🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Кой изобрети "Норвежкото еничарство"

И още: Институции нямат потенциал да помагат на родителите; ГЕРБ и БСП играят предизборен пейнтбол

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хибридна война

Кой изобрети "Норвежкото еничарство"

От коментар на бившия министър на екологията Юлиян Попов за "Дневник"

За Русия Норвегия е нежелан пример как могат да се управляват природни ресурси.

Отнеха почти всичко на България! Останаха само децата. Не позволявайте да отнемат и тях чрез "Норвежкото еничарство"!" Този призив сред много други подобни се носи из "Фейсбук".

Българските медии преливат от абсурдни истории за това как Норвегия е узаконила педофилията и инцеста, как там отнемат деца на воля и ги дават на педофили и еднополови двойки (много медии не искат да правят разлика), как до 2050 Норвегия планира 90% от двойките да бъдат еднополови и как налага същите гадости на все още невинна и беззащитна Източна Европа. Която, разбира се, се нуждае от защита.

Защо Норвегия? Защо педофили? Защо инцест? Как така турското робство и Норвегия бяха предизборно сготвени и сервирани на българската софра като една манджа?

Нека, първо, да погледнем откъде идва този по-пълноводен от Волга поток? Ами оттам идва, от Русия. Хвърлете поглед в руските медии и ще видите, че агресивният норвежки разпад е тема, бликаща със страшна сила от всички руски медийни кътчета. Няма нужда човек да е посветен изследовател, за да види ясно - Русия води онлайн безпощадна нравствена Отечествена война срещу Норвегия.

Но защо? Норвегия е малка страна, 5 милиона население, мирна, не е член на Европейския съюз, човек би си помислил, че хибридните комисари по-скоро биха я похвалили, вижте колко хубаво е ако не си в ЕС.

Норвегия е болезнен трън в очите на Москва. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е норвежец. При това социалист норвежец, истински социалист, от тези, дето събират особено крайната съветска омраза.

Ученията на руския флот се провеждат пред очите на Норвегия. Доналд Тръмп нарича Норвегия "очите на НАТО".

Норвегия е основен конкурент на Русия в интересите към северните полярни територии. Климатичните промени разтапят ледовете и отварят нови възможности за северни морски маршрути. През 2007 година Русия заби знамето си на дъното на морето на Северния полюс. Претенции към шелфа на Северния полюс имат основно Канада и Дания, но Норвегия също е наблизо, пък е и държава със сериозен опит в добив на петрол в дълбоки северни води.

Норвегия е и много лош политически пример за Русия. Тя е страна, която преди няколко десетилетия не беше цветуща. През 1971 година, когато Норвегия открива петролните си залежи, норвежецът е малко по-богат от гърка. Благодарение на некорумпираната и умна експлоатация на петролните и газовите си залежи норвежците са днес сред най-богатите жители на планетата.

За Русия Норвегия е много нежелан пример как могат да се управляват природни ресурси. Не бива обаче да взимаме пример от Норвегия, те са морално разложени педофили и mother*****. Нищо че интернет е буквално наводнен с руски порнографски сайтове на тема инцест.

-----------

Допуснахме дълбока криза на семейството в нашето общество.

Деградация

Институции нямат потенциал да помагат на родителите

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Истерията на тема "стратегия за детето" трябва да се прекрати. Представители на всички страни и организации в дебата трябва да седнат заедно и спокойно да дебатират своите позиции.

Децата се отглеждат от семействата - и семействата носят отговорност за отглеждането им. Но ние допуснахме много дълбока криза на семейството в нашето общество. Много голяма част от семействата се разпадат. Други семейства остават формално заедно, но отчуждени, във вътрешен конфликт или с родители, които не са в състояние да упражняват своите отговорности спрямо децата, които са създали.

Има два варианта за справяне с тази ситуация. Първият - намеса на непосредствената общност: рода (разширеното семейство), приятелите, учителите, църквата. Вторият - държавните институции, които трябва да имат ясни граници на интервенция, но и ясни пълномощия да помогнат, за да компенсират дефицитите или отсъствието на семейство.

Аз не съм привърженик на свръхнамесата на държавата в живота на личността и обществото. Но има ангажименти на цивилизованото общество, които никой друг освен държавата - от общинско до национално ниво - не е в състояние да поеме.

В България беше внесена - заедно с всичко останало - една крайна антиетатистка идеология, която се практикува във все повече сфери на обществения живот. В икономиката тази идеология води до пазарен фундаментализъм. За съжаление, зад него се крие олигархията, която настоява, че "държавата е лош стопанин". Държавата е израз на нашите общи интереси като нация и е задължена да бъде добър стопанин - ако я оставят да бъде.

Сега се твърди, че държавата трябва да отсъства напълно от ангажимента за отглеждане на децата. Напълно съм съгласен - когато става дума за деца от семействата, в които родителите са поели своите ангажименти. Ако родителите отсъстват, ако са девиантни или безотговорни - трябва да се намеси обществото, трябва да се намеси и държавата. Това трябва да става по правила, които самите ние сме задължени да договорим помежду си. Не е необходимо да внасяме чужди модели - нито норвежки, нито каквито и да било други.

Имаме достатъчно дълга история, в която нашите предшественици са постигали впечатляващи успехи в образование, възпитание и изграждане на младите поколения с усилията на своите общини под управлението на чужда държава. Нека спокойно и практично да се обърнем към собствения си опит и да договорим реалните добри възможности да отглеждаме децата си в една достойна за самите нас обществена среда.

Защото и още нещо трябва да бъде ясно - по настоящем държавните институции нямат потенциал и ресурси да помагат на родителите, дори и те да се обърнат към тях за помощ. Това едно цивилизовано общество не може да си позволи да продължава.

----------

Престрелката на тема "офшорни сметки" едва ли ще вземе реални жертви.

Симулация

ГЕРБ и БСП играят предизборен пейнтбол

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

"Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд. () Лъжата, нали си я спомняте? Пак същите кандидати са там. Когато говореха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история. Сто процента лъжа и измама. Това се готвят да направят", заяви Борисов, припомняйки сюжета преди парламентарните избори през 2013.

Ето го съвсем накратко: в деня за размисъл преди въпросните избори Николай Бареков, тогавашният изпълнителен директор на TВ7 (за която се твърди, че е била издържана от КТБ), съобщи за подготвяна измама с бюлетини в печатницата в Костинброд. Сигналът е подаден от Мая Манолова, тогава депутат от БСП, а прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров веднага се включи в сценария. Два месеца след акцията "достойни прокурори" посочиха в анонимно писмо, че неин поръчител е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Днес КТБ е фалирала, ТВ7 я няма, Бареков е евродепутат, Манолова - омбудсман с висок рейтинг, Пеевски - неизменно в листата на ДПС, Цацаров - към края на дните си като главен прокурор. А БСП се мъчи да спечели поне едни избори, защото нали политиците ги делят на два вида: такива, които печелят избори, и такива, които ги губят. Знаем също така, че лидерката на социалистите Корнелия Нинова притежава способността да губи преднина от пренатягане на болтовете.

Oтсега е ясно, че манипулирането на общественото мнение чрез пазени за последния момент разкрития, които да предизвикат нова вълна от гняв и отвращение, е недостойно политическо действие. Още повече, че "глашатаите на истината" не могат да бъдат разглеждани като алтернатива - именно това бе основният урок от аферата "Костинброд" и последвалите политически действия, сред които назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. И ако днес лидерката на БСП сочи Пеевски като кадровик в третия кабинет на ГЕРБ, много важно е да знаем защо го прави - дали защото е подсторвана от един банкер в изгнание или пък защото на "Позитано" 20 наистина са скъсали с пеевщината.

Борисов може и да знае нещо. Но може и да блъфира. Каквото и да се случи обаче, днес се очакват новини по повод поисканата от главния прокурор информация от ДАНС за "всички налични данни за лица, заемащи висши публични длъжности, и за тяхно имущество в други държави", както и за свързани с тях или с подставени лица банкови сметки, които не са декларирани в България, имоти, инвестиции, участия в търговски дружества, включително и офшорни фирми. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев откликна веднага и обеща да проверят "всичко в годините назад". Да припомним, че темата за офшорните сметки на политиците бе зададена от президента Румен Радев, който призова службите да поровят. И те решиха да го сторят.

Дори ГЕРБ и БСП да се замерят с разкрития за офшорни сметки и имоти в чужбина, ние знаем, че това е само игра на пейнтбол. Институциите и правосъдието в България не работят срещу политическата каста, потвърждение за което са калпавите (или никакви) обвинения, оправдателните присъди, спешни промени в законите, затлачени проверки.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ziggisf avatar :-|
    ziggisf
    • - 3
    • + 5

    В Норвегия очевидно има проблем с прекомерното отнемане на деца. Позовавам се на тази статия от БиБиСи
    https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/norways_hidden_scandal

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 3
    • + 5

    Българин е съден от Норвегия, която иска да отнеме децата му, родени от норвежка, които са ибългарски граждани. Така че по- кротко с норвежкото джендърство.

    Нередност?
  • 3
    kwy38371721 avatar :-|
    kwy38371721
    • - 1
    • + 8

    Това за децата в Норвегия,въобще не е измислица.Не само руските сайтове вдигат шум за това.Има много пострадали родители от различни нацоналности,включително и българи.

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1
    • + 4

    Аз живея в Норвегия .. сега..
    Искам да кажа, че тревогите на източноевропейците / а и не само / имат основа. Има филни на ббс, на АРТЕ/ френски канал/, Доичевелле,, за тия на испански или португес няма да...

    Истината е, че не е толкова лесно да се отнемат деца - и да се дадат на хомо и т.н. двойки.. Наистина - гледането на фостеркидс тука е един вид.. бизнес, но винаги се е гледало на децата като на съкровища, бъдещите нурмени.. Преди това, виетнамчета, негърчета са били в център за осиновявяне от хора, които по божии причини не могат да имат собствени деца. Те искат да имат.. наследници, хора, на които да предадат своето.. не да го вземе държавата.. Две години се търсят наследници, преди това..да се случи. Потърсете Суидиш тиори ъв лов по туба..

    Проблема започва след падането на желязната завеса..
    Изведнъж африканчетата и азиатчетата отпадат като желани, поради влизането на източноевропейци,,, те не са наясно със системата, и на това отгоре са бедни и не могатда си позволят качествена защита, за разлика от араби, турци, пакистанци и др, дошли тук през 70-80те. Допълнително много са дискримин§ирани като незападноевропейци - тия от Германия, Холандия и т.н. протестантски страни. Това е нещо общо за цяла ЗЕ, не само Скандинавия.. Една от Белгия, напр ми каза - ....вие искате да станете като нас... три пъти ли ядете на ден.....

    Но да продължим - БЕЗ съдебно решение НЕ Е ВЪЗМОЖНО отнемане на деца на ЕУ граждани,,, след като 2016 Норвегия подписва конвенцията от Хага,
    За съжаление, това ме важи за норвежки граждани, които са подчинени на местното право..
    Наистина, почитателки на еднополовата любов и правата на децата имат .. някакво влияние, но нищо така не е толкова подкрепяно от Барневарне, колкото се твърди. Допълнително един от тях бе обвинен,,, че е събирал барнепорно..

    Трябва да има сериозни доказателства срещу родителите, за да им се отнемат децата. И това няма как да стане изведнъж, щото некви гейове са си харесали чавето.. Истина е, че има проблем, но не е толкова.. гнусен, както се представя.. Един спец адвокат бърже ви отърва от... проблемите..

    Но... остава въпрос.. вие добър родител ли сте.. за ващите деца?
    Ако ви срещне св, Богородица и ви попита - какво ще отговорите? А?

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • - 2
    • + 1

    Тук деятели на нашата православна черква биха се намесили,, ако бяха наистина божи слуги, а не .. служители в църковна корпорация..
    И те четат вестници, ама от колко сте чули..

    Нередност?
  • 6
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 1

    Много стар е проблема с отношението Държава-Деца, още от времето на Атина и Спарта.
    Ние също сме минали през периода на еничерството.
    Други нации по-късно. Дали "бившия министър" поне от обща култура е чувал за "Sixties Scoop" и знае какво означава това?
    Ако не да провери в уикито тук:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sixties_Scoop

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Нито е хубаво циганчета да просят из улиците от невръстна възраст без да бъдат институционализирани, нито е хубаво да се осиновяват деца от хомосексуалисти в Норвегия.

    Каква е връзката между двете - не знам, тук едва ли има много осиновени деца от Норвегия. Факт е, обаче, че има голям напън да се прибират бели здрави деца, докато няма кой да събере просячетата.

    Едните просто се "котират" много по-добре.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "ahj21578679":

    Въпросът е какво общо има Норвегия с това дали деца се прибират от родителите в България. Има предостатъчно деца за осиновяване из целия свят. Дори в корумпирани, бели държави.

    Ултралибералната гледна точка на капитал няма как да не се хвърли точно върху тази теза, но като цяло тя е безумна. Колкото и да е дразнеща политиката на Север. Просто децата трябва действително да се прибират от семейства, които не ги отглеждат нормално.

    Говоря за просячетата по улицата, за 6-те и повече деца дето живеят само на детски за продължително време и т.н. Естествено, за един шамар няма причина и начин децата да бъдат отнемани като в Норвегия. Както казах, нашите институции още не могат да съберат дори неграмотните просячета от улицата...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал