оттам под въпрос е и финансовото състояние на целия сектор.

Новият екип в Министерството на енергетиката, ресорната парламентарна комисия и регулаторът предприеха болезнени първи стъпки в правилната посока към балансиране на системата и пълно либерализиране на пазара. Корупционното статукво обаче реагира мощно със смесица от натиск, медийни кампании и геополитически маневри в опитите да забави нормализацията.

Една от най-абсурдните идеи беше, че загубите трябва да се поемат от частните инвеститори, като се национализират под натиск активите им. А правителството в лицето на финансовия министър Горанов и ресорния вицепремиер Дончев започна да ги обсъждат насериозно. Това естествено засили недоверието на кредиторите, защото същите банки, от които БЕХ търси ресурс, са финансирали и нарочените за национализация активи.

Сега пред БЕХ и държавата има два пътя:

1. Да абдикира от реформите, правителството да даде исканите държавни гаранции на кредиторите и да продължи да прехвърля загубите от енергетиката върху всички данъкоплатци.

2. Да се откаже от държавната гаранция и да се опита да убеди кредиторите, че ще спре загубите и ще довърши започнатите реформи към либерализация на пазара на ток.

Два радикално различни пътя, от които само единият води към финансова стабилност. Няма да е преувеличено да се каже, че освен тлеещите проблеми във финансовия сектор енергетиката е другата голяма дупка, която може да разклати сериозно цялата държава. Проваленият заем на БЕХ е голяма червена лампа за това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    m_style avatar :-?
    m_style
    • - 2
    • + 7

    НЕК да спре да изкупува енергията от ко-генерации на ТЕЦ-овете /София и Пловдив например/ по преференциални цени, които са най-високите в сектора!
    ТЕЦ-овете да спират работа през лятото, защото са неефективни!
    Така ще бъдат спестени стотици милиони левове годишно за изкупуване на ел. енергия, /която е и ненужна през лятото/ по преференциални цени, които милиони няма да се дължат и за руски газ, по най-високата цена в ЕС.
    Ама няма кой да повдигне въпроса... /този форум едва ли дразни някой от привилегированите.../ Напълнило се е с експерти и месии, които да "оправят" в един друг смисъл енергетиката на РъБъ...

    Нередност?
Нов коментар