🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чака се името и на друга поправка

Промените в Закона за държавната собственост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На първото си заседание през май 2017 г. третият кабинет на Бойко Борисов обсъди предложение на назначения от квотата на "Атака" министър на икономиката Емил Караниколов за промени в закона за приватизацията. Едната предвиждаше забрана за продажба на акции от фирми с държавно участие, а другата - изключение: обособени части от дружествата в т.нар. забранителен списък за приватизация да могат да се продават с одобрение на парламента.

Изключението беше наречено "Дипломатически клуб". Тъй като имотите на фирми от списъка не са изрично посочени в него, именно Караниколов като шеф на агенцията за приватизация продаде Дипломатическия клуб в Бояна, собственост на държавната АДИС, на трима младежи от Стара Загора. После те го "препродадоха" на фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Година по-късно идеята е придвижена до гласуването й на първо четене в парламента - преди депутатите да излязат във ваканция. И освен че промяната вече е в Закона за държавната собственост, има по-съществена разлика - условието за одобрение от Народното събрание отпадна заедно със забраната фирмите от забранителния списък с повече от 50 на сто държавно участие или обособени части от тях да апортират имоти и вещи в частни и смесени дружества. Поправката беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС и част от "Обединени патриоти".

От икономическото министерство се аргументират с казуси, свързани с общи дружества на държавата и общините. Доколкото текстът не се ограничава само до тях обаче, остават в сила съмненията за повторение на вече изпробвани схеми за приватизация през задния вход - като Пловдивския панаир или "Софийски имоти". Както стана традиция, замисълът може скоро да даде и име на поправката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    Няма ли най-после да се задавят тези мафиоти?! Само за това се оглеждат: къде има още нещо за крадене! И пак гласувайте за Бойко Борисов и компания!

    Нередност?
Нов коментар