🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето    ©  Юлия Лазарова
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Паниката, че държавата ще отнема деца и ще ги дава на норвежците, е обхванала хиляди българи.
  • Истерията бе умело нагнетявана от ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти.
  • Зад огромния шум в социалните мрежи все пак се различават групите и хората, провокирали с месеци страховете на хората.

Антиутопията "Стратегия за детето, или как държавата ще ни вземе децата и ще ги даде на норвежците" е боксофисът на годината. Толкова успешен, че затъмни хоръра "Истанбулската конвенция - джендърът идва". Не става дума просто за ромската истерия в Сливен и други градове, в които хората от махалите спряха децата си от училище, за да не бъдат взети и дадени на норвежци. Хиляди българи вече искрено се страхуват, че социалните служби могат да направят това и с техните деца, стига да поискат - по донос и без съд.

Този успех не е случаен. За пълната несъстоятелност на кампанията и "аргументите" срещу Стратегията за детето вече сме писали. Въпреки това истерията не стихва, защото документът се оказа перфектната пресечна точка на групи с различни интереси, но с обща цел - всяване на паника в обществото. Тя бе нагнетявана умело в продължение на месеци.

Водеща роля в продукцията имат ултраконсервативни "християнски" групи, някои от които вече със солиден опит в борбата срещу "антисемейните" закони. Съпродуценти са руските хибридчици, които, трябва да се признае, имат най-доброто ноу-хау за всяване на паника и най-добрите инструменти за пропаганда. Москва и евангелистите всъщност отдавна водят обща битка в подкрепа на "традиционното семейство" срещу измислени заплахи. В маркетинга помагат и родните националисти, чиято роля е да бранят "българчетата" от злите норвежци. Те са гласовити. Особено преди избори. Заради предстоящия местен вот безскрупулни опортюнисти също се включват в продукцията, за да извлекат политически дивиденти.

Всички тези интереси са добре прикрити зад какофонията от истерични гласове, фалшиви новини и дезинформация в социалните мрежи, но все пак прозират.

На крилете на манипулацията

Където има "деца", "семейство" и "законодателство", там е и Асоциация "Общество и ценности" (АОЦ) с лидер Михаела Джоргова. Макар да не афишират принадлежност към религия, връзките на Джоргова и съпруга й Александър Джоргов с евангелски църкви и пастори, както и с влиятелни ултраконсервативни християнски организации - като хомофобската World Congress of Families, която е в списъка на разпространяващите омраза организации на Southern Poverty Law Center - една от авторитетните правозащитни структури в САЩ, са описани в скорошно разследване на "Дневник".

В последните над 10 години АОЦ е закалена в много битки и има сериозна "заслуга" например за отпадането на фактическото съжителство от проекта за семеен кодекс, на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, на сурогатното майчинство и т.н., както и, разбира се, за оттеглянето на Истанбулската конвенция, а в момента редом с друго води активна кампания и срещу сексуалното образование в училищата.

Асоциацията е в авангарда и на битката срещу Стратегията за детето, разпространявайки подвеждаща информация и подклаждайки страхове. Тя имаше много активна първоначална роля и в организирането на протестите. По повод събитията в Сливен и други градове сега те заявяват: "Като сдружение сме категорично против подобни низки провокации и нямаме общо с тях. Съпричастни сме към засегнатите семейства и със загриженост следим случващото се."

Усилията на АОЦ бързо получиха много мощно рамо от т.нар. "Група", където се доразви и масовата истерия. Фейсбук групата "Не на Стратегията за детето 2019–2030 г." е създадена на 16 февруари т.г. от профил с име Христина Рунтова, чиито първи активности в социалната мрежа са от два дни по-рано.

"Групата" е като първичен бульон, в който процъфтяват пропаганда, дезинформация и фалшиви новини по много линии. Какофонията в нея расте паралелно с лавинообразното нарастване на членовете й - забележителните над 202 хил. профила в момента (кой и за какво говори най-много е обобщил блогърът Боян Юруков).

Преди месец обаче и там се случи "разкол" и част от администраторите са вкарани в "черен списък" и са изхвърлени. В крайна сметка на 9.09.2019 г. тя е прекръстена на "Национална група - Родители обединени за децата", а администратори вече не са физически лица, а две други фейсбук страници, регистрирани като "общност" и "кауза" - форма, която не позволява да се видят физическите акаунти, които менажират страницата. Все пак ясно е, че единият аминистратор - със същото име като това на групата, се менажира от акаунти в България и в Австрия. Вторият пък е новосъздаденото сдружение РОД, което поема юздите и се превръща и в острието на измислената война срещу Стратегията за детето.

Кои са РОД

Учредителите на РОД са няколко, а повечето от тях са адвокати. В ръководството е нашумелият в близкото минало защитник на българските медици в Либия адв. Владимир Шейтанов, който от март е и член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. Сред председателите е и адвокат Петър Николов, който води дела за отнети деца. Той също така е защитник и на "ловеца на бежанци" Динко Вълев от Ямбол и е част от "Български юридически комитет - защита на гражданите с правни средства", основан от друг "ловец на бежанци" - Петър Низамов-Перата. Неодавна Низамов основа партия "Родина" и сега е независим кандидат за общински съветник в Бургас. Той също е активен борец срещу Стратегията за детето.

В сдружението са и още няколко адвоката - Илияна Мавродиева-Ангелова, Николина Чакърова и Виктор Костов. Последният е лидер на Християнреформистката партия, регистрирана и за местните избори, "мисионер и богослов", учил в евангелска семинария в Калифорния.

Сдружението РОД, което в някои медии е представено и като гражданско движение, има свой устав и отскоро набира членове срещу препоръка, 10 лева встъпителна такса и още 10 лева годишен членски внос.

Заявената мисия на РОД е да бъде "конструктивен фактор за развитието на обществото", а сред посочените ценности са "бракът между един мъж и една жена" и "отглеждането и възпитанието на децата в традиционното семейство...".

РОД формално нямат обявени отношения с религиозни формации - местни или чужди. Въпреки това обаче сдружението в края на септември организира конференция със смразяващото име "Отвличане на деца от социалните служби - скритата война срещу семейството", в която участваха чуждестранни "експерти", свързани с "християнски" организации. Сред тях бяха ирландския адвокат Лоркан Прайс, активист срещу абортите и член на една от най-мощните ултраконсервативни американски хомофобски организации - Alliance Defending Freedom (ADF), която е обявена за организация, разпространяваща омраза срещу ЛГБТИ хора от Southern Poverty Law Center. Имаше и представители на организацията "Step up 4 Children’s Rights" - частна "християнска" инициатива, базирана във Виена, с дейност, насочена срещу норвежките социални служби. Там бе и германската социоложка Габриеле Куби, известна със силно консервативните си католически позиции за сексуалността и пола. Там бе и "норвежкият правен експерт с международно признание за защита на правата на семействата и децата" Маркус Рейкерос. Той, според посветената му в Уикипедиа статия, има интересна биография, като е осъждан няколко пъти.

Подобно на АОЦ и от РОД иначе обявяват, че нямат нищо общо със събитията в Сливен. "Няма как организациите, които са срещу Стратегията за детето, да носят отговорност за паниката в ромските махали и слуховете за отнемането на деца – виновни са институциите, които отказват диалог с недоволните граждани", казва пред Дарик адв. Николов.

Много воини и политически сметки

Представители на различни партии, сред които и кандидати за кметове и за общински съветници са заявили участие в "кръгла маса" на открито в центъра на София на тема "Деспотичната система за закрила на детето", провела се миналия четвъртък (17 октомври). Сред тях са "Атака", ВМРО, НФСБ и БДС-Радикали, "Ние, Гражданите", "Движение ЗАЕДНО за промяна" и ССД . Медиите бяха уведомени за събитието от Христо Лафчиев, който е сред най-дейните активисти срещу Стратегията. В предишните местни избори бе кандидат в листата на ПП "Глас народен". Сега е сред администраторите на фейсбук групата БРЦК - Разбунена София, чието описание е 100% идентично с това на "Национална група Родители обединени за децата". Тя е една от десетките други групи във фейсбук, посветени на най-демонизирания документ в момента в България, като споделяните "информационни" и пропагандни материали в тях са масово идентични.

В "Групата" има много хора, които гръмко пропагандират срещу Стратегията за детето. Мнозина са публично непознати. Други обаче са разпознаваеми. Сред тях са Ивайло Тинчев, организатор на шествието-антипод на "София прайд" - "Поход за семейството", член на евангелска църква и "обществена личност с християнски светоглед"; популярният "пастор" Енчо Георгиев Енчев (фейсбук профилът му се нарича още driver.evangelist), който проповядва чрез видеозаписи от колата си; и, разбира се, Александър Урумов, директор на пресцентъра на Министерството на отбраната и близък на министър Каракачанов. Урумов е активен евангелист още от 90-те години, негови проповеди могат да се видят в Youtube. Той отдавна е популярен в социалните мрежи като гласовит воин срещу либералните ценности и особено срещу "джендъризма". Именно той е и "държавният служител", посочен условно от вицепремира Дончев, сред отговорните за паниката. Урумов, разбира се, също отрича да има нещо общо с провокирането й.

Парадоксално евангелистът Урумов е член на ВМРО, която доскоро уж воюваше със "сектите". Партията обаче редом с други националистически формации като "Възраждане" на Костадин Костадинов бе сред първите изразили солидарност с "притесненията на родителите" и прозряли политическия потенциал на темата. Впоследствие се включиха още СДС (коалиционен партньор на ГЕРБ за евроизборите и за местните избори), формацията МИР на общинския съветник в София и ревностен православен християнин (ако съдим по фейсбук профила му) Симеон Славчев. С времето, изглежда, темата привлича и още политически интерес (виж карето вляво).

Самата православна църква, между другото, не пропуска да припознае битката срещу Стратегията за детето като своя, така както припозна и тази срещу Истанбулската конвенция. Миналата неделя тя дори организира тематично литийно шествие в Бургас.

С руско ноу-хау

Подобна перфектна буря като тази около Стратегията за детето обаче няма как да не привлече и вниманието на Москва. Най-видимият принос на руската машина за фалшиви новини е по линия на т.нар. "ювенална юстиция", която според критиците й се съдържала във философията на стратегията. И въпреки че Стратегията бе оттеглена, нейните противници твърдят, че "ювеналната юстиция" тихомълком е заложена в Закона за детето и ще влезе в сила от догодина.

Ако не разбирате за какво става дума, не сте единствените. "Ювенална юстиция" в българския правен мир не съществува. Фразата е заета от руски и се отнася към т.нар. Juvenile Justice - детско или младежко правосъдие, каквото под една или друга форма съществува в много държави. Хиляди объркани от сложните юридически фрази хора в момента обаче вярват, че "ювеналната юстиция" е правна постановка, която ще даде на държавата огромни правомощия лесно да отнема деца.

В Русия истерията срещу "ювеналната юстиция" се развихря през 2011 г. със слуха, че така чужди сили ще могат да отнемат руски деца. Паниката, подобно на тукашната, е била масова, разказа руската журналистка Анастасия Сечина за БНР. Паниката преминава и през Украйна същата година, където православни, евангелски и други протестантски църкви пишат обединени позиции срещу "стратегията на ювеналната юстиция в Украйна".

Руската истерия от това време достига и България, макар и не в толкова широки измерения като сега. Страшилището "ювенална юстиция" се среща из форуми, а организации като "Национална мрежа на родителите" го ползват за битка срещу проектопромените в Закона за детето от 2012 г., с които според тях ще им бъдат отнемани децата. Кампания срещу промените води и Асоциация "Общество и ценности". В крайна сметка те са оттеглени от правителството.

Произходът на кампанията в Русия официално остава неясен, но видимо технологията сега се прилага мощно в България. Визията и посланията на разпространяваните брошури срещу "ювеналната юстиция" например са буквално идентични с руските, но без норвежкия елемент, тъй като там битката се е водела основно срещу "немския ювенален фашизъм".

Какво ги свързва

Въпреки че на пръв поглед може и да не изглежда така, американските евангелски организации и руските православни политици имат повече общи неща, отколкото си представяме. Връзките между тях са описвани многократно в разследвания на авторитетни международни медии като Politico или The Economist.

По време на Перестройката американски крайнодесни християнски организации, виждайки благодатна почва да изградят влияние в бившия Източен блок, създават връзки на високо ниво в Русия, като до ден днешен те остават силни. Една от ключовите фигури, която медиаторства в тези отношения в момента, според медийни разследвания, например е руският "православен олигарх" Константин Малофеев, на когото миналия месец бе забранено за 10 години да влиза в България след акцията срещу сдружение "Русофили".

Евангелските организации и руските православни политици са свързани от общи интереси - власт, влияние, пари, и общия им враг - либералната демокрация. Мощни евангелски крайнодесни организации като World Congress of Families, на която член е била и българската АОЦ, имат силни позиции в Русия. Смята се, че точно тази организация е изиграла важна роля например в приемането там на антигей законите и декриминализацията на семейното насилие.

Силата на тези организации не бива да се подценява. Миналата година крайнодесни християнски формации например провокираха в Румъния референдум за промяна на Конституцията, така че бракът да се дефинира като ексклузивен съюз между мъж и жена. За събитията разказа подробно и разследване на Балканската мрежа за разследващи репортажи BIRN. Референдумът не успя обаче да достигне нужния праг за валидност.

Истерията около Стратегията за детето вероятно ще отслабне след изборите. Въпреки това обаче хора и организации със скрити религиозни връзки и цели ще продължат успешно да манипулират широки маси от обществото във всеки удобен момент, защото в България условията за създаване на паника са толкова добри. Отговорност за това имат управляващите, които лесно се огъват пред чужди и подриващи секуларната държава интереси. Службите, които до момента не е известно да са предприели нещо. Медиите и лошото образование, произвеждащо невежество, умножено от ефекта на социалните мрежи.

В крайна сметка настаналата паника срещу нещо, което не съществува, е напълно логичен завършек на тази верига.

Защо Норвегия?

Норвегия и нейните "злокобни" социални служби Barnevernet влязоха в обществения фокус още миналата година, когато едностранчиво представени истории за отнети български деца там получиха медийно внимание. Дори национални телевизии публикуваха подвеждащи данни, от които излизаше, че всяко второ дете в Норвегия се отнема от социалните служби. Това, разбира се, не е вярно, но духът бе пуснат от бутилката, а наративът започна бързо да се моделира от заинтересовани страни и да се разпространява от естествената паника на родители.

В интернет пространството се срещат и активности срещу Barnevernet в други страни, но пренебрежимо малко. Никъде те не получават такава подкрепа, каквато тук. Във фейсбук се забелязват и профили на български "тролове", които създават групи, таргетирани към други държави, опитвайки да вдигнат битката срещу норвежките социални служби в международен мащаб. До момента обаче те не се радват на голям интерес.

Иначе Норвегия е удобен враг и за Москва, откъдето произхождат и много демонизиращи страната материали.

Сред причините, редом с твърдите либерални и прозападни принципи на Норвегия, са например фактът, че тя има ключова роля в НАТО и е негова външна граница, а освен това е и пряк конкурент на Русия на петролния и газов пазар, както и един от основните (и най-близък) конкуренти на руските интереси към богатите залежи от газ и петрол в Арктика.
28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vinetu avatar :-|
    vinetu
    • - 9
    • + 13

    Докато противниците на "стратегията" посочват конкретни членове в закона, типичните аргументи на "стратезите" са ad hominem, обиди и общи приказки.

    Нередност?
  • 2
    cxi30623906 avatar :-|
    cxi30623906
    • - 8
    • + 10

    Добре де, приемеме, че РОД, АОЦ, всякаквите там пастори и т.н. верно са рубладжии и хибридчици, пратени от Путин да сринат либералния ред.

    Дори при това положение, наистина ли не разбирате защо хората са меко казано скептични към допълнителна намеса на бюрокрацията в живота им? Самите вие с право громите правосъдната система, обществените поръчки, изпълнителната власт, местната власт. Защо си мислите, че социалните служби са нещо по-различно от повсеместната корупция, простотия и алчност?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 11

    Разбира се, че български деца няма да се изнасят в клетки за Норвегия!

    И това е единственото, с което съм съгласен с авторката на тоя пасквил. А е пасквил, защото в него освен пренебрежителни коментари и унизителни квалификации към част от противниците на Норвежкия модел - друго няма. Няма едно-единствено изречение за доводите на тия, дето отхвърляме налагането на чужд модел в БГ. Пък и доводи в своя полза авторката също не дава.

    Дебат няма, има омаскаряване.
    Капитал та дрънка! Пълно падение!

    Че кой ще повярва на тия глупости, че чрез т.н. ювенална юстиция Путин иска да разруши НАТО и да вземе пресъхващите нефтени полета на Норвегия? На неосвидитилстван ще му е неудобно да постави името си под такива скудоумици.

    Майките от махалите в Сливен, Ямбол и Карнобат с кожата си почувстваха заплахата от нашествието на неолибералните еничари., които се изтягат из тая газета.
    Техните деца са таргета - "деца в риск". И тъй като в БГ едва ли има толкова мераклии да осиновяват отнетите от семействата им сополиви циганета, уреждането на тяхното задгранично (в Норвегия?) осиновяване ще се превърне в много доходен бизнес на ратуващите за тази промяна НПО-та.
    Нищо, че се родее с търговията с роби.
    Парите не миришат...

    Какво представлява т.н. норвежки модел, за който авторката дума не казва?

    Началото е поставено през 1992 г, когато в Норвегия е основана Барневернет – тамошния аналог на българската Агенция за закрила на детето. В норвежкото законодателство се налага концепцията, че интересите на детето са различни от интересите на семейството/родителите. Така държавната Барневернет се самоназначава за адвокат на детето спрямо неговите родители и е овластена от законодателя да преценява къде е най-добре да бъде отглеждано детето – при родителите, в приемно семейство или в институция.

    Това каза в прав текст в речта си пред Генералната асамблея на ООН външната Захариева, че държавата ще отстоява интересите на детето, а не на родителите му или семейството...Български вицпремиер е първопроходец на норвежкия модел в БГ.

    В Норвегия социалната дейност по отношение на децата е в частни ръце и се държи от чужди и местни НПО-та. Държавата излива огромни пари в тия структури
    В норвежкото законодателство е въведено безкрайно обтекаемото понятие „дете в риск“. Такова понятие вече има и в българското законодателство. Щом едно дете е обявено от Барневернет за дете в риск, това е основание то да бъде отнето от родителите му.

    Какви могат да бъдат основанията ли?
    През септември 2008 г норвежката Странд Лобен ражда тежко първото си момче. Месец по-късно то е обявено за дете в риск, защото теглото му е паднало под някакви норми на Барневарнет и й е отнето. Впоследствие са отнети и родителските й права и детето е дадено за осиновяване. Лобен губи всички дела, които води пред норвежки съдилища. Обръща се към ЕСПЧ в Страсбург, който през септември т.г. се произнася, че детето е отнето неправомерно. Норвегия не се съобразява с решението на съда.

    Това е в Норвегия.
    А какво се случва в България. Същото...

    През последните години тихо и встрани от общественото внимание законодателството чрез поправки на съществуващи текстове в ред закони се променя стъпка по стъпка. Основните насоки са като в Норвегия: въвежда се понятието „дете в риск“ , което е нещо различно от „жертва на насилие или експлоатация“.
    Съгласно § 1.т.11 от Допълнителните разпоредби към Закона за защита на детето (ЗЗД) “дете в риск” е дете, което:
    “.. е жертва на … насилие, … в или извън семейството му …. “;
    Какво е “насилие” пък е дефинирано в § 1 на Правилника за прилагане на ЗЗД:
    1. "Насилие" над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване ... водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда.
    2. "Физическо насилие" е …. причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето.
    3. "Психическо насилие" са всички действия, … като подценяване, подигравателно отношение, заплаха, дискриминация, отхвърляне или други форми на отрицателно отношение, както и неспособността на родителя, настойника и попечителя или на лицето, което полага грижи за детето, да осигури подходяща подкрепяща среда. …”

    С други думи няма дете, което да не може да се обяви за „дете в риск“!!! Дори и вашето... Стига някой да му се нагледа...

    На 1 януари догодина влизат в сила поправките в Закона за социалните услуги, (чл. 29, 30 и чл. 31) с които широко се отварят вратите на частни доставчици на социални услуги, което ще осигури на ратуващите за това НПО-та милионна бюджетна издръжка. Както е в Норвегия.

    И както и в Норвегия, в българския ЗЗД е предвидено създаването на „мултидисциплинарен екип“, който да взема решение кое дете е в риск и как да бъде защитено. В този „екип“ законът предвижда да участва и „доставчикът на социална услуга“. Това е абсурден конфликт на интереси! Тези, които получават милиони от държавата, за да предиставят „социална услуга“ , ще определят „жертвите“ на тази услуга...

    И последно: зад норвежкия модел за дехуманизация на семейството и обществото в България стоят същите структури, които с всички сили опитаха да ни натрапят Истанбулската конвенция: НПО-та, издържани от чужди фондации, неолиберални медии и персони, ЛБГТ организации.

    Схващате ли приликите?
    Разлики няма, защото и в двата случая мишената са вашите деца.
    За щастие нашите порастнаха.

    Нередност?
  • 4
    our12595545 avatar :-P
    our12595545
    • - 10
    • + 8

    от 2021 до 2027 България ще получи поне 4 милиарда за развитие на човешките ресурси, които освен по пряко предназначение ще се използват и за (цитирам г-жа Русинова зам министър от МТСП ) "деинституционализацията и затваряне на всички домове за деца и възрастни" За какви други дейнсти ще има финансиране може само да се предполага. Та в тази връзка съвсем нормално всички родители изведнъж се оказаха неспособни да осигурят най-доброто развитие за децата си, та се налага платени доставчици на социални услуги спешно да се намесват и да спасяват децата от родителите им, а всеки дръзнал да надигне глас да бъде обявяван за untermensch.

    Нередност?
  • 5
    jcq51592520 avatar :-|
    jcq51592520
    • - 13
    • + 8

    Капитал защитава нацитката престъпна банда за бързо и насилствено отвличане на деца Барневерн(наследника на Лебенсборн, подобна извратеност, действала в Третия Райх на Хитлер), която е прикрита зад "Защита на децата"! Барнерверн(Лебенсборн) идеологията НЕ е мнение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
    СТОП НА БАРНЕРВЕРН(ЛЕБЕНЕСБОРН) ИДЕОЛОГИЯ!
    СТОП НА АНТИСЕМЕЙСНИТЕ ПОЛИТИКИ И ЗАКОНИ!
    ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА! НЕ НА КРЪВНИЯ ДАНЪК!
    ДЕЦАТА НИ НЕ СА ЗА ПРОДАН!

    Нередност?
  • 6
    jcq51592520 avatar :-|
    jcq51592520
    • - 11
    • + 7

    Колкото до Русия и Путин - за съжаление отровата на Барневерн(Лебенсборн) е стигнала и там , и там се отвличат деца , даже имат сътрудничество с финландската Барневерн, която не се различава от норвежката! Така, че за съжаление и Путин е либераст и прилага антисемейсни политики! Важи и за Тръмп,важи и за Меркел, и за Солберг, и за Макрон, и за Борис Джонсън!Аз съм БЕЗКОМПРОМИСЕН към всеки, който прилага антисемейни и антидетски политики и закони!


    В България ще се противопоставим силно, защото ние българите сме преживели 500 години кръвен данък и ще направим всичко, което е по силите ни ВТОРИ КРЪВЕН ДАНЪК ДА НЯМА!

    Нередност?
  • 7
    jcq51592520 avatar :-|
    jcq51592520
    • - 13
    • + 9

    Материалът е жалък либерстки пасквил пълен с дезинформация!

    Нередност?
  • 8
    jcq51592520 avatar :-|
    jcq51592520
    • - 9
    • + 7

    Който иска да провери кое е истина и кое е лъжа може да го направи като прочете Държавен Вестник брой 24 от 22 Март 2019г. и ДВ брой 37 от 7 Май 2019г. !Там всичко е написано!

    Нередност?
  • 9
    xfh59608894 avatar :-P
    xfh59608894
    • - 8
    • + 9

    Точно грантаджии, получаващи милиони от чужда правителствена фондация с цел да променят общественото мнение чрез внушения и пропаганда, да пишат за "хибридчици" и "пропаганди" е леко цинично, нелепо и комично ...

    Нередност?
  • 10
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 8
    • + 8

    ЛЕВИЧАРСКАТА ПРОПАГАНДА НЕ МЛЪКВА

    Имам смътното чуство, че се връщам във времето и чета официоза Работническо дело - същите инсинуаци, лъжи и етикети, същата "прогресивна" риторика...
    То няма нищо чудно, идеологията в сърцето си е същата.
    Левичарите неомарксисти вече захапаха България. Огромни финансови потоци се изливат към НПО-та, държавни структури и физически лица. Усилено се купуват съвести и се поръчват медии. В СУ вече има курс по джендър-идеология и по "История на жените", а в училищата и детските градини бавно прониква неомарксизма...От повече от 10 години купени структури в държавната администрация подготвят неомарксистки нормативни актове (виж следв материал)
    Ако искате фактите, вижте ги по-долу. Тъкмо ще разберете защо адвокат Маркус Рейкерос има интересна биография и защо е осъждан няколко пъти:

    Мариус Рейкерас Норвегия
    https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/445653486067052/

    Габриеле Куби Германия https://www.youtube.com/watch?v=3CqyBXbAA9Y&fbclid=IwAR1jr9cwtKG0BD_Nd5mTtfHAwCPXcfnwR084E25feKfcT77ek3BT6sxzyLE

    Адв Виктор Костов https://www.youtube.com/watch?v=7nVF2aOB4c8&fbclid=IwAR3mbLmjjN4RQ_e30Lq2LwU0-a_mrWDnrE7-MPUJxk4G7jMrH18b5FfraCI

    Тимотеус Зих Полша
    https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/2676187209069645/

    Бьорн Корф Австрия
    https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/450625139133226/

    Нередност?
Нов коментар