Мутренската машина на времето

Когато няма правосъдие и управление, единствените, които им пречат, са журналистите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нападението срещу журналиста Слави Ангелов безспорно е отвратителен и брутален акт. Проблемът обаче е дори по-голям. Слави ще се оправи, ще оздравее и отново ще може да пише. За съжаление това, което се случи с него, са преживели и други колеги. Истинският проблем е в това, че идеята за използването на подобни насилнически методи отново започва да минава през главите на мутрите.

Подобни деяния ни връщат с около 30 години назад в годините, когато правосъдието и сигурността на хората изобщо не съществуваха. Юмручното право и бухалките бяха тези, които владееха улиците. И как да мислим, че държавата ни се е развила към по-добро и гарантира повече сигурност, при положение че ни се случват същите неща като в ранния постсоц. Затова все по-често си мислим, че живеем в една и съща година, защото ни се случват едни и същи неща - и преди, и сега. Че можеш да пребиеш някого заради неговото мнение или заради това, че назовава неудобната истина. Или просто защото си върши работата. И всичко това е следствие от отказа от реформи в правоохранителния сектор и прокуратурата.

От гледна точка на актуалната ситуация в страната това нападение е тревожен сигнал. Престъпниците използват хвърлянето на целия държавен ресурс в борбата с епидемията от коронавируса и генерирания от това дефицит на сигурност, за да отприщят своята безнаказаност. Като по време на футболен мач или митинг, когато бандитите вилнеят между "Люлин" и "Дружба", докато цялата полиция пази стадиона.

Побой над журналист сега е истински и сериозен тест дали държавата не се е разпаднала от нахлуващата криза.

Това, че светът се сблъсква с най-голямата пандемия от един век насам, не означава, че отвъд нея животът не продължава. Не, кървавото посегателство върху Слави Ангелов не е прецедент и това в случая е най-лошото.

Защото смазването на свободната журналистика е плод на целенасочени действия от страна на управляващата партия и присъдружната й прокуратура, подкрепени от обслужващите ги олигарси и техните медии.

Всъщност побоят над Слави Ангелов е логично продължение на тенденцията журналистическата професия да бъде неглижирана и унижавана от властта. Когато наричаш журналистите мисирки и ги третираш просто като "дръжки на микрофони", няма как това послание да не стигне и до мутрите. А техният инструментариум е известен - от металните пръти до убийствата. Защото когато няма правосъдие и управление, единствените, които им пречат, са журналистите.

Затова усещането е, че живеем в миналото, защото и днес ни се случват неща, каквито са ни се случвали и тогава.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 7

    БНТ снощи показа тази новина чак след 20 Мин от старта на новините. После защо се случват тези неща. Те самите журналисти не се пазят един друг та някой друг да ги мисли.
    Трябваше във всички тв канали новините им да започнат с тази новина а не със новини за кой настинал и кой къде кихнал. Като натиснат правителството белким си свършат един път работата като хората вместо да ми демонстрират как могат да затворят цял град заради един болен от грип все едно е болен от чума или нещо друго 100% смъртоносно.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 2

    И да ги хванат по-добре да ги осъдят за нарушаване на карантината , иначе за хулиганство 3 - месеца и пак са навън .

    Нередност?
Нов коментар