🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продължаваме напред

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това беше седмицата, в която на Бойко Борисов му излязоха почти всички пасианси:

  • Европейската комисия свали мониторинга върху България за реформата в съдебната система и борбата с корупцията. Така, отстрани погледнато, изглеждаше, че правителството получи потупване по гърба точно преди изборите - въпреки имитацията на реформи и реалната липса на борба с корупцията.
  • Настоящият главен прокурор и номинираният за негов наследник бяха приети на високо ниво в американската държавна администрация. Така, отстрани погледнато, изглеждаше, че изборът на Иван Гешев получи допълнителна легитимация.
  • Започна строежът на "Турски поток" през България - мащабен проект на стойност над 3.5 млрд. лв.
  • За пръв път от девет години насам български външен министър беше на посещение в Москва.

Иначе казано, само в рамките на няколко дни властта може да се похвали, че е получила одобрение за политиките си в съдебната система и от САЩ, и от ЕС, а едновременно има и много добри отношения с Русия. Кой е като нас?

Дали концентрацията на тези събития е заради местните избори в неделя, или те съвпадат случайно е второстепенен въпрос. По-важният е, че димната завеса на пропагандата около тях рисува друга картина на случващото се в страната.

Свалянето на мониторинга от Европейската комисия всъщност наистина е добра новина, макар вероятно и не поради причините, които властта си мисли. В продължение на дванайсет години наблюдението от Брюксел не успя да накара българските политици да направят какъвто и да е напредък в тези области. Съдебната система не е станала по-ефективна, дори напротив, а осъдените за корупция са изключение, доколкото въобще ги има. Махането на мониторинга сега е чисто политическа победа на българското правителство - изпълнение на формални критерии, от които няма реален резултат. Брюкселските бюрократи се съгласиха, вероятно защото той така или иначе не работи. Те не губят нищо от прекратяването му, а и не рискуват нищо. Добрана новина е в сложения край и на илюзиите, че натискът за реформи в България ще идва основно от Брюксел. Не, той е в интерес на хората тук и е изцяло тяхна работа. Или по-точно казано - наша работа. (Вижте коментар тук и анализ тук.)

Това, че Брюксел се реши на този ход и в навечерието на избора на нов главен прокурор изглежда като подигравка в очите на прогресивните магистрати и хората, които се интересуват от съдбата на демокрацията. Истината е обаче, че дори и унищожителна критика от ЕК, дори и Иван Гешев да беше отишъл в Москва вместо във Вашингтон, пак нямаше да спрат избора му за наследник на Сотир Цацаров. Машината в подкрепа на тази смяна е завъртяна на пълни обороти, а залогът е прекалено голям, за да може да бъде спрян от какъвто и да е външен натиск. В момента единственият, който може да направи някакъв опит да повлияе на този процес, е президентът Румен Радев. (Вижте анализ тук.)

Дали тази седмица ще бъде наистина успешна за ГЕРБ ще зависи и от резултатите на местните избори в неделя. Оптимистите сред управляващите виждат в прогнозите на социолозите това, че ще продължат да са първа политическа сила. Песимистите ще сравняват резултатите с тези от 2015 г. и ще виждат спад в подкрепата. (Всичко за местните избори - в темата на броя.) Но голямата картина е, че ГЕРБ едва ли ще получи съкрушителен удар и ще запази властта си още известно време. Иван Гешев изглежда ще е главен прокурор. Ще се строят инфраструктурни проекти за трудно оправдани милиарди. В Брюкселската тишина.

Седмичникът "Капитал" се разпространява в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sider avatar :-|
    сидер
    • - 1
    • + 1

    ,,...Ще се строят инфраструктурни проекти за трудно оправдани милиарди...,,

    Начи проект който струва милиарди ще го строите за милиони, да ви имам логиката

    Нередност?
Нов коментар