🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Младост" и кризата на средната възраст

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Защо апартаментите в "Младост" 7 ще бъдат по-скъпи", питаше един соц виц от времето, в което се строяха панелните квартали. "Защото ще бъдат с изглед към морето", беше отговорът тогава понеже жк-то се беше разраснало бързо и надалеч. В следващите години животът отчасти опроверга хумора - някои места на морето наистина приличат на "Младост", но комплексът в София не се разшири, а се разви навътре. И това се оказа голям проблем.

Жк "Младост" изживява криза на средната възраст и изглежда като умален модел на цялата държава. Презастрояването показва колко трудно се намира баланс между различните интереси – на жителите и на инвеститорите в имоти. Зад залитането в полза на строежите вероятно в много случаи стои елемент на корупция в различни форми и сега от нея страдат всички. Махалото в последните месеци е в обратната посока и всички проекти в "Младост" са блокирани. Това също не е добре. В парцелите са затворени парите на много предприемачи и в огромна част от случаите строежите са спрени незаконно.

Изглежда, че новата кметица на квартала – избрана след протести и оставка на предишната, засега не се справя добре с управлението му. За това вина носи и "голямото" кметство на София, но в цялата история може да се види нещо важно - че има значение не само какво не трябва да се прави, не само да се махнат крадците, но и да се знае какво трябва да се случва и как. Това всъщност е и истинското изкуство на политиката, което за съжаление у нас се среща рядко.

Друго доказателство за същото тази седмица дойде откъм ръководството на БСП. В опит да обнови партията Корнелия Нинова спря старите червени лица да се кандидатират отново за депутати. Дотук добре. С новите попълнения обаче изглежда, че БСП тръгва на световна революция срещу омразния западен либерализъм. Сред водачите на червените листите са например социологът Иво Христов ("Има само една велика сила, която има интерес да я има България като държава и като икономика. (...) Това е Русия. Преди СССР, сега Русия") и Александър Симов (наблюдател на референдума в Крим за отделяне на Украйна).

Нинова не е единственият политик в тази ситуация. Горе-долу в същото положение - със силно желание да разруши статуквото, но без ясна идея с какво ще бъде заменен, е и Доналд Тръмп. Новината от Вашингтон тази седмица е свързана по-директно с България. Новият американски военен министър повтори официално заявлението на Тръмп, че САЩ няма да плаща за НАТО непропорционално много в сравнение с европейските държави и че те (включително България) трябва да увеличат разходите си за отбрана по-бързо. Погледнато откъм София и бюджета на държавата, това не е добра новина.

Българската икономика през последната година наистина се развиваше добре, но очакванията за следващите не са толкова розови. За да остане сред най-бързо растящите в ЕС са нужни реформи, а предизборната кампания до момента обещава точно обратното – желание за харчене на натрупаните пари, а не за промяна, която ще гарантира стабилен ръст.

Другите теми в броя:

- Лихвите по ипотечните кредити стигат дъното, кога ще започнат да се повишават - Как пазарът на електроника в България достигна обем от 1.7 млрд. лв. И кои са водещите компании в него
- Пазарът на къщи около София

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 2

    Редакцията си дойде на думата отново. Нерде кметицата на Младост (много невеща и невежа), нерде Христов и Симов (добре идеологически подковани ерудити)!? Дето се вика: почнахме като за за молитва, завършихме като зая упокой Господи...

    Нередност?
  • 2
    potrebitel3 avatar :-|
    potrebitel3
    • + 2

    Внос на избиратели

    Казваме, че циганските махали служат за намиране на гласове за избори от някои заинтересовани....

    Какво налага строеж на нови блокове?

    Стандартът към който се стремим (но не успяваме) се състои в отделна къща с ливада на семейство. Очевидно от такава гледна точка той вече е нарушен, например блок 36 има около 12 входа(!) по 8 етажа всеки. Това са над 200 семейства. Наоколо няма пространство адекватно като площ за полагащи се зелени площи. Поне локално платно за паркинг има, но то се ползва и от съседмите блокове, които нямат.

    Тези които твърдят, че законно застрояват по план имат предвид план като старите градове - залепени сгради плътно, строени преди 200 години, когато критериите са били различни и транспортът е бил каруци по селата и чифлиците.

    Вместо да се даде пропорционално зелената площ на блоковете за да имат мотив да се грижат за нея като ливада като собственици, партията майка си внася избиратели.

    Разделяй и владей каквото е останало.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 6

    Мен ми е чудно кога ще започнат да бутат панелките в кога на хората ще им дойде акъла, че не е нормално да дават по 2000лв/кв. за панелно строилство на 40 години. Не за друго ами тези жилища не могат да се укрепят - няма как да се махнат панелите и да се проверят заварките отдолу...

    Нередност?
  • 4
    stan1986 avatar :-|
    stan1986
    • - 4
    • + 4

    Поръчкова статия! Самия факт, че все по-често се виждат такива статии значи, че жената започва да вреди на все повече интереси. Браво! Дано продължи така. Жалко, че няма повече правмощия, защото е ясно, че замразяването на Младост като строителна площадка е правилното нещо за хората. Няма план за развитие, само разрешителни и рушвети се раздават.

    Нередност?
  • 5
    davidov09 avatar :-P
    Starec
    • + 4

    Стан 1986 пише: "замразяването на Младост като строителна площадка е правилното нещо за хората. Няма план за развитие, само разрешителни и рушвети се раздават."

    Май или още е мъничък, или не е от София. Щото:
    1. "Младост" - от 1 до 4 вкл. за добро или за лошо днес е вече застроена. Времето (соц-а) и управниците пореди нас я направиха такава каквато е: с малко объркани комуникации, с грозни панелки, но и с красиви нови блокове, с нови транспортни оси, с малко градинки и с малко паркинги. А "входа" на София и на "Младост" става вече и престижен - с "Капитъл Форт" и с другите интересни сгради.
    2. "Замразяването" спира 1 или 5 строежа, което не решава нищо от проблемите. За съжаление.
    3. Лъже или не знае: има планове - и генерален, и ПУП-ове. Те - доколкото могат, предвиждат подобрени комуникации, обществени паркинги (няколко) и паркове и градинки (парк "Въртопо" например.)
    4. При това "заварено положение" кметството на София направи сума неща:
    - направи огромен паркинг до метростанция "Ц. шосе"
    - свърза Младости 1 и 2 с естакада
    - докара метрото в 4-те Младости
    - разшири и реновира основната артерия "Малинов"
    - ремонтира "Цариградско шосе"
    - започва тази пролет парка "Въртопо"
    - върна за доусъвършенстване (комуникационно) проекта на "Гаранти Коза" (огромен жилищно/търговски/развлекателен комплекс)
    и т.н.
    Нещо някой да предложи повече????

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#3] от "Бай Ганьо":

    И кой те тегли за ушетата днес да "проверяваш" заварките на панелите, като ги "разглобяваш"? :-) Просто да кажеш нещо?

    Апропо ако живеещите в Младостите не искат да живеят нагъчкано къща до къща като, например, на улиците П.Парчевич и Цар Асен да застанат зад новата кметица и да ометат пишман спекулантите- инвеститори....

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#5] от "Starec":

    Това че
    [quote#5:"Starec"]кметството на София направи сума неща: [/quote]
    не значи че разни спекулантчета ще нацвъкат "блокчета" тип "жилищна и бизнес сграда с подземни гаражи" на всеки 50 метра разстояние... както стана в Лозенец и на още много места в София... :-)

    Нередност?
  • 8
    potrebitel3 avatar :-|
    potrebitel3
    • + 1

    До коментар [#5] от "Starec":

    Да добавим новия огромен "блок-чудовище" на колелото на 213 и 76.
    Само идете и го огледайте. Голяма инвестиция. Отратително изобретение. И почтения инветситор, който ще строи на 3 дк семеделска земя за 1000 лева зад новото фантастико. Да скриеш слънцето на децата в детската градина с нов строеж може да го измисли само алчен управник. Старата кметица дали ще върне парите? Изобщо бизнес съревнованието се оказва базирано основно на манипулации и връзки с политици май. А повечето обекти в списъка не са работа на район Младост, а на голямата община.

    Местенето на едни хора от едно място на България на друго не е най-разумното нещо. Тези хора фактически "бягат" от някакво друго място, което остава по-безлюдно, където те не са се справили с положението (като сирийците). Столицата паразитира активно на разпада на провинцията. Нямаме избор. Така ще бъде още дълго, защото в активна възраст влизат инженери, хирурзи, политици учили и завършили с тестове със заграждане с минум за минал - 23% - 25%.
    Не е кой-знае каква наука да струпаш инвестициите основно в столицата. 240 човека от едното място най-активно ти помагат.

    Нередност?
  • 9
    potrebitel3 avatar :-|
    potrebitel3

    Парадоксално, но в Исландия населението не намалява. Хем студено, хем заплатите по-големи от България, а си стоят там и не се струпват дори в столицата си.
    Що не дойдат у нас, да бъдат управлявани?

    Нередност?
Нов коментар