🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идеята за държавен монопол при лотариите мина на първо четене в комисия

Проектът на Валери Симеонов бе подкрепен от депутатите на управляващата коалиция, БСП и ДПС се въздържаха

Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина с вяла дискусия и без въпроси. Депутати искаха да питат представители на комисията по хазарта, но такива нямаше
Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина с вяла дискусия и без въпроси. Депутати искаха да питат представители на комисията по хазарта, но такива нямаше
Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина с вяла дискусия и без въпроси. Депутати искаха да питат представители на комисията по хазарта, но такива нямаше    ©  Надежда Чипева
Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина с вяла дискусия и без въпроси. Депутати искаха да питат представители на комисията по хазарта, но такива нямаше    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеята на Валери Симеонов лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор получи подкрепата на ГЕРБ при първо четене на промените в ресорната бюджета комисия в парламента. Депутатите от БСП и ДПС се въздържаха. Текстовете са в Закона за хазарта и предвиждат още лотарийни билети да могат да се предлагат само в лицензирани обекти, които трябва и да са отдалечени от училища.

Политическа подкрепа, засега

"Редно е тази дейност държавата да си я вземе обратно, както между другото е почти навсякъде по света, и по този начин да обезпечи спорта и здравето на нацията", заяви лидерът на НФСБ по време на заседанието на комисията. Според него в предложението му няма противоконституционност, защото не става въпрос за налагане на монопол в цял сектор. Подобна теза изказа и председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя обяви, че в комисията са постъпили становища на три министерства, които подкрепят измененията - на финансите, на образованието и на спорта. Така поне на пръв поглед изглежда, че предложението на Симеонов към този момент има политическата подкрепа на всички управляващи. Предстои обаче текстовете да се гласуват в пленарна зала, а след това има и второ четене.

Борисов: Не става въпрос за национализация

Сутринта премиерът за пръв път даде публично изявление по темата с два акцента: иска само държавата да има лотария и "не са платени стотици милиони такси от фирми" според доклад на финансовата инспекция. Той обяви, че не става въпрос за национализация, а за отнемане на лиценз заради нарушения, но не посочи име.

Борисов освен това добави, че ГЕРБ ще подкрепи проекта на Валери Симеонов само ако изрично се впише в закона, че хазартните игри няма да се дават на концесия, нито пък държавното тото ще се приватизира. "Да е абсолютно сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност. Защото това е второто, което се опитват да го направят - че едва ли не друг играч или играчи трябва да се вкарат в този бизнес. Изрично това трябва да бъде описано."

Премиерът се възмути, че проверката в Комисията по хазарта за неплатени такси за хазартни игри се обвързва с футболен клуб "Левски". Васил Божков е основен спонсор и индиректен собственик на футболния отбор, а в петък Борисов ще приеме агитките на футболния клуб. Божков се срещна с тях два пъти и ги увери, че ако бизнесът му с лотариите бъде отнет, няма да може да продължи да подпомага клуба.

"На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол. Адресирано е до финансовия министър и главния прокурор. Той е от много страници. Това е официален доклад. Касае разлика за плащане на такси за стотици милиони. Прегледах го внимателно, има много фирми. Няма да ги коментирам като имена. Никъде в доклада не пише за футболен клуб "Левски". Сега прокуратурата проверява доклада. Редно ли беше този доклад да бъде прибран и скрит? Къде виждат в този доклад физическо лице, да не говорим футболен клуб? Аз утре ще се видя с желаещите, така или иначе се виждам с всички. Аз съм левскар, всички знаят. И то болен левскар. Трябва ли, когато дойде този доклад, защото мога да си помисля нещо, да го скрия?", коментира премиерът. Той добави, че ако е верен докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който засега се посочва, че държавата е пропуснала да събере 210 млн. лв. от облагане на хазартните игри с различна ставка, много хора ще имат проблеми.

Частните лотарии: искаме среща с Борисов

Междувременно "Нове холдинг" разпространи нова позиция на частните оператори, организиращи лотарии. "Г-н Борисов заяви, че предлаганият от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК "Левски". Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба", се посочва в нея. Оттам добавят, че ако премиерът е готов на среща с всички, приемат поканата му, за да представят позициите си и "да уточним тезите му".

"Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди", се посочва в позицията на операторите.

Кой носи вина

Остава въпросът защо има разлика в таксите, които са плащали частните лотарии и държавното тото. Както и кой носи отговорност за пропуснатите ползи за бюджета. Стоянова коментира, че има комисия по хазарта и неслучайно прокуратурата е там. "Отговор на въпроса защо комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза, е допуснала това, чакам от хората, които са го направили, и от прокуратурата, която ще ги пита по определен ред", допълни още тя. На въпрос дали министърът на финансите трябва да поеме отговорност, Стоянова отговори, че той е отделен орган от колективния - комисията по хазарта, която взема решение за издаване на един или друг лиценз.

От думите на Людмила Петкова, която е директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите, стана ясно, че няма неясноти в Закона за хазарта и че всички организатори на моментни лотарии трябва да се облагат с 15% върху сумата на получените залози "Въпросът е кой как е третирал законодателството и си е плащал данъците", заяви тя.

Днес Министерството на финансите предложи други промени, свързани с регулацията на хазартния сектор, с които комисията по хазарта от колективен огран на управление се превръща в едноличен. За тях можете да прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 4

    А дано, ама надали.

    Дано поне ограничат разпространението и рекламата на тези хартийки.

    Нередност?
Нов коментар