🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Властта управлява чрез жертвоприношения и тричане

И още: България: теслá вместо Tesla; Неграмотници ще заменят либералната демокрация с мутренската сопа

Кметът на Пловдив Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев    ©  Надежда Чипева
Кметът на Пловдив Иван Тотев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Явно изживяваме "сблъсък на цивилизации".

Да заколим прасето

Властта управлява чрез жертвоприношения и тричане

От коментар на Александър Андреев за "Дойче Веле"

В европейската културна столица Пловдив по Коледа ще се проведе ритуално езическо жертвоприношение. Коледари с геги и ямурлуци ще обрамчат "разфасоването" на две прасета (повече от две общината не можела да фактурира), а после радостното народонаселение ще похапне разфасованите белтъчини с хляб, кисели краставички и лютеница.

Така прозвуча съобщението на пловдивския кмет Иван Тотев пред общинските съветници, което хиляди хора в България с недоумение изгледаха по медиите и в социалните мрежи. Днес Тотев го обяви за социален експеримент, който имал за цел да повдигне дебат за спазването на традициите в контекста на съвременното изкуство.

Лично аз не вярвам на г-н Тотев. Смятам, че предложението му пред общинарите е било сериозно и от сърце (така изглежда във видеото), а нощес се е наложило кризисният му пиар да измисли интелигентно извъртане на цялата история.

Така че, ако приемем, че идеята за разфасоването на прасета е съществувала реално в общинския мир и в главата на кмета, изводите са отчайващи. Един примитивен и жесток ритуал се официализира, за да бъде "нахранена тълпата", която тъй или иначе е проста (смятат авторите на идеята), а на заден план остава всичко останало: хилядолетната цивилизация в Пловдив, културната столица, възмущението на защитниците на животните, на веганите и вегетарианците, а в крайна сметка и на всички що-годе културни хора.

Но ако Иван Тотев и неговият екип действително са искали да провокират дискусията, за която говори кметът, това илюстрира отчайващия шпагат, в който се е разкрачила съвременна България. От едната страна - добре образованите, пътуващи, владеещи езици дигитални хора, които са виждали Айфеловата кула, но никога не са колили прасе.

От другата - едно население, което е отчайващо претоварено от темпото и изискванията на глобализацията и търси упование и стабилност в някакви химерични корени. От едната страна - IT-общностите, ЛГБТ, Туитър, лъскавите кафенета и бутици, целият градски лайфстайл с всевъзможните гарнитури от киноа, авокадо и златен прашец. От другата страна - мутрите и хомофобията, неофашизмът, бутафорните крепости, тричането на кучета и голите хорá в ледените води по Богоявление.

За съжаление, тези две България нито могат да се срещнат, нито могат да се разберат. Камо ли пък в рамката на такъв постмодерен културен експеримент, за какъвто Иван Тотев представя разфасоването на прасетата. Но ако кметът на европейската културна столица 2019 действително има храбростта да проведе експеримента - ето една идея.

Наближава Богоявление. Нека покани чуждестранните гости и журналистите на едно ритуално скачане за кръста във водите на Марица. С всичките му съпътстващи "украшения": калимявки, алкохол, голо хоро. И да го направи наистина, а не само като мисловен експеримент. Ето тогава със сигурност ще преживеем "сблъсък на цивилизациите". Чуждестранните гости ще повдигнат недоумяващо рамене, а после ще разказват за българската "екзотика", сравнявайки я с ритуалите по поречието на Амазонка или с ескимоските традиции.

------------

Защо у нас не иновативен предприемач едва ли ще оцелее.

Ако Мъск беше българин...

България: теслá вместо Tesla

От коментар на Веселин Желев за "Клуб Z"

Илон Мъск, южноафриканският създател на електромобилите "Тесла" и на ракетите "Спейс Екс", показа във вторник в Лос Анджелис експериментален подземен тунел за скоростно придвижване с електромобили. С него той иска да направи революция в градския транспорт.

Лос Анджелис и Чикаго разчитат на "Боринг къмпани" на Мъск да намали уличните им задръствания, заявки от други градове валят.

Защо България няма Илон Мъск? Ето някои предположения:

1. Защото без подкуп нямаше да му издадат разрешително за строеж.

2. Защото щеше да подбие пазара на "Лукойл", "Газпром" и Марешки.

3. Защото граждани с жълти елечета щяха да му спретнат протест и блокада и да му скандират: "Мъск – позор, съд и затвор!"

4. Защото щяха да го обявят за "соросоид" и "отродител".

5. Защото името му звучи съмнително.

6. Защото патриотите няма да позволят да дадем българските земни недра (да не говорим за небето като от коприна) на чужденец. А евентуалният търг за концесия щеше да се точи с години.

7. Защото щяха да му строшат "Тесла"-та, или най-малко – да я залеят с киселина и да я надраскат с пирон.

8. Защото не може има български градски тунел без магазин (и) на Lafka.

9. Защото щяха да го обложат с подземен данък и тунелна такса.

10. Защото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) щеше да го глоби, че нелоялно конкурира градския транспорт, такситата и производителите и търговците на минерални горива и да му запечата тунела.

11. Защото щеше да загуби евентуално дело срещу КЗК във Върховния административен съд, още преди да го е завел.

12. Защото таксиджиите щяха първо да му спретнат протестно шествие, а после – да го набият.

13. Защото КПКОНПИ щеше да му намери конфликт на интереси и да му запорира имуществото.

14. Защото ДАНС щеше да му сложи бръмбари и в тунела, и където още се сетите.

15. Защото моментално щяха да му пратят батальон инспектори – санитарни, строителни, финансови, противопожарни.

16. Защото еколозите щяха да го побъркат от блокади в защита на къртиците, поповите прасета, дъждовните червеи и прилепите.

17. Защото всички клошари и каките от околовръстното щяха да се преместят на топло в тунела на Мъск.

18. Защото той би бил удобен за продажба на семки, гевреци, китайско карго и за игра на "тука има, тука нема".

19. Защото веднага щяха да окрадат металните части на тунела и да напишат със спрей на стените му: "ЛОКО", "КУР" и "НАТО ВЪН!"

20. Защото в ООН има още 192 страни и в много от тях все още може да се изобретява, да се печели, да се живее (дори добре).

---------

Смесването на либерализма и либералната демокрация е опасно.

Държавно управление

Неграмотници ще заменят либералната демокрация с мутренската сопа

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

В България затова е трудно възможен сериозен публичен дебат. Защото скороста, с който всяка сериозна тема се опростачва е светкавична.

Критиките срещу "либерализма" започнаха на родна почва с мигрантската криза от 2015 г., като дотогава либерализмът бе обект на критична интерпретация единствено в сферите на авангардните постмодерни либерални направления - мултикултурализъм, политическа коректност и т.н. Дори и в този случай не беше напълно ясно, че всъщност става дума не за "либерализма", а за левичарски - неомарксистки доктрини, наричани либерални по американски образец. В САЩ "либерално" е всичко, разположено идейно и политически между троцкизъм и LGBT.

След мигрантската криза българските методи на политически дебат направиха "либерализъм" мръсна дума - без разлика дали става дума за Джон Лок, за Джон Ролс или за Джудит Батлър (последната видя името си написано на български едва в контекста на Истанбулската конвенция). За либерализма към днешна дата са се изказали на практика всички.

Заклеймяването на либерализма започна да върви в комплектс биенето по гърдите "Аз съм консерватор". Можете ли да преброите колко функционално неграмотни хора станаха анти-либерали и консерватори? Простотията, която извира отвсякъде по тази тема - "либерализъм - консерватизъм" стана толкова противна, че на човек му се ще да се обяви за либерал, дори и никога да не е бил такъв.

Опасното в тази ситуация е, че не само либерализмът е поливан с помия от нарастваща тълпа неграмотници, които нямат понятие за какво става дума. Все по-често срещам из нет-а важни госпожи и господа, на които е омръзнала и либералната демокрация. Не че са сталинисти, нацисти или друга разновидност на почитащи диктатурата. Просто им се налага да са модерни - либералната демокрация нещо се поизтърка, време е да я сменим с ... консервативна демокрация.

Това вече е опасно. Защото България и по-широките региони около нея вече се управляват от брутално забогатели популисти и олигарси, които с удоволствие ще сменят "демодираната" либерална демокрация с мутренската сопа. Дали ще кръстят сопата "консервативна" или "нелиберална демокрация" - няма голямо значение. Днес всеки може да пише публично всичко, което му дойде до устата - независимо дали преди това е минало през мозъка му, ако има такъв.

Но играта със словото е опасна игра - защото словото е действие, а действието често е необратимо. Преди да критикувате либерализма или каквото и да е друго, прочетете половин страница за него - ей така, за всеки случай, да имате някаква представа за какво става дума.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    loh39583780 avatar :-|
    Даниел Димитров
    • + 2

    Днес мненията са изключително негативни!

    Нередност?
  • 2
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov
    • - 4
    • + 1

    абе каква свобода и либерализъм при 60-70% данъчна тежест? минчев и андреев моментално да спрат лепилото. тамън някой лев да се спести.

    Нередност?
  • 3
    oyj52578755 avatar :-|
    Илия Ценев
    • + 1

    Властта управлява чрез жертвоприношения и тричане - всеки управлява както може, след като МУ се позволява !!!

    Нередност?
  • 4
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • - 1

    "От другата - едно население, което е отчайващо претоварено от темпото и изискванията на глобализацията и търси упование и стабилност в някакви химерични корени. От едната страна - IT-общностите, ЛГБТ, Туитър, лъскавите кафенета и бутици, целият градски лайфстайл с всевъзможните гарнитури от киноа, авокадо и златен прашец. От другата страна - мутрите и хомофобията, неофашизмът, бутафорните крепости, тричането на кучета и голите хорá в ледените води по Богоявление."

    Защо авторът на статията реши, че ЛГБТ е част от " добрата България" , а голите хорá в ледените води по Богоявление са част от " лошата " ?
    Едното е съществувало като обичай от стотици години и по никакъв начин не е противно на обществото ни, другото се налага със средства от ЕС под формата на " толерантност към различията" , търси се постояна конфронтация с обществото ни на тази тема, инсинуации, провокации, без то да е част от нас нито за миг ! Напротив - отхвърляно е от самото ни общество, но пак продължава да ни се натрапва като " хомофилско " ?

    Нередност?
  • 5
    bai01591693 avatar :-|
    Plamen Ivanov PhD

    Това за Мъск е много яко, и много вярно! Държавата на чиновниците не прощава дори и на такива!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал