🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пълно стягане на изборната машина

Прокурорските обвинения на кметове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокуратурата не работи предизборно. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сряда в отговор на коментарите, че държавното обвинение стартира акция "Местни избори".

В понеделник Софийската градска прокуратура последователно повдигна еднотипни обвинения на кметовете на Златица Магдалена Иванова (БСП) и на Созопол Панайот Рейзи (подкрепен от ГЕРБ) за длъжностни присвоявания на общински средства през 2014 г. Във вторник беше обявена акция срещу кмета на Стрелча Стойчо Чачов (АБВ), който през 2016 г. накарал служители от общината да подпишат заявления за напускане без вписана дата. Изплашени, че ще загубят работата си, най-малко 17 души подписали, но сигналът бил подаден чак сега.

В този контекст говорителката на главния прокурор обяви, че тепърва се очакват още акции срещу кметове, защото през последните години дошли множество сигнали за злоупотреби в общините и прокуратурата силно се мобилизирала да разследва.

Би било прекрасно, ако прокуратурата не работи предизборно - все пак местната власт е най-големият корупционен пазар в държавата. Но да помислим логично. Изборите за европарламент през май и местните през есента са много тясно свързани. Оцеляването на правителството зависи от първия вот, но местният актив няма особен интерес да мобилизира гласове за хората, които ще отидат в Брюксел. Твърде вероятно партийното ръководство на ГЕРБ вече е дало да се разбере, че който иска да запази позициите си през есента, трябва да даде всичко от себе си през май. И това може да обясни активността на прокуратурата - в момента виждаме на повърхността първите конфликти, които съпровождат стягането на редиците преди ключовите местни избори.

Обвиненията може да прозвучат и като демонстрация към другите кметове, както ще се случи, ако не дадат всичко от себе си за успех на ГЕРБ. Накратко - вероятно виждаме публичната част от сериозни усилия за стягане на всички гайки в изборната машина на ГЕРБ, които да й осигурят победа първо на евроизборите, а после на местния вот. Той пък е важен, защото с ресурсите по места се осигурява електоралната основа за парламентарните избори. И така колелото на историята ще се завърти още веднъж и отгоре вероятно ще са пак същите хора.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    "И така колелото на историята ще се завърти още веднъж и отгоре вероятно ще са пак същите хора."
    Каквото си го направиш сам никой друг не може да ти го направи. Ако горното изречение се сбъдне, оня от БСП наистина е бил прав.

    Нередност?
Нов коментар