"Атака" срещу ГЕРБ в икономическото министерство

Причината са кадрови назначения във ведомството

От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по въпроса как ДКК ще харчи 500-те милиона за ремонта на язовирите
От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по въпроса как ДКК ще харчи 500-те милиона за ремонта на язовирите
От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по въпроса как ДКК ще харчи 500-те милиона за ремонта на язовирите    ©  Цветелина Белутова
От ведомството на Емил Караниколов засега пазят пълно мълчание по въпроса как ДКК ще харчи 500-те милиона за ремонта на язовирите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на шумните скандали между лидерите на трите партии от "Обединените патриоти" през последните седмици един конфликт между по-големия партньор ГЕРБ и по-малкия "Атака" остава незабелязан. Той тлее от доста време и набира скорост, а терен на сблъсъка е Министерството на икономиката. То се води от формално предложения от "Атака" Емил Караниколов, който обаче винаги е бил верен на Бойко Борисов. Докато той слага и маха кадри в безбройните компании и дирекции по неясни причини (и очевидно с покровителство от най-високо ниво), в ГЕРБ има все повече гласове, които не одобряват случващото се там.

Кой управлява "Конкурентоспособност"

Тихата война започна в края на февруари, когато поста си на главен директор на оперативната програма "Конкурентоспособност" напусна Ивелина Пенева. Неофициално от управляващите твърдят, че това е станало под натиска на съветника на министъра на икономиката Емил Караниколов - Любомир Ганчев. Ганчев е бивш зам.-министър на икономиката в служебното правителство на Огнян Герджиков и минаваше за назначение на БСП. Преди това той беше съветник на министъра на икономиката от правителството на Пламен Орешарски - Драгомир Стойнев и негова дясна ръка. Тогава за Ганчев се говореше като за човека, който разпределя порциите в програмата "Конкурентоспособност" и се грижи да бъдат задоволени интересите на всички. Именно тогава избухна и най-големият скандал в програмата - тогавашната директорка Ели Милушева спря процедура за 100 млн. лв. заради съмнения за нередности.

Как Ганчев се е появил като съветник и на сегашния министър Караниколов е неясно, но от ГЕРБ твърдят, че след напускането на Пенева програмата "Конкурентоспособност" на практика се управлява от него. Оттогава няма назначен титуляр, а само изпълняващ длъжността. Показателно е, че при представянето на програмата в провинцията на срещите ходи предимно Ганчев. Парите, които министерството управлява по програмата, са малко над 2 млрд. лв. Заедно с това тя е и механизъм за влияние сред бизнеса по места, а догодина предстоят местни избори.

Освен това от ГЕРБ се оплакват, че техният представител в министерството - зам.-министърът Александър Манолев, е изолиран и на практика са му отнети част от ресорите, за които е отговарял - "Конкурентоспособност" и индустриалните зони. Вторият зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов също е наследство от служебния кабинет. Заедно с това на заседанието на МС в сряда беше променен правилникът за дейността на министерството и сега ще има още един зам.-министър. Преди това проектът беше пуснат за обществено обсъждане. Заместниците на Караниколов в момента са двама. Нито от ГЕРБ, нито от "Обединените патриоти" имаха обяснение защо се прави това и кой ще е третият заместник на министъра.

Сблъсъкът за кадрите

Битката сега е за новото държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". То беше създадено в края на юни с промени в Закона за водите и ще управлява общинските язовири, без тези, които са към НЕК за производство на ток, и тези, отдадени на концесия. Предвидено е предприятието да се управлява от 8-членен управителен съвет, който ще се председателства от министъра на икономиката или от посочен от него човек, а в състава му влизат още представители на министерствата на енергетиката, на околната среда, на земеделието, на регионалното развитие, както и представител на сдружението на общините.

От ГЕРБ считат, че заради "обсебването" на "Конкурентоспособност" и на ведомството с неясно от кого предложени кадри техен представител трябва да оглави новата структура. В средите на управляващите даже се сочи името на бившия директор на "Басейнова дирекция" в Пловдив Георги Семерджиев, който през април беше освободен от поста от министъра на екологията Нено Димов от квотата на ВМРО в кабинета. Предприятието ще има и изпълнителен директор и според източници от управляващите към поста аспирации имал също и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. В подкрепа на това депутати от "Обединените патриоти" посочват, че Сидеров е бил човекът, който най-много настоявал промените в Закона за водите да бъдат прокарани по-бързо.

Този сблъсък се пренесе и на областно ниво. Във вторник областният управител на Софийска област Илиян Тодоров от "Атака" поиска оставката на единия от заместниците си Николай Николов от ГЕРБ. Като причина посочи, че за последните пет месеца Николов има "само 42 работни дни, в които влизат 19 дни отпуска".

Тодоров беше човекът, който отказа да поеме ремонтните дейности на язовирната стена на "Бели Искър", заради неизяснената собственост на водоема. Това беше и една от причините управляващите да предприемат стъпките за създаването на държавно предприятие, което да стопанисва язовирите.

"Капитал" изпрати въпроси на Министерството на икономиката с какъв бюджет ще разполага новото предприятие, което ще стопанисва общинските язовири и кой ще го оглави, но до редакционното приключване на броя отговори не бяха получени.

Ако обаче от партиите са се надявали това дружество да управлява отпуснатите от правителството половин милиард за ремонт на язовирите, надеждите им може да се окажат напразни, защото засега изглежда, че средствата ще се разпределят под директната опека на Караниколов чрез Държавната консолидационна компания, на която той е принципал. (Повече тук)

Министерство на концесия

В ГЕРБ гледат на министерството на икономиката като на дадено от премиера Бойко Борисов "на концесия". В предишния му мандат то беше в сферата на влияние на тогавашния коалиционен партньор на ГЕРБ - Реформаторския блок, и по специално на СДС с лидер Божидар Лукарски. Тогава едно от обясненията за това беше, че след като от ведомството беше извадена енергетиката, то вече не е толкова апетитно, като се изключат управляваните от министерството държавни фирми, чиито бордове се използваха за назначаване на работа на партийни кадри.

Лукарски обаче сменяше и назначаваше с лека ръка странна смесица от хора. Една част от тях наистина бяха свързани с партията му СДС, друга част с ГЕРБ, но в повечето случаи назначенията бяха на хора, за които никой не знаеше по каква линия са попаднали в бордовете на дружествата. Очевидно обаче това ставаше с благословията на премиера, защото покрай назначенията нямаше скандали, нито претенции от партиите от тогавашното управляващо мнозинство.

Същата е ситуацията и сега. Официално министерството попадна в сферата на влияние на "Атака", но Караниколов е лоялен и на Борисов. Преди да заеме поста, той дълги години беше изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. По негово време и в първия мандат на Борисов стана скандалната приватизация на "Булгартабак", зад която стоеше Делян Пеевски. По време на втория му мандат пък, също по скандален начин, стана сделката за Дипломатическия клуб в Бояна, зад която също беше Пеевски. Показателно за Караниколов беше, че неговата кандидатура за министър беше ясна далеч преди коалиционните партньори да се договорят за останалите министри.

От неговото министерство в последните месеци излязоха няколко откровено лобистки законопроекта, които обаче не бяха придвижени по каналния ред до парламента като законопроекти на Министерски съвет, а бяха внесени чрез депутати от парламентарната група на "Обединените патриоти" и гласувани въпреки съображенията на колегите им от ГЕРБ. Едни като спорния закон за горивата минаха успешно през парламента. Други като промените в Закона за приватизацията в полза на няколко едри бизнесмени приватизатори (Кирил Домусчиев и Делян Пеевски) също бяха гласувани от мнозинството, но бяха спрени от президента. Ден преди парламентът да излезе във ваканция пък бяха одобрени на първо четене промени в Закона за държавната собственост, които позволяват на дружества от забранителния списък за приватизация да апортират имоти в други дружества. Това е най-прекият път до заобикалянето на забраната за раздържавяване и скандалът около това предложение най-вероятно предстои в началото на новия политически сезон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    totaldammage avatar :-|
    Angel Stoichèv Dimitrov
    • + 1

    Трябва да се има предвид, че Атака си има лидер, койо сума пъти смени политическата си ореантация. Чакааме следващата му трансформация.

    Нередност?
Нов коментар