🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Затвореният изход от бедността

Образованието според РISA

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на образованието не може да промени семейната среда, обича да казва сегашният ръководител на ведомството Меглена Кунева. Предшествениците й също нямаха смелостта да припознаят като ангажимент огромния проблем с това, че училището е обърнало гръб на една голяма част от българските деца, чиито семейства са от ниските социални слоеве. В случая не става въпрос само за тези, които въобще не са обхванати от системата или бързо изпадат от нея, а те никак не са малко - десетки хиляди всяка година.

Изводите от международния тест PISA, чието ново издание излезе тази седмица, доказват, че социално-икономическите фактори определят резултатите на българските ученици. И докато в някои страни се работи активно срещу този проблем, в други, както и в нашата, помръдване няма. Най-бедните деца не получават подкрепа за това, което единствено може да ги извади от капана на бедността и липсата на перспектива - базовите знания и умения, необходими им за пазара на труда.

И ако не може да промени семейната им среда, училището е единственото, което може да им покаже, че има изход от нея и че те също притежават способности, които могат да развиват. Но и учителите няма как да се справят сами - те също имат нужда от подкрепа и обучение за работа в непривилегировани общности, както и от адекватно заплащане.

Без запълване на тази образователна яма страната няма шанс да се придвижи много напред. Както се посочва и в анализа на PISA, не всичко е въпрос на пари. Успешните примери в други държави доказват, че много по-важно от размера на средствата е те да бъдат вложени умно и с ясна представа какво трябва да бъде постигнато с тях.

Устойчиво лошите изводи за България показват, че времето политиците да действат смело отдавна е дошло, дори това да означава протести под прозорците им.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brastinkov avatar :-|
    Daniel Brastinkov
    • - 1
    • + 9

    България се върти в омагьосан кръг в, който искаме циганите да не са абонирани за социални помощи, и да са обичайните заподозрени при кражби и други престъпления, а в същото време най- лесният начин за борба с тази действителност е чрез добро образование ,поне до завършване на средно такова.Знанието ще им даде възможност да си намират работа ,която ще им даде сигурност,Ако са в системата на образованието, по-малка ще бъде възможността да се женят още ,като деца и самите те да правят деца.А колкото по-образовани излизат от училище толкова по-добре ще се интегрират,за което толкова много се пише и се получават пари .Кога ще прогледнат политиците?

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 9

    Слабите резултати са, защото се ДИКТУВА, вместо да се МИСЛИ. Комуникацията е ключова, но мързеливите ученици и техните мързеливи учители не ги интересува.

    Нередност?
  • 3
    clutch avatar :-|
    clutch
    • + 6

    До коментар [#1] от "Daniel Brastinkov":
    За сега първият минус е от мен.
    Защото въпросът не опира само до циганите.
    Погледнете което и да е училище, застанете около хлапетата в голямото
    "междучастие" и се заслушайте в разговорите им.
    Маргинализацията, деградацията, общото ниско ниво е очевадно.
    Глупостта им гони нови върхове, дори и по българските стандарти.
    Примерите им за подражание, целите им в живота са парцали от поп-фолк сцената, бивши проститутки, станали тв-водещи, ПР-специалистки или модни стилистки, кубратопулевци, малкикотетабожиновци, батки на 25 години без ден работен стаж, но с автомобили за по 150 000 лева, и тем подобни.
    Те просто не си дават сметка, че на тази малка територия няма място за 20 хиляди тв. водещи, 15 хиляди модистки, 10 хиляди ПР-ки, 10 хиляди футболисти....
    Неграта през 70- и 80-те години в САЩ са пример, който трябва да бъде пренесен на наша почва.
    Как постепенно осъзнават, че без образование са НИЩО!
    Само че куневица и дебилите около нея не мислят, не ги ебе и не си дават сметка, че слагат каруцата пред коня.
    Те директно взимат моделите от последните десетина години и се опитват да ги насадят на местна почва, без да си дават сметка, че именно тези модели съсипаха това, което на Запад беше успех през 90-те и ранните години на сегашният век.
    Когато се напълни обществото с висшисти по приложно плетачество на перуанските индианци, доценти по египетски обредни танци от Второто царство и професори по приложно блеене срещу Луната, започва упадъка на обществото...
    Или поне рестарт....често неприятен.

    Нередност?
  • 4
    musashii avatar :-|
    musashii

    [quote#3:"clutch"]Как постепенно осъзнават, че без образование са НИЩО! [/quote]
    Абсолютно невярно твърдение по отношение на българските условия и циганите.Един циганин не може да бъде мотивиран да учи 17 години и после да почне работа с 600 лв заплата.Но може да бъде мотивиран да отиде и да работи като общ работник в Германия и да печели по 2000 евро месечно.Или да върти куфарна търговия,да не плаща данъци и осигуровки и да печели добре.Много хора не могат да разберат,че за циганите образованието не е ценност,никога не е било и няма да бъде.Ако ходят на училище го правят единствено формално.Случвало ми се е да разговарям с цигани ученици-нямате си понятие за какво става въпрос.Ученик в 7-и клас не можеше да си напише правилно името,не знаеше повече от два български града и не можеше да каже дори и една българска планина.И този човек е достигнал до 7-и клас.
    В момента се изливат огромни средства за образование на циганите,от които няма никакъв ефект.На учителите е забранено да ги оставят да повтарят класа,да не говорим за изключване от училище.Направиха основно образование да се получава след 7-и клас пак заради циганите,защото без основно образование не могат да получат книжка за управление на автомобил.
    За мен правилната политика е да се пишат реални оценки и който не е научил нищо просто да бъде изключван от училище,а средствата да се насочат към училища с ученици,които имат желание да учат.

    Нередност?
  • 5
    musashii avatar :-|
    musashii
    • + 1

    [quote#3:"clutch"]Неграта през 70- и 80-те години в САЩ са пример, който трябва да бъде пренесен на наша почва.
    Как постепенно осъзнават, че без образование са НИЩО! [/quote]
    Много е спорно дали негрите са го осъзнали.Разликата между нивото на знания в училище в негърски квартал и такова в друг квартал е огромна.Процентно осъдените за престъпления негри са в пъти повече от белите.А и голяма част от тях живеят на социални помощи.И това при положение,че в САЩ заплащането на труда не е като в България и безработицата е много ниска.А и те се ползват с огромни привилегии и при образованието като постоянно ги бутат да продължат и завършат.

    Нередност?
  • 6
    deaf avatar :-|
    deaf
    • + 1

    Това е новата гнусна лъжа на Мафията в България - вие сте бедни,защото сте необразовани!? А не защото ние,(Мафията),сме клептомани.

    Нередност?
Нов коментар