Някой, който си няма лотария, може да получи

Внезапната загриженост за хазарта

Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела
Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела
Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела    ©  Надежда Чипева
Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле"

Лошите частни лотарии си отивали, за да освободят място за една-единствена добра държавна лотария... Новината всъщност е, че управляващите внезапно са прогледнали и са решили да подкрепят законопроекта на един от коалиционните си партньори.

Идеята

С две думи идеята изглежда така: Хазартът е "вреден", защото е "болест", "деморализира нацията" (особено децата) и "възпитава българите, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета". Затова държавата със закон отнема лицензите на двете частни лотарии и налага "пълен държавен монопол" - вече само Българският спортен тотализатор ще има право на такава дейност.

Така постъпленията на тотото и съответно финансирането на българския спорт щели да се увеличат многократно. Засегнатите твърдят, че това ще е "национализация" и "фундаментално нарушаване на установения правов ред". Освен това ще доведе до "необратими последствия" и "огромни финансови и репутационни щети за България". Но според финансовия министър, тъй като не се отнемат активи, става дума не за национализация, а за монополизация.

Като гръм от ясно небе

Новината дойде като гръм от ясно небе, което е разбираемо: заради неспирно леещата се реклама и всенародното търкане на талончета и лотарията отдавна изглежда като неотменима част от живота на нацията. И не щеш ли - управляващите, които години наред я толерираха, изведнъж решили да я ликвидират. Изненадан се оказа даже вносителят на законопроекта, автор и искрен поддръжник на идеята.

Цялата история ми изглежда като съшита с бели конци и затова не ѝ вярвам. Защото още далеч не е сигурно, че лотарията ще бъде закрита - много е вероятно скоро собствениците ѝ някак да се откупят и всичко да си продължи постарому. И защото дори и да бъде закрита, мотивите звучат фалшиво, а истинската цел вероятно е друга.

Мотивите

Първо, ако наистина смятат, че тази работа е толкова вредна, защо въобще допуснаха да се разрасне до такива невъобразими мащаби и не я ограничиха навреме? Защо преди две години замразиха и "забравиха" вече готовия

проектозакон, който драстично ограничаваше продажбата и рекламирането на лотарийни билети? И защо всъщност не вземат въобще да забранят хазарта или поне тази му форма? Вместо това го оставят да "деморализира нацията", макар и под друго име и с друг собственик.

Управляващите, които години наред толерираха "деморализирането" на нацията, изведнъж решили да го ликвидират.

Второ, щом смятат, че "в момента законът е сервилен към частните хазартни фирми" и че приносът им към хазната и българския спорт не е достатъчен, защо досега не промениха закона и не им повишиха таксите? Вместо това, както се оказа, за няколко години държавата някак е "пропуснала" да им събере 250 милиона.

И трето, ако наистина смятат, че щом държавата поеме бизнеса, към спорта и хазната ще потекат реки от мед, защо навремето въобще допуснаха да се появи конкуренция на държавния тотализатор и не го направиха още тогава толкова печеливш? Вместо това го оставиха да крета, а спортът лека-полека бе доведен до ръба на ликвидацията.

Целта

Ако някой наистина го беше грижа за всичко това, отдавна щеше да го е направил. Затова си мисля, че и сега целта може да е друга. И че ако въобще нещо реално ще се променя, то може да изглежда така: отнемане на бизнеса от един и прехвърлянето му на друг, който е скрит под шапката на държавата. Някой, който още си няма лотария, ще се сдобие с такава, като получи пълен контрол върху държавния тотализатор. Включително върху разпределението на рекламния му бюджет, така че да държи изкъсо зажаднелите за приходи медии (които, разбира се, още не са негови).

Да, няма да има отнемане на материални активи. Но не е и нужно, защото най-големият и съществен актив в случая е добре подготвената, зарибена и докарана до пристрастяване клиентела (в друг вид бизнес ѝ викат електорат). Тя ще продължи да търка талончета в очакване да се сбъднат мечтите ѝ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Алчността на Дебелян няма граници. Ще бъдем свидетели на ново земетресение, подобно на КТБ. Само мога да се надявам, че няма да ни струва чак толкова скъпо.

    Нередност?
  • 2
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 1
    • + 2

    Надявам се, че освен държавата, никой друг частен интерес не седи зад опитите т.н. лотарии да бъдат единствено държавни.
    Но, ако случайно се окаже, че Пеевски или който и да е друг се опитва да ги ескпроприира чрез този проекто закон, повярвайте ми правителството ще бъде изметено и вероятно избито от народа. Много малко трябва за да избледнеят събитията от 2013 г, когато Орешарски беше маша. Просто те ще бъдат като детско филмче в сравнение с това, което може да се случи сега.
    Да видим.

    Нередност?
  • 3
    rdb41527334 avatar :-|
    rdb41527334
    • - 5
    • + 1

    Преди. Вашите медии плюеха истерията с билетчетата. Държавата се зае да намали таоз зараза. Вашите медии започнаха да плюват държавата.

    Мога да кажа единствено : дейбъ....

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1
  • 5
    uhl53613658 avatar :-|
    iskren kostadinov

    Мдааа, на пръстите на едната ръка се броят хората, чиято майка е била шеф на тотализатора.
    Лошото е, че такива псевдо бизнесмени са тооолкова елементарни, че даже не заслужават да ринат снега, на паркинги те в Давос.

    Нередност?
  • 6
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1

    Жалко, че и любимият вестник вече ми казва : не можеш да ме четеш щом не си плащаш!

    Нередност?
Нов коментар