НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Един поток ни дайте, друго не щем

Газовите проекти

   ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планирането на инвестиционните разходи в България винаги е било загадка, която нито висшата математика, нито кибернетиката биха могли да разрешат. На тях и не трябва да се гледа като на числа, а като на символи.

Какъв символ например крие цената на газовия хъб - 2.2. млрд. лв., за който се говори от близо година? Ами много просто - 50% от цената на пропадналия проект "Южен поток". При него 1.3 млрд. евро щяха да поемат към консорциума "Газпроект ЮГ", воден от фирми, свързани с Делян Пеевски.

Затова и медиите, които се свързват с него, изведнъж станаха силно проруски и всеки, който някак си се възприема като пречка, бива мащабно оплюван. Сега Сашо Дончев и "Овергаз", после друг.

Най-забавното в цялата тази ситуация е, че хъбът я се построи, я не. Европейската комисия го определи като приоритетен, но когато става дума за конкретика, Брюксел говори за далеч по-скромните газови връзки. "Южен поток" е също толкова несигурен. Но много бизнеси и интереси са се хванали като удавник за сламка и са готови да удовлетворят всеки жест на Москва. Все пак след края на КТБ 2 млрд. евро не са шега работа. Лошото е, че данъкоплатците пак пак ще го отнесат, особено ако кабинета отново се захване с геополитическо уравновесяване и връчи някой скъп проект на САЩ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 2

    Интересно е да се види какво точно би могло да включва проектът за газов хъб (термин, който може да включва както техническата инфраструктура за събирателно-разпределителен център, така също и борса за спот търговия с газ). По данни, публикувани в Интернет от "Булгартрансгаз", "концепцията за газов хъб включва реализацията на следните проекти":

    1) 844 км газопроводи с преобладаващ диаметър Dn 1200 от Варна до Оряхово (starting at a new IP at Varna to a
    new IP at Bulgaria/Romanian border near Oryahovo city), осигуряваща допълнителен капацитет от 42,6 млрд.м³/г. и две нови компресорни станции с обща инсталирана мощност 265 MW

    2) 50 км лупинг с преобладаващ диаметър Dn 1200 от Провадия до село Рупча, подмяна на 20 км (2х10 км) съществуващи газопроводи с диаметър Dn 1000 от КС „Странджа” до границата с Турция, както и повишаване на мощността на КС Странджа с 10 MW.
    Реализацията на проекта ще осигури нов капацитет от 6 млрд.м³/г (192,5 GWh/d) към Турция.

    3) 383 км лупинг с диаметър Dn 700 от КС „Вълчи дол” до л.к. Нови
    Искър. С реализацията на този проект се осигурява нов изходен капацитет от 4 млрд.м³/г. (128,3 GWh/d) в направление Румъния (през IBR) и ПГХ „Чирен” (за пренос при нагнетяване и добив, в размер на до 500 млн.м³/г.).

    Данните са от: http://www.bulgartransgaz.bg/files/useruploads/files/PCI_Public_info_Hub_BG_July_final.pdf

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 4

    а ще има ли пазар за търговия на газта в този хъб!? Защото без такъв каква е икономическата целесъобразност от изграждането му!?

    Нередност?
Нов коментар