Никой не иска да даде голям кредит на БЕХ без държавна гаранция

Само два кандидата поискаха да дадат краткосрочен заем и после да емитират облигации за около 500 млн. евро. Но при условие че правителството обезпечи кредита

Холдингът се нуждае от средствата спешно, за да се разплати с производителите, на които дължи пари
Холдингът се нуждае от средствата спешно, за да се разплати с производителите, на които дължи пари
Холдингът се нуждае от средствата спешно, за да се разплати с производителите, на които дължи пари    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Холдингът се нуждае от средствата спешно, за да се разплати с производителите, на които дължи пари    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

500 млн. евро мостово финансиране предлага на БЕХ консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. От този порядък е и втората оферта - на банка от групата на Intesa Sanpaolo.

Опитът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да намери заем от 650 млн. евро или да емитира облигации на същата стойност е пред временен провал. До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит, а два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция. Намерение за участие бяха заявили 12 финансови групи за облигациите, а една банка искаше да отпусне заем.

Причините за слабия интерес са няколко - но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. БЕХ отчете 274 млн. лв. загуба на консолидирано ниво за 2014 г., а НЕК е на практика в колапс, тъй като регулаторът му налага вече няколко години да работи на загуба. Сред другите основания за слабия интерес е, че сроковете са били къси и някои кандидати не са успели да довършат финансовото си проучване, както и това, че Централна и Източна Европа в момента не са в центъра на инвеститорския интерес.

Сега изходът за държавния холдинг е да опита още веднъж да събере оферти и по този начин да осигури поне част от нужната сума. А за останалата част да се надява правителството да отпусне държавна гаранция. Естествено, ако правителството иска да влязат в сила споразуменията с двете американски централи, от които леко ще паднат разходите за електроенергия.

Пари, но само срещу гаранция

Засега от БЕХ коментираха единствено, че "към момента назначена със заповед на изпълнителния директор комисия разглежда постъпилите оферти".

Според източници на "Капитал Daily" единият от кандидатите, подал оферта, е консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Групата е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. За последващите облигации, които може да бъдат емитирани до шест месеца или до година - в зависимост от пазарите, не се търси обезпечение.

Другият участник, подал окончателна оферта, е италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили едва 65 млн. евро мостово финансиране без държавна гаранция, което е крайно недостатъчно за нуждите на БЕХ. В предложението е имало и сума от порядъка на няколкостотин милиона евро мостов заем, но отново при условие за обезпечение.

От Министерството на финансите в сряда не отговориха дали биха преразгледали позицията си за отпускането на подобна гаранция. Досега основният мотив за техния отказ бе, че тези средства не са предвидени в бюджета за 2015 г. Предстоящото му преразглеждане обаче би било удобен момент за отпускането й, макар че това би натоварило значително държавния дълг на страната.

Още преди процедурата на БЕХ да бъде обявена, финансовият министър Владислав Горанов беше коментирал пред бюджетната комисия в парламента, че е ясно, че при подобна задлъжнялост на енергийната система "няма кой да осигури финансиране без държавна гаранция". Въпреки това той беше посочил, че тя може да се предостави само ако се предприемат мерки за стабилизиране на енергийната система, така че тя да спре да трупа повече дефицити. Стъпки в тази посока бяха предприети с ценовото решение на КЕВР от началото на август, с което се осигуряват достатъчно приходи за държавната компания. Бяха направени и няколко законодателни промени.

Как да се продължи

Според правителствен източник оттук нататък вариантите за БЕХ са или осигуряването на държавна гаранция, или пряко договаряне с всеки от двамата кандидати. Който и от двата хода да бъде избран обаче, трябва да се действа изключително бързо, тъй като средствата трябва да бъдат осигурени до средата на ноември. Това беше и едно от условията на БЕХ в обявените процедури.

Без да се нарушават правилата на процедурата, холдингът може да удължи срока и да покани всички 12 кандидата в близките 1-2 седмици да дадат оферти за по-малки суми без държавна гаранция. А после за недостига да се предостави такава, коментира консултант от финансовите среди. Според него при този вариант част от средствата могат да дойдат през ноември, а тези с гаранцията - през декември.

Причина за бързането е, че Националната електрическа компания (НЕК) трябва да се разплати с двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "KонтурГлобал марица-изток 3", на които по последни данни дължи общо 960 млн. лв. Това е и условието, за да може договореното намаление на цените на двете централи да влезе в сила, а те от своя страна да се разплатят и с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат 364 млн. лв. към август тази година. От минното дружество вече алармираха, че се нуждаят спешно от тези средства, за да могат да се разплащат със своите доставчици, тъй като в противен случай добивът на въглища през зимата може да бъде застрашен, което пък ще постави под въпрос 40% от електропроизводството в страната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shwarzspeht avatar :-?
    Клюводървец
    • + 16

    Май параграф 22 никога не напуска българската енергетика.Вечно се краде,вечно се търсят виновни,вечно няма виновни,вечно се краде и българите вечно ще плащат за кражбите.Не ти бойко,марсианец да дойде за министър-председател и той ще клекне/смисъл да се плащат кражбите от нек от ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.


    Нередност?
  • 2
    vox.populi avatar :-|
    FlyingDutch
    • - 11
    • + 2

    Да напомня, че аз съм автор на бъдещия прякор на Мутрафона от Банкя, а именно Бойкo ДеЛа Руята :D ))))

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 11

    Ами след като държавата определя колко да затъва НЕК, нормално е да дава гаранция за кредитите които поема НЕК.

    Държавата е реално тая от която зависи как ще се набълбука НЕК.

    Нередност?
  • 4
    calc avatar :-|
    calc
    • - 2
    • + 8

    "Дясна" партия доведе енергетиката до колапс

    Нередност?
  • 5
    Consumer avatar :-@
    Consumer
    • - 2
    • + 13

    БЕХ е куха и неработеща структура, чрез която се източва държавната енергетика

    Нередност?
  • 6
    morrisonaniems avatar :-|
    morrisonaniems

    Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски кредит, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков
    капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини.

    Вие в точното място за вашите решения за заем! Аз съм частен кредитор, давам заеми на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Интерес. Моля, свържете се с нас чрез имейл

    [email protected]

    +1 (205) 2877481

    Благодаря,
    Г-н Morrison Aniems.

    Нередност?
Нов коментар