🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глътка бъдеще в държавата на миналото

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има един сектор от българската икономика, който се откроява от останалите не толкова с оборотите и печалбите си, колкото с много по-различните отношения между участниците в него. Те едновременно са конкуренти, но работят заедно средата да се развива по-бързо и по-добре. Помагат на новите играчи в него и са се научили не само да взимат, но и да дават - време и пари на стартиращите компании. Малко неусетно през последните години стартъп екосистемата в България се разви и в момента към нея се насочват все повече частни инвестиции. Те, разбира се, го правят не само за да помагат на хората с идеи, но и с надеждата да спечелят, но ефектът е, че в момента това е едно много приятно изключение от общата среда, в която конкуренцията често изключва общите действия.

Темата от корицата в този брой на "Капитал" разказва какво се става на стартъп сцената в България пет години след (тогава експерименталната) инвестиция на Европейския инвестиционен фонд. След няколко десетки милиона евро и над 200 финансирани идеи по-късно изводът е, че се е създала екосистема за намиране и отглеждане на иновативни идеи, от които след време може да се появи цяло поколение нови жизнени български компании. На етапа нито една от тях не впечатлява като оборот и печалби, но с малко късмет това ще се промени. По-важното е друго - създаде се среда, която подкрепя истински модерно предприемачество и стотици умни хора могат да се възползват от финансиране и съвети как да развият идеите си.

Това е малка глътка бъдеще в държава, където много хора предпочитат да живеят в миналото.

Докато стартъп екосистемата отглежда компании, които разработват например иновативни технологии за хирурзи, българските политици се опитват отново да намерят оправдания за строежа на втора атомна централа - концепция и технология от 70-те години на ХХ век.

Докато стартиращите компании се занимават с оптимизиране и анализ на работните процеси, Българската православна църква се бори с векове предразсъдъци и зависимости от Москва и се чуди какво да прави с македонската църква.

Докато стартъп средата помага на компания за анализ на съдържание от социалните мрежи, двама български застрахователи дължат над 60 млн. евро за щети в Европа и сега България е заплашена от изключване от системата "Зелена карта" (прочетете повече тук).

Разбира се, не всичко около стартиращите компании е само хубаво, нито всичко останало е лошо. Но щеше да е много по-хубаво, ако принципите на тази екосистема станат правило, а не изключение.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник "Капитал" е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 3

    Start-up индустрията в България се развива само защото държавата (на мафията) някакси е проуснала да се намеси и там. Все още.

    Нередност?
Нов коментар