🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неочакван герой в Далечния изток на Русия

Масовите протести в Хабаровск може да настроят отдалечените региони срещу Владимир Путин

Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци
Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци
Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци    ©  Капитал
Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци    ©  Капитал

Москва беше дълбоко заспала, когато седем часови зони на изток десетки хиляди души излязоха на улицата, скандирайки "Ние сме властта тук!". Шествие от около 30 000 души, веещи регионални знамена, мина през Хабаровск, град с население 600 000 души. Това е най-големият протест, който някога се е случвал в региона.

Хората излязоха на улицата на 11 юли след ареста на популярния губернатор Сергей Фургал, който през 2018 г. беше избран във вълната от протестни вотове в няколко региона срещу кремълските кандидати на "Единна Русия". Недоволството от Москва се увеличава от години. Руският Далечен изток, който граничи с Китай, винаги е демонстрирал чувство за гордост и самостоятелност. Тези чувства бяха погазени от режима на Путин, който обезкърви федерализма в Русия, лишавайки регионите от контрола им върху финансовите и природните им ресурси и ограничавайки автономията им.

Протестиращите бяха разярени от видеа и снимки на това как маскирани мъже от службите в Москва извличат избрания от хората в Хабаровск губернатор от задната седалка на черния му Lexus, слагат му белезници и го изпращат в столицата. Малцина вярват на обяснението, че арестът на Фургал е свързан с предполагаемото му участие в убийство отпреди 15 години, когато е търгувал с дървесина и скрап. Вярно е, че връзката между престъпността и бизнеса през 90-те е често срещана, особено в Далечния изток, но защо на службите им е отнело 15 години да се задействат по предполагаемото престъпление?

Мнозинството от местните смятат, че Кремъл просто си отмъщава на губернатора за победата му на изборите и за това, че е станал по-популярен от Путин в региона. Иронията в цялата ситуация е, че Фургал не е опозиционен активист. Той дори не е критик на Путин.

Като член на несполучливо кръстената крайнодясна Либерална демократическа партия, създадена с благословията на Кремъл да играе ролята на питомна опозиция, Фургал е служил и в местната законодателна власт, и в Думата, руския парламент, от 2005 г. насам. На изборите през 2018 отредената му роля беше да бъде спаринг партньор на избраника на Кремъл. Фургал почти не води кампания. Местният гняв към колониалното отношение на Москва към регионите обаче го постави неочаквано и за него самия на губернаторския стол.

Няколко прости популистки жеста като леко смаляване на местната администрация, намаляване на собствената му заплата и обявяването за продан на яхта, използвана от предшествениците му за забавление на гости, бързо го превърнаха в местен герой. Година по-късно, през 2019, той отказа да нагласи изборите за местния парламент. В резултат на това кремълската "Единна Русия" претърпя унизителна загуба и спечели само две места. За капак на всичко, когато на 1 юли в Хабаровск беше отчетена една от най-ниските избирателни активности в страната при абсурдния вот за конституционни промени, които може да направят Путин върховен лидер до живот, търпението на Кремъл се изчерпа.

Сергей Фургал не е единствената мишена на властта в последно време. На 7 юли цивилно облечени офицери на ФСБ арестуваха Иван Сафронов - бивш военен журналист, който доскоро беше говорител на руската космическа агенция, и го обвиниха в шпионаж и държавна измяна. Десетки видни руски журналисти протестираха срещу ареста и също бяха бързо задържани. Така руският елит отново получи предупреждение от Кремъл.

Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци. И не е маловажно, че една от основните движещи сили в протестите в подкрепа на арестувания губернатор беше местният клон на движението, ръководено от Алексей Навални, лидерът на националната опозиция в Русия. Полицията в Хабаровск не направи нищо, за да спре протеста, за да не рискува ескалацията и разпространението му и на други места.

Кремъл се надява, че протестът, който беше изцяло пренебрегнат от националните държавни телевизии, ще утихне безславно. Ще бъде все по-трудно обаче да се прикрият пробойните в режима на Путин.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 3
    • + 2

    Тюрлю гювеч ексклузивно от Икономист. В Хабаровския край се случва интересна история, достойна за филмов сценарий, но либералните медии си имат темплейт и не им трябва да се задълбочават излишно. Рейдерския захват на структуроопределящо предприятие-металургичните заводи Амурсталь-преди предстоящо крупно строителство в региона -мостът към Сахалин -поставя срещу собственика на завода -губернаторът Фургал(чрез съпругата) си един от най-могъщите хора в Русия, самия Аркадий Ротенберг, и там трябва да се търси ключа от палатката. Опозиционната Новая газета описва сагата много увлекателно, който чете руски, препоръчвам. Тези процеси в Русия по традиция са по-явни и недискретни от подобните в изискания англосаксонски свят, но бруталността на мотивацията си е една и съща. Фургал, практикуващ лекар в 90-те, станал впоследствие бизнесмен в явно силов бизнес, вярно описан като станал губернатор без да иска, е нещо като Радо "Крика" Каратанчев в блока на Жорж Ганчев- самата ЛДНП на Жириновски си е политически супермаркет. На фона на неговия арест (по руските мерки съвсем не брутален, което е забелязано и отчетено) започват наистина масови протести, очевидно с политико-социален генезис. По-скоро социален обаче- краят е богат, а хората -не, за което по традиция се обвиняват москвичите. В страната на добрия цар без политика не може, но Навални в случая изобщо не е фактор, той по принцип си е медийна фигура за задгранично ползване и затова зорлем го пишат навсякъде. Съвсем не на място е намесен и Иван Сафронов, там е отделен, също интересен сценарий, но за съвсем друг филм. Тезата за отмъстителния Кремъл, наказващ губернатори заради ниско гражданско участие на "абсурден" национален референдум е доста опростена и подхожда повече на The Sun, отколкото на The Economist. Иначе материал за анализ има много, и то интересен- на протестите се появяват чат пат и "сепаратистки" плакати (етнически малцинства в Хабаровск няма), срещат се тези от типа на : Может быть, он сукин сын, но он наш сукин сын :-) и плакати Москва, уходи", а в политически план заедно протестират хора, които са яростно против Путин, и хора, които сравняват Фургал с местен Путин. Общото е, че всички го считат за свой, местен (роден е в съседната Амурска област) и за свой избор, дори да не са гласувал за него.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#] от "":

    Как съм го пропуснал?

    Нередност?
Нов коментар