🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гимнастиките с парите за медиците

250 млн. лв. за заплати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според колективния трудов договор в здравния сектор до края на 2020 г. медицинските сестри трябва да получават минимум 950 лв. Преди извънредното положение техни активистки дори окупираха парламента с искания за по-високи заплати. Въпросът за ниските възнаграждения в сектора се изостри в корона кризата, около която лекари и сестри напускат, а началници правят списъци, по които да раздадат отпуснатите от държавата 1000 лв. за персонала на първа линия. В тях не всички намират място.

В наследство от Кирил Ананиев, който стана финансов министър, новият здравен министър обяви 250 млн. лв. повече, и то за заплати. Да, държавата трябва да си изпълни задълженията по колективния трудов договор, само че обещаните средства не са "извънредни", а са поредната кръпка с парите на данъкоплатците. От тези 250 млн. лв. половината са от здравната каса, тоест от здравните вноски на всички осигуряващи се - с тях ще бъдат увеличени клиничните пътеки за лечение в болница средно с 10%.

По 20 лв. ще бъдат дадени и за тестове на всеки хоспитализиран. Поредното увеличение на калпак, без да се остойности лечебната дейност, а в случая с тестовете - без да се вземе предвид реалната им себестойност от 85 лв. Отделно 107 млн. лв. евросредства ще бъдат дадени за по 1000 лв. месечно на работещите на първа линия до края на годината. Останалите 17 млн. лв. са помощ от държавата към общинските болници за заплати.

Проблемът на България не е, че няма достатъчно болници. А че няма достатъчно лекари, медицински сестри, санитари и лаборанти. Професиите им са сред най-конвертируемите в ЕС и 1000 лв. временно отгоре за една част от тях едва ли ще ги спрат да не заминават. Решението на проблема няма да дойде с гимнастика по "намиране" на още пари за сектора, а с реално остойностяване на труда на медиците и с нормални условия за работа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Чудя се, как тези хора все още работят, особено в тази ненормална обстановка - по цял ден в скафандри!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 4

    В България от десетилетия се провеждат специализирани курсове по немски в областта на медицината. Това е един добре организиран сифон, с който нашите университети и болници директно изграждат кадри за чужбина.

    Това нямаше да стане, ако лекарите тук не се чувстваха унизени и експлоатирани. За 1000 лв. разлика в заплатата няма да идеш в чужда държава, обаче за 2-3 хиляди лева ще го направиш.

    Време е да се захване следващото правителство, да осъвремени всякакви пътеки спрямо техните реални цени и да покрие каквото трябва от дефицита в касата от държавния бюджет. Това ще доведе до едни читави заплати в сектора.

    Тези специалисти са ни нужни, защото населението застарява и ще има нужда от повече здравни грижи. Точно в този период ние очакваме огромен отлив на пенсиониращи се лекари и сестри. Време е да се направи нещо по въпроса!

    Нередност?
Нов коментар