🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато (пак) се наливаха основите на брега

По Черноморието ще изникнат няколко нови ваканционни обекта и това породи притеснения дали се задава нов строителен бум

По черноморското крайбрежие останаха малко плажове без бетон в близост
По черноморското крайбрежие останаха малко плажове без бетон в близост
По черноморското крайбрежие останаха малко плажове без бетон в близост    ©  Надежда Чипева
По черноморското крайбрежие останаха малко плажове без бетон в близост    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българското крайбрежие е дълго точно 354 км. То започва от нос Картал на север и завършва на устието на река Резовска на юг. Заради бумът на строителството в началото на века голяма част от него вече е застроена. И всяко ново строителство прави впечатление. Няколко бъдещи проекти край защитената местност Алепу, къмпинг "Арапя", курорта Св. св. Константин и Елена и плажа "Корал" се раздвижиха. Социалните мрежи мултиплицират ефекта и така се създаде впечатление, че строителният бум по морето се завръща. По принцип в черноморските общини строителството е разрешено от октомври до средата на юни, а на места, както е близо до Алепу, до март заради гнездовия сезон на птиците.

Когато публикациите в медиите и социалните мрежи се превърнаха в лавина, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се активизира. Някои от обектите се оказаха напълно законни, други - само частично, затова и бяха спрени, но временно.

Масовото отразяване на темата обаче предизвика въпроса какво се случва, идва ли нов строителен бум на малкото останали незастроени места. Засега анализаторите смятат, че това не е масово събуждане на инвеститорите. Като че ли сме свидетели на по-скоро единични случаи на започнати стари проекти.

Наситен пазар, но с ръст

През изминалата година се наблюдава повишен интерес към ваканционните имоти по Черноморието. "2018 може би беше една от най-добрите години за малките черноморски общини като обем на сделките през последните три-четири години", казва Добромир Ганев, директор на "Форос - национална компания недвижими имоти", пред "Капитал". Подобен ръст потвърждава и Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Ганев цитира данни на Агенцията по вписванията от Царево например, където сделките са 750 за 2018 г., което е ръст от около 10-15%.

Купувачите са най-различни, като имаше отлив на руснаците, които бяха основна група преди няколко години. "Около Слънчев бряг има всякакви [купувачи], като 50% са българи. Там цената е около 500 евро/кв.м", казва Стойкова. По Северното Черноморие - Варна, Балчик и Каварна, е по-изгодно с около 350 евро на кв.м, докато на юг - при Созопол и Лозенец, където традиционно интересът е от българи, цените са и по-високи, около 1000 евро. "Предлагането в момента е достатъчно наситено, новото строителство почти не се търси, а основна част от жилищата са от вторичния пазар, обзаведени, в работещи комплекси. Имаше и интерес в луксозния сегмент от страна на българите през миналата година", уточнява Стойкова.

И в големите градове - вторичен пазар

Трудно е да се прецени дали можем да очакваме бум на строителството по морето основно защото няма конкретни данни за разрешителните за строеж и започнатите сгради в малките общини, отбелязват специалистите. Но пък чрез косвени фактори може да се прецени дали казусите от последните седмици са по-скоро единични или началото на нов тренд.

Сегментът на ваканционните имоти е трудно предсказуем и това го прави и по-малко привлекателен за инвеститорите в сравнение с имотите в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. "Пазарът е свързан с интереса на чужденци, преди години с английски, ирландски, шотландци по-малко, а в началото на десетилетието руските граждани. Но всяка малка промяна в ситуацията в икономиката в тези страни влияе драстично на такива пазари", обяснява Ганев. Затова и през последните години той наблюдава по-скоро отлив на инвеститорите, които не искат да рискуват толкова. В по-големите градове има повече сигурност, тъй като там повишеният интерес е свързан с фактори като миграция и увеличение на доходите.

Полина Стойкова смята, че по-голямата част от сделките по Черноморието са на вторичния пазар и затова увеличение на строителството е по-малко вероятно. "Има завършени комплекс от 2013 г., които функционират и все още има жилища за продажба", казва тя, като допълва, че хотелите на такава локация биха били по-добра инвестиция. Голямото количество строителство отпреди години би могло да задоволи нуждите и за известно време занапред.

Проектите, които нашумяха, са и на първа линия, което пък ограничава и кръга от купувачи, тъй като са и на по-висока цена. Това обаче не ги прави по-малко притеснителни. Разрешенията за строеж за обектите в Алепу и Св. св. Константин и Елена са от последната година, а в "Арапя" и "Корал" пък са отпреди десет години. Донякъде вероятно е съвпадение, че всички тези казуси избухнаха в рамките на две седмици. Но пък са доказателство, че плажните ивици все още привличат бетон, а и че инвеститорите успяват да заобиколят институциите и законите по всякакви начини.

Първо свлачище, после - апартаменти

"Няколко пъти ме питаха и на вас ви казвам - там строителство няма да има. Никога не съм мислил да затворя пътя с цел строителство. Ама искам това, което ви го казвам, да го запишете във вестника, не да си измисляте, каквото вие си прецените." Това каза Панайот Рейзи, кмет на община Созопол, пред "Капитал" през 2015 г. относно Шофьорския плаж край местността Алепу. ДНСК и инвеститорът обаче са на друго мнение - там рано или късно ще бъде построен комплекс от 10 жилищни блока на височина между един и три етажа, разположени терасовидно и свързани помежду си. И причината е в участието на серия от институции, като финалната стъпка е именно разрешението на Панайот Рейзи.

Историята започва още през 2005 г., когато община Созопол се включва в дружеството "Алепу вилидж" с апортиране на 29 декара крайморски терени в местността Алепу. Предметът на дейност на фирмата е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял. Две години по-късно общината продава на "Алепу вилидж" различни идеални части, като фирмата е платила още 1.36 млн. лв., или общо около 2.6 млн. лв. В края на 2008 г. по предложение на кмета Рейзи се решава да се продаде общинският дял на офшорката "Новастар холдинг". Сега теренът е собственост на дружеството "Алепу вилидж", а инвеститорите в комплекса са общо три, като един от тях е ГБС, изпълнител на проекта.

От лятото на 2015 г. брегът се терасира, но от ГБС успокояват неведнъж, че това е брегоукрепване - територията става жертва на свлачище. Този месец обаче кадрите от имота показват друго - основи на сграда. Това беше и причината ДНСК да се намеси, след като в интернет бяха публикувани снимки на началните етапи на строежа. Нарушението тук и сега е, че очевидно се поставяха основите на сгради, преди да приключи първият етап с брегоукрепването. Разрешението за строеж на обекта включва два етапа - първо да се укрепи свлачището над брега, а след това да се изгради курортното селище. Според ДНСК главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. До момента ДНСК не е наложила санкции нито на строителя, нито на инвеститора, нито на надзорната фирма "Костов и синове". "Предстои извършване на процедури относно безспорно установяване на извършени нарушения", уточниха от ведомството за "Капитал". За момента най-близо до санкция е надзорът, става ясно от отговорите на ДНСК.

Рано или късно обаче на мястото ще има два нови ваканционни комплекса - "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", като от екооценката става ясно, че площта на проекта е около 20 дка, а застроената площ надземно и подземно е около 9200 кв.м.

Това не е гора, вила е

На 24 януари разтревожени сигнали за сеч на борова гора край Арапя се разпространиха по медиите. Оказа се, че в това няма нищо нередно - становище на Държавното горско стопанство в Царево твърди, че парцелът не е горска територия, а на мястото предстои да се появи вилно селище. На носа, точно над морето, по план трябва да кацнат 23 вили. Собственик на имота и инвеститор е регистрираната в Бургас "Кейп Арапя", собственост на бившия общински съветник в Царево Георги Атанасов (в периода 2011-2015 г.) и руския гражданин Виталий Манелюк. Дружеството купува създадената през октомври 2018 г. "Арапя билд" от "България пропърти".

Разрешението за строеж от 2007 г. e за една сграда, а сега ще се строят 23 къщички, посочва проверка на ДНСК. За изградената канализация и временен път също са прескочени разрешителни или отчуждителни процедури. Няма и становище от РИОСВ за броя дървета, които да се отсекат. Последствия ще има за строителния надзор, който ще бъде глобен. От отговорите на ДНСК за "Капитал" става ясно, че главният архитект на Царево е одобрил инвестиционни проекти през август 2018 г. и е издал разрешение за строеж същия месец. Съдбата му обаче е в ръцете на кмета на Царево, тъй като строежът е от IV категория. По преценка на главния архитект, кмета и лицето, упражняващо контрол по проектирането, може да се наложи допълване и преработване на инвестиционните проекти.

Така че и този обект ще се осъществи. Максималната височина на строителството е 10 м, a имотът не попада в защитена територия, нито в защитена зона по "Натура 2000", обясниха от РИОСВ.

Кораловите дюни

Раздвижване на проект имаше и до плажа на "Корал" - един от малкото незастроени, със статут на екоплаж. Решение на върховния административен съд от януари обаче припомни за инвестиционните намерения там на Сава Чоролеев, един от крайните собственици на имотите на дружеството инвеститор - "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ. Терените се намират между Лозенец и южната част на плажа на "Корал" в местността Рибарницата и обхващат 40 декара земя. Проектът "Корал резидънс", състоящ се от апартаментни хотелски сгради, е раздробен на части. Същото важи и за съдебните дела, като по думите на Чоролеев броят на спечелените в полза на "Корал резидънс" е 30.

В съда нещата потръгват с мотива, че към момента на издаване на разрешителните не са действали специалните закони като Закона за устройството на черноморското крайбрежие и е нямало карта с местонахождението на дюните. Бъдещият проект обаче ще трябва да бъде преработен и съобразен с действащото законодателство, като в зона А застрояването може да е с 20% плътност и за целта ще са необходими нови строителни разрешителни.

Освен проекта на Сава Чоролеев зад плажа на "Корал" има и друг на четири пъти по-голяма площ от 120 декара на испанската Iberdrola. Той е разположен на ръба на 850 метра плажна ивица, като предвижда петзвезден хотел с 281 стаи, СПА, фитнес, спортен и шопинг център. Още 2350 апартамента, 1800 подземни и 550 надземни паркоместа, 30 самостоятелни търговски площи, 34 павилиона на плажа, вътрешни алеи и улици. Всичко е разбито на 10 самостоятелни парцела, всеки със собствен проект. Целта на Iberdrola не е задължително да построи комплекса, като може и той да бъде продаден на друг инвеститор с всички необходими разрешителни, готов за строеж, като според тогавашен план, с който "Капитал" разполага, продажбата се оценява на 88 млн. евро, а последващата продажба на апартаментите ще бъде за 1650 евро на квадрат.

И ТИМ строи на брега

В курорта Св. св. Константин и Елена край Варна едноименното търговско дружество, свързано със собствениците на "Химимпорт" и Централна кооперативна банка, също строи на метри от морския бряг. Там според инвестиционната програма на компанията се изграждат три обекта - апартаментен комплекс с басейн и ресторант, хотел и търговски център. Те трябва да бъдат готови съответно до средата на 2019 г. година и през 2021 г. и да завършат комплекса около открития преди година нов петзвезден хотел "Астор гардън". Без изненади проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която започна след публикуваните снимки на строежите в социалните мрежи, не откри никакви нарушения.

Апартаментният комплекс, който е най-близо до линията на морето, се намирал в т.нар. Зона А на черноморското крайбрежие. Тя обхваща 200 м от акваторията на морето и 100 м от сушата. Според главния архитект на Варна проектът не нарушава действащото в момента законодателство, тъй като бил напълно съгласуван с изключително занижените параметри за строителство в тази част от крайбрежието.

Резултатите от проверката, извършена от директора на ДНСК Иван Несторов, също показаха, че нарушения няма. Подробният устройствен план на трите обекта, които в момента се изграждат в Св. св. Константин и Елена, е бил одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството още през октомври 2017 г. А разрешението за строеж е издадено от община Варна през февруари м.г. За да стане възможно всичко това обаче, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е издал заповед, с която е било разрешено преработване на Общия устройствен план на Варна.

"Според това, което направихме като оглед на обекта, аз не намирам закононарушения по простата причина, че има легално, т.е. законосъобразно издадено разрешение за строеж на базата на одобрена техническа документация", каза Несторов на специална пресконференция в края на миналата седмица. "Проектът е съгласуван с екологичното законодателство и инвеститорите гарантират, че достъпът до плажа ще остане свободен за туристите", обясни той.

Успоредно със строителството на трите нови обекта, собственост на компанията "Св. св. Константин и Елена", се извършва и укрепване на брега пред тях. По решение на общинския съвет във Варна с 916 хил. лв. от бюджета на града с рекордни темпове се възстановява и изоставен от години мостик, както и подходът към него.

По темата работиха и Калина Горанова и Спас Спасов

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • - 1
    • + 5

    Много важно е да се прави разлика между законно и незаконно строителство. Не може да се слагат под общ знаменател всички инвестиционни проекти в черноморския туризъм. Едно е да разрушиш дюна, да направиш хотел върху пясъка, да заградиш плажа и да не пускаш хората свободно. Друго е да осигуриш свободен достъп, да спазиш законовите нормативи по отношение на място, терен, височина на обект и да предоставиш висок клас база за родните и чуждите туристи. Бум на строителството очевидно няма, но пък темата е удобна за спекулации, особено в предизборна обстановка.

    Нередност?
  • 2
    ivan_ko9 avatar :-|
    ivan_ko9
    • - 2
    • + 4


    Тази "новина" само показва колко лошо влияе Фейсбук. В крайна сметка, както казва и статията, за 4 строежа, някои от които на 10 години, документално изрядни, стана много шум за нищо. Тази статия също допринася за напомпването на темата - малко жълтеят разсъждения като това в последния абзац, че разрешенията за строеж били притеснителни (притесненията на авторите нямат отношение към обективността, те не са по-компетентни от ДНСК). Все пак е хубаво, че и авторите признават, че няма нищо странно в случая.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 2

    "Няколко пъти ме питаха и на вас ви казвам - там строителство няма да има. Никога не съм мислил да затворя пътя с цел строителство. Ама искам това, което ви го казвам, да го запишете във вестника, не да си измисляте, каквото вие си прецените." Това каза Панайот Рейзи, кмет на община Созопол, пред "Капитал" през 2015
    По повод на горния цитат навремето написах, че целия "шофьорски плаж" от Дюни до Св.Тома ще се застрои! Това ще включи и 100-тина метра от блатото Алепу!!!! След 10-12 г това ще е руски жилищен комплекс!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Безгранична алчност!

    Нередност?
  • 5
    ttx1535503163576421 avatar :-@
    sdfsdfsdf
    • + 1

    Яко бетонь !!!

    Нередност?
Нов коментар