Странно, но златото и медта се покачват в тандем

Несигурността и неравномерното възстановяване обясняват възходът им към звездите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обикновено има интересна корелация между цените на медта и златото. Когато едната се покачва, другата е с тенденция да пада. Например при икономически спад златото поскъпва, тъй като инвеститорите търсят убежище. В същото време цената на медта намалява, защото производството и строителството се забавят. Но днес живеем в необичайни времена и двата метала се движат по необичаен начини. Вместо да продължат обичайната си връзка, цените им се движат в синхрон нагоре.

Цената на медта надмина 6000 долара за тон през юни, повишавайки се с 30% от дъното на март. Този месец златото надмина 1800 долара за унция, с което се доближи до рекорд, достигнат през 2011 г. Много анализатори смятат, че може да надвиши 2000 долара тази или следващата година (още във вторник атакува 2000 долара - бел. "Капитал"). Тъй като светът продължава да страда от COVID-19, икономическите перспективи са несигурни, а възстановяването е неравномерно. За тези, които инвестират в злато и мед, това се оказа печеливша формула.

От ниското нагоре

Златото започна да поскъпва от доста ниски нива в края на 2018 г., тъй като търговската война между САЩ и Китай замъгли перспективите за икономически растеж. Понижаването на лихвите в САЩ свали доходността по десетгодишните държавни облигации, а златото започна да блести все по-ярко. От ноември 2018 г. до края на 2019 г. цената на жълтия метал скочи с около 25% до 1515 долара.

Сега COVID-19 е причината то да достигне нови висини. Инвеститорите търсят сигурност, опасявайки се от продължителен спад, тъй като вирусът продължава да опустошава гигантски икономики като САЩ и Бразилия. Борсово търгуваните фондове, базирани на цената на златото, привлякоха 40 млрд. долара през първото полугодие, което е рекорд. Доларът отслабва, с което притежателите на други валути купуват златото по-евтино. Лихвите остават ниски. Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, заяви през юни, че дори не "мисли да мисли" за повишаването им. Китай беше засегнат пръв от вируса, но и се възстановява пръв, усилвайки тренда нагоре. Страната е най-големият пазар на дребно за злато и повече покупки там ще вдигнат цените още по-високо.

Поразителен меден възход

Възходът на медта тази година може да бъде още по-поразителен. Цената на метала спадна с повече от една четвърт от януари до средата на март, когато COVID-19 се разпространи в Китай. Страната държи около половината от потреблението на червени метали. Сега обаче усилията за възстановяване на китайската икономика стимулират инвестициите. През юни индикаторът, проследяващ търсенето на мед в Китай, използван от Citigroup, нарасна с 5.5% за годината, което е най-големият скок от две години.

И докато Китай инвестира в бързото възстановяване от пандемията, Америките все още се борят с нея, обяснява Джеф Кюри от банка Goldman Sachs. Тъй като производството на мед е концентрирано в Южна Америка, това е ограничило предлагането. Някои мини в Перу, затворени заради вируса, бавно възобновяват производството си, посочва Сюзън Бейтс от Morgan Stanley. В Чили, където мините работят с намален персонал, отлагането на годишната поддръжка може да ограничи предлагането през следващите месеци. И миньорите могат да стачкуват, което допълнително заплашва продукцията.

Не е ясно колко дълго цените на медта могат да се поддържат чрез инвестиции в едно място и инфекция на друго. Традиционният двигател на метала - силен глобален икономически растеж - се разпилява. Увеличаващите се заболели в САЩ и възраждането на вируса другаде биха могли допълнително да потиснат търсенето на уреди, автомобили и други медни продукти.

Въпреки това на 21 юли европейските лидери се съгласиха за нови стимули и търсенето на мед може да нарасне, тъй като страни извън Китай инвестират в електрически мрежи и слънчеви ферми, обвити с метала. Ралито при златото може да бъде още по-упорито, твърди г-н Кюри, подкрепен от фактори, които се задържат през 2020 - високи нива на дълг, които тежат на долара, и ниски лихви. Пътуването към звездите може да не е приключило все още.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk
    • + 2

    Няма нищо чудно че се покачват в тандем, особено когато всички се надпреварват кой повече финикийски знаци да напечата, образно казано!

    Нередност?
Нов коментар