Борбата с мерките за борбата

"Извънредната" намеса на държавата в икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мерките на правителството за борба с епидемията и последиците от нея поглъщат огромна обществена енергия - най-вече за борба с мерките за борбата. С особена сила това важи за решенията в икономиката. Неоснователен оптимизъм би било очакване за строен план за справедлива подкрепа на бизнесите, пострадали от внезапното спиране на немалка част от зъбчатите колела, които я движат. Но дори и за имитацията на това, което правят други страни, се изисква някаква връзка с реалността.

С мярката 60/40 за подкрепа на заплатите във фирмите (предложена първоначално фактически като 23/77) работодателите в крайна сметка се примириха - с общото убеждение, че самата концепция на тази помощ е сбъркана и ефектът й ще е ограничен. След печалния опит за фиксиране на цените на всички стоки и услуги, хвърлил целокупно бизнеса в потрес, вече и отделните сектори са нащрек и вероятно ще им се наложи да обясняват на управляващите как работи пазарната икономика.

Най-новият пример е задължаването на търговските вериги да предлагат "достатъчно" българска продукция, която да купуват "само" от регионални производители - с предвидени за целта солени глоби. Недомислията обаче са толкова много, че големите търговци излязоха с безпрецедентно остра позиция, в която заявиха, че приетото постановление е неработещо на практика, създава предпоставка за корупция и с него не се увеличават българските стоки на щандовете, а се преразпределя пазарът между производители, като се дава предимство на едни за сметка на други.

И поставят ключовия за Бългапия въпрос: "Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх"?

Както можеше да се очаква, земеделският министър покани на спешна среща представители на веригите, на която са се споразумели за работещи мерки за подкрепа на малките производители, без да се нарушават българското и европейското законодателство. Остава обаче опасността правителството да продължи с опитите да се разпорежда и с реалната икономика като с обществените поръчки от бюджета, пораженияа от което ще надживеят дълго епидемията от коронавируса и всъщност няма да имат нищо общо с нея.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Управляват ни Тикви и Калинки...които обаче са "назначени" там от народо-населението, гласуващо за тях. И се връщаме обратно на любимата ми поговорка - "прост народ, слаба държава".

    Нередност?
  • 2
    m_vladimirov avatar :-|
    Miroslav Vladimirov

    Абе хора като ги пишете тези работи не трябва ли и малко истина да има. Кога и имало опит за "фиксиране на цените на всички стоки и услуги"? Що ги пишете тези работи след като много добре знаете, че не е вярно. За глупостите ви за 60/40 ......………… не ми се говори. Що за бизнес имаме който след 10 години стабилен растеж, на 10 ден от криза вече обявява че затваря бизнеса и уволнява хората за които преди 10 дена твърдеше че са му най-важното.
    Айде малко по-реално да гледаме на нещата.
    И един съвет: Когато става въпрос за подпомагане от държавата както го наричате, сменете думата "държава" със "данъкоплатец" и пак си препрочетете статиите.

    Нередност?
  • 3
    m_vladimirov avatar :-|
    Miroslav Vladimirov

    Пропуснах и още нещо: я дефинирайте "справедлива подкрепа за бизнеса". Дайте трактовка на термина справедлив в икономическата наука. А подкрепата за която говорите си е субсидия от данъкоплатците. От кога е "справедливо" потребителя да плаща субсидия на производителя.

    Нередност?
Нов коментар