🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Гешев не успя да стресне фармацевтите

Това е първият масов протест срещу действия на държавното обвинение

Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник
Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник
Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник    ©  Фейсбук
Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник    ©  Фейсбук
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Прокуратурата повдигна абсурдно обвинение на председателката на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова заради интервюта, в които предупреждава за опасността от недостиг на лекарства.
  • Истинската причина може да се търси в това, че тя си позволи да критикува акцията на прокуратурата в аптеките.
  • Фармацевтите обаче не се уплашиха и организираха масов протест срещу действията на държавното обвинение.

Преди началото на корона кризата активността на главния прокурор Иван Гешев беше на път да разшири още повече контрола на прокуратурата върху различни части от държавата и политиката, но вирусът измести вниманието от него в изцяло друга посока. От началото на епидемията той направи няколко опита да се включи в извънредната ситуация, но без особен успех. Поредното му усилие в тази посока доведе до мобилизирането на цялата гилдия на фармацевтите срещу прокуратурата. Поводът е неубедително обвинение срещу председателя на тяхната съсловна организация проф. Асена Стоименова, която ще бъде дадена на съд за това, че в интервюта по БНР и БНТ е "създала тревога", като е коментирала, че има риск от недостиг на лекарства.

Този ход на прокуратурата предизвика не само учудване в юридическите среди, но и стана причина за масов протест срещу Гешев на фармацевтите в цялата страна, които всеки ден излизат пред аптеките си с плакати: "Аз съм Асена! Аз съм фармацевт! Аз не се страхувам!"

Гешев и коронавирусът

По конституция работата на прокуратурата е да повдига и поддържа обвинения за извършени престъпления, но от началото на кризата под ръководството на Иван Гешев тя започна да прави всичко - от контрол на цените на маските до проверки на това дали агнешкото месо не е ярешко. Първата намеса на Иван Гешев в работата на оперативния щаб беше на 11 март, преди въвеждането на извънредното положение, когато той поиска информация за контакти на болен от коронавирус. На 14 март, веднага след въвеждането на извънредното положение, Гешев създаде кризисен щаб под свое ръководство и започна да изисква от министрите на здравеопазването, вътрешните работи и икономиката всекидневни доклади за актуалната обстановка в страната и им издаде разпореждания, най-общо казано, да си вършат работата.

На 16 май Гешев привика и председателя на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски, и главния секретар на МВР и като "обикновен гражданин" поиска от тях по-радикални мерки за справяне с кризата.

Освен това Гешев обяви, че започва проверки за спекула с цените на продукти от първа необходимост, защитни изделия и лекарства.

На 17 март в парламента главният прокурор сравни ситуацията с военно положение, обяви се за затваряне на Банско и за радикални противоепидемични мерки. След това Гешев предложи вечерен час и затваряне на градовете, движение до магазините и аптеките само с декларация, глоби за неспазване на маршрутите. Тъй като явно опитът да се поеме лидерството на кризата не се получи, Гешев за кратко се оттегли от всекидневните си изяви за коронавируса. Междувременно прокуратурата започна да изисква информация за бързите тестове и да ограничи вноса им и поиска да проверява спиртните наличности. В крайна сметка гръмко оповестените проверки на аптеките приключиха със заключение, че не е открита спекула.

Абсурдното обвинение

Именно последното стои в основата на противопоставянето с българските фармацевти - една от изключително важните професии в сегашния момент. По време на епидемията те са на първия ред - не могат да спрат работа въпреки много по-големия риск за здравето им. Преди седмица проф. Стоименова на пресконференция разкритикува наредените от прокуратурата проверки по аптеките, както и наложените покрай тях глоби. След това в интервюта за различни медии тя отговори на зададени въпроси дали кризата заплашва редовната доставка на лекарства, като каза, че такива рискове има.

Това беше използвано от прокуратурата светкавично, за да й повдигне обвинение по чл. 326 от Наказателния кодекс за "отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти". До кризата въпросният текст се използваше най-често срещу подателите на фалшиви сигнали за бомби. В условията на извънредно положение текстът влезе в употреба и прокуратурата подвеждаше под отговорност както тези, които пускаха във фейсбук информация за случаи на заразени, така и такива, които критикуваха и подстрекаваха към неспазване на мерките на правителството. Под него попадна и проф. Стоименова. Беше й определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лв.

"Изглежда, че стратегията на прокуратурата е следната: ние знаем, че тези обвинения са идиотски и няма да издържат, но поне сега да ви запушим устата, като ви глобим с огромни гаранции, които, ако не бъдат внесени, ще бъдете задържани под стража в следствените арести, където е възможно да има заразени лица и охранители", коментира адвокатът правозащтник Михаил Екимджиев пред mediapool.bg.

Какво е недостиг и има ли почва в България

Рискове за редовните доставки на лекарства в тази ситуация, разбира се, има. Два дни преди обвинението срещу Стоименова Европейската комисия излезе със специални препоръки към страните членки как да се справят с евентуален недостиг на лекарства, породен от кризата с коронавируса. По темата има указания от Европейската лекарствена агенция (ЕМА), от Световната здравна организация. Отделно от това в края на миналия месец българската Изпълнителна агенция по лекарствата разпрати списъка с критичните за недостиг медикаменти до фармацевтичните компании с искане да й докладват всяка седмица за наличностите и да посочат други засегнати лекарства.

Недостигът на лекарства е всекидневие във фармацевтичния сектор по много причини - производствени, логистични, свръхпотребление. Отделно от това България е страната в ЕС с най-ниски цени на лекарства и заради строгата регулация всяка година около 500 лекарства престават да се произвеждат или преустановяват регистрацията си.

"Това е информация, която циркулира в световния информационен обмен от месеци... Ние имаме четирима души, които са обвинени след публичните им изказвания. Техните мнения не изглеждат нито лъжливи, нито произволни, нито могат особено да разтревожат обществеността. Но дори и да могат да я разтревожат, по-добре обществото да се разтревожи, отколкото под страх от обвинения никой да не алармира и да не се вземат мерки", коментира адвокат Екимджиев.

Фотогалерия: Фармацевти от цялата страна протестират в защита на председателя на БФС проф. Стоименова

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Цялата галерия

Фармацевтите в аптеките и болниците по принцип не са единно съсловие, тъй като са конкуренти на пазар с обща стойност 3.5 млрд. лв. Същото се случва и нагоре по веригата - при дистрибуторите и при производителите, при които също работят фармацевти.

Освен официалната съсловна организация, създадена със закон, в която фармацевтите членуват задължително по закон, за да практикуват професията си, те имат и множество допълнителни организации - Професионална асоциация на болничните фармацевти в България, Национална аптечна камара (на аптеките, собственост на магистър-фармацевти), Асоциация на собствениците на аптеки (на веригите аптеки), Асоциация на собствениците на частни аптеки (на фармацевтите във веригата аптеки "Марешки"). Обикновено съсловието е разделено по всички въпроси - от това кой да е собственик на аптека, как да се практикува фармацията, колко да заплаща здравната каса, какви да са глобите, представлява ли интересите им добре съответната организация, в която членуват.

След като председателят на БФС се оказа с повдигнато обвинение, съсловието изненадващо се обедини около нея и множество фармацевти и от едноличните аптеки, и от веригите в цялата страна излязоха в обедната си почивка пред аптеките с искане обвиненията срещу проф. Стоименова да бъдат отменени и плакати "Аз съм Асена! Аз съм фармацевт! Аз не се страхувам!". В интернет се появиха две подписки с хиляди подписи в нейна защита, рамки със слогани "Искам да се информирам! Гешев, обвини ме", "Избирам да съм информиран! Благодаря, проф. Стоименова" и #ПодкрепямАсенаСтоименова #Свободанасловото. Фармацевтите пишат в групите и профилите си как се гордеят с председателката си и й вярват, че чувстват обвинението срещу нея като обвинение срещу цялото съсловие. Множество съсловни организации подкрепиха Стоименова в свои декларации, към тях се присъединиха пациентски организации и Асоциацията на европейските журналисти. Единственото изключение от съсловната вълна беше твърдението на конкурента на Стоименова за председателския пост на БФС през февруари Аделина Любенова, която обясни по телевизия "България он еър", че "обявлението по телевизията, че ще свършат лекарствата, е голяма грешка", има достатъчно лекарства, но някои от доставките се бавят. Виж правото на отговор по-долу

Изводът от този случай е сравнително ясен. Думите на проф. Стоименова за евентуален недостиг на лекарства нито са създали паника, нито е имало риск от това. Те са нормален професионален коментар за сегашната ситуация по тема, която е изключително важна за хората. Истинската причина за повдигнатото обвинение не е това, а по-скоро, изглежда, критиката на самия фармацевт срещу действията на прокуратурата. Посланието е не само към нея, а към всички - да мълчите. Добрата новина от това е, че то видимо не сработи. Фармацевтите не се уплашиха.

Право на отговор

Във връзка със статията използвам правото на опровержение, в качеството ми на член на Борда на директорите на "Стинг" АД и отговорен магистър - фармацевт на компанията. Като професионалист с дългогодишен опит в сферата на лекарствоснабдяването, изразих своята позиция по отношение на изключително важната за всички граждани тема за лекарствените наличности в интервю, дадено за телевизия "България он еър", на 02.04.2020 г. Интервюто се излъчи на 11.04.2020 г. , като ден преди това се повдигна обвинение от прокуратурата срещу Асена Стоименова.

Предвид обстоятелствата, бих искала думите ми да се разберат правилно и да не се предизвиква конфронтация между мен и съсловието.

Цитирането на мои думи в статията е некоректно, защото не е направен обективен анализ на изложените от мен факти и не е потърсено мнението ми.

Изречението в статията: "Единственото изключение от съсловната вълна беше твърдението на конкурента на Стоименова за председателския пост на БФС през февруари Аделина Любенова, която обясни по телевизия "България он еър", че има достатъчно лекарства, но някои от доставките се бавят", е подвеждащо и създава грешно впечатление за личностно противопоставяне с Асена Стоименова. Моето професионално становище е потърсено от екипа на "Мъни БГ" на 02.04.2020 г, с цел да внесе яснота относно ситуацията със свръхпотреблението на лекарства по време на паниката около обявеното извънредно положение. Използването на казаното от мен като антитеза в статията на Десислава Николова, е неприемливо и няма общо с истината, поради факта, че категорично заявявих в цитираното интервю мнението си за ненавременните пpoвepĸи в aптeĸитe и изказах благодарност към всички колеги от съсловието за професионалното изпълнение на задълженията им. Винаги съм работила с идеята, че най-важното в нашата професия е здравната грижа към пациента и ние сме отговорни за това да бъдем коректни, лоялни и честни при изпълнение на професионалните ни задължения. Интервюто за "България он ер" имаше за цел да създаде яснота сред гражданите, че нашите партньори и колеги правят всичко необходимо, за да изпълнят професионалния си дълг към обществото и да осигурят необходимите лекарствени наличности.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotkaraka_iik avatar :-|
    kotkaraka_iik
    • - 1
    • + 12

    Много ме е срам че имено Гешев ни е прокурор. Изключително некомпетентен и хиперактивен. Лоша комбинация. Как не се споразумяха да издигнат някой който реално може да върши работата. То толкова амбиция за власт непокрита с никакви умения не съм виждал. Някой да му обясни че България е парламентарна а не прокурорска република. Имаме си правителство. Той да си гледа неговата работа и то компетентно.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 8

    Главен прокурор - ГешефТ ...

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 7

    Започна да прави същите номера като началника си, обикаля държавата където стане битово престъпление и дава интервюта като че ли е някаква музикална звезда на международно турне вместо да си гледа работата която е да менажира, контролира и организира подопечните си. Знаем защо е избран така че нямаме големи очаквания от него.
    Най-много да измисли друго фиаско като проверка на приватизация и разваляне на договори сключени преди 30 години. Единствения който трябва да провери е Булгартабак и ТОЙ няма да го провери.

    Нередност?
Нов коментар