Половината от приходите на болниците ще отиват за заплати

Лекарските възнаграждения ще са 1.6 пъти по-високи от тези на сестрите, текстът е залегнал в Националния рамков договор

Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за който се споразумяха лекарите и здравната каса
Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за който се споразумяха лекарите и здравната каса
Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за който се споразумяха лекарите и здравната каса    ©  Министерство на здравеопазването
Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за който се споразумяха лекарите и здравната каса    ©  Министерство на здравеопазването
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Половината от приходите на всяка болница – държавна, общинска или частна, ще отиват за заплати на персонала. Между медицинските екипи ще се разпределят общо 35% от постъпленията от здравната каса и от доплащания, а останалите 15% ще се поделят между администрацията.

Това е записано в новия Национален рамков договор между надзорния съвет на здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС), който беше подписан в Министерството на здравеопазването. Документът ще важи за три години. Текстът задължава клиниките да разпределят парите за заплати на лекари и медицински сестри в съотношение 1.6 към 1, тоест, ако сестрите получават 1000 лв. заплата, минимумът за лекарите ще бъде 1600 лв. Предложението идва на фона на няколко протеста на медицинските работници с искания за подобряване на условията на труд и вдигане на възнагражденията и цели да има някакъв вид формула за определянето им.

Новата формула ще има нужда от калибриране

Тъй като текст за заплатите не фигурира в Закона за здравното осигуряване, министерството ще внесе текст на правителственото заседание в петък, с който да задължи всички лечебни заведения да спазват пропорциите.

Ако се спазват тези съотношения, например най-голямата частна болница в България – "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда", която има 100 млн. лв. приходи, трябва да раздаде 50 млн. лв. на персонала, което означава 3205 лв. средна месечна заплата. Съотношението между възнагражденията на лекарите и сестрите пък ще направи така, че нито един лекар няма да може да получава висока заплата, независимо от специалността и работата си, ако сестрите и санитарите в клиниката не получават заплата по новата формула.

Ако трябва да се спазва в частните лечебни заведения, текстът би трябвало да доведе минимум до утрояване на възнагражденията на медицинските работници. Текстът е резултат от целогодишните протести на медицински сестри, които последно бяха приети от премиера Бойко Борисов и пуснаха сигнали за разследване на "лоши лекари с високи заплати" и нередности в сектора.

Какво значи текстът

По време на подписването на НРД здравният министър Кирил Ананиев изрично е подчертал, че в случая става въпрос за формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят от вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

"Това, което мога да правя аз като ръководител на 62 болници, е да правя проверка дали се изпълняват тези изисквания. Освен това лечебните заведения са длъжни да представят тези свои вътрешни правила на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и ако тя установи, че не се спазват, независимо от формата на собственост ние имаме право да излезем с предписания и да отстраним това несъответствие", казва Ананиев.

Без лимит за направленията от личен лекар

Чрез НРД ще бъдат разпределени 400 млн. лв. повече от здравната каса, или общо 4.7 млрд. лв. Най-съществено е увеличението на клиничните пътеки в болниците, които не бяха актуализирани от повече от 10 години. Ръст има при 251 от около 300 клинични пътеки и седем процедури и то е средно с 14%. В същото време лимитите за прием на пациенти са намалени със 7%.

Добра новина за прегледите при личните лекари е, че отпада лимитът за изследванията за профилактика. Личните лекари вече няма да бъдат глобявани, ако надвишат лимитите си за направления. След като джипитата поставиха въпроса преди седмица, става ясно, че няма да има ограничения в терапиите на хронично болните. Първоначалният текст гласеше, че броят лекарства от НЗОК ще бъде ограничен до три. Цените на лабораторните изследвания пък са увеличени средно с 18%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 3

    Не знам кое е по-голямото безумие, правилото 1.6:1 за заплащане между хора, учили минимум 10 години и такива с полу-висше, или разделението 35:15 на сто (т.е. реално 2.3:1) по оста медицински/административен персонал. Ако аз бях мениджър на болница и административният ми персонал беше повече от 30 на сто, щях да почна да се питам дали няма как да си оптимизирам процесите. Да не се получи така, че администрацията най-много да намаже от увеличението на заплатите, вместо лекарите?

    Във всеки случай, ето малко цифри:

    2.25 млрд за болнична помощ (от общо 4.8 млрд.) в бюджета на НЗОК за болнична дейност.

    Заети в сферата на здравеопазването и социалните дейности: 162 хил. (данни на НСИ) Извадете от тях частно практикуващи доктори, зъболекари, зъботехници, лаборанти, чистачи, шофьори, социални работници и други извън рамковия договор. 60 болници в страната... Нека приемем, че поправките засягат 80 хиляди души персонал. Това прави средно месечно възнаграждение (за лекари и сестри накуп) над 2300 лв.

    Айде да видим дали от догодина ще ни лекуват хора с месечни заплати по 2к+ (мед. сестри) и 3.2к+ (доФтори). А дано... ама надали. Май се получава, че както парите ни за данъци отиват за социални помощи в безполезните МВР и армия, така и парите ни от здравни осигуровки ще отиват за подобряване на социалния статус на медицинските сестри в болниците...

    Нередност?
  • 2
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 1

    тези неща практически не могат да се случат , затова сагата ще продължи дълго

    Нередност?
Нов коментар