Към премиера Борисов: Неспособен сте да превърнете гетото в правова държава

Отворено писмо на режисьора Галин Стоев до министър-председателя и тези, които "тайно или явно" стоят зад проекта му за "държавност"

Галин Стоев
Галин Стоев
Галин Стоев    ©  Цветелина Белутова
Галин Стоев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Галин Стоев е български режисьор, носител на множество награди за творчески постижения. От 2018 г. е директор на Националния драматичен театър в Тулуза, а миналата година беше удостоен със степента Кавалер на ордена за изкуство и литература на Франция. Публикуваме пълния текст на отвореното му писмо към премиера Борисов:

Господин министър-председател,

Обръщам се към вас като гражданин. Артистът и човекът в мен трудно биха намерили пресечни точки с вас. С това писмо се обръщам и към всички политици, които тайно или явно стоят зад вашия проект за държавност.

В България повече от месец се случва нещо. Нещо, което вие явно не разбирате или по-скоро не можете да разберете : Един неочакван изблик на социална енергия, който според предварителните ви сметки би трябвало бързо да оттече в плаващите пясъци на родните непукизъм, нихилизъм и безволие. Но той продължава по-дълго от предвижданото въпреки сменящите се стратегии да го омаловажите или оклеветите. Защо става така?

COVID-19 доведе в домовете ни страха и паниката. Същите страх и паника, които вие експлоатирахте с PR акции и с обиколки с джип, които освен да дадат своя дан за глобалното затопляне, демонстрираха и таланта ви да превърнете дори песен от италианската съпротива в домашна чалга, допринасяйки за кой ли път за бетонирането на лошия вкус като единствено средство за легитимност в очите на електората. Представяхте свойствения си мачизъм като достойнство, с което ще погалите или пък отвъртите някой шамар там, където трябва, но който ще ви осигури това, което в психологията се нарича стокхолмски синдром, или с други думи - парадоксалното привързване на жертвата към мъчителя си.

Българинът от години живее в подобен психологически и физически тормоз и за плашещо голяма част от населението той се е превърнал в неизбежна нормалност. Това, което обаче пропуснахте да видите с идването на COVID-19, е, че той физически върна в родината огромно количество млади българи, а също и попречи на други такива да заминат да учат или работят навън. Така се появи онази критична маса от образовани и мислещи мъже и жени, които медийната империя на един местен олигарх презрително нарича "умните и красивите". Това извращаване на великолепната фраза на писателя Георги Господинов е само част от официализираното презрение като средство за диалог с опонента. Имено тази маса, за която всички бяхме убедени, че е окончателно затрита от културния геноцид на вашата политика, сега е на улицата и, уверявам ви, те не са нито толкова наивни, нито толкова неориентирани, както на вас би ви се искало.

И когато вече не можете да говорите от позицията на силата, презрението се превръща в подмазване, но никога в диалог, колкото и да се кълнете в обратното. Това в популярната психология се нарича пасивно-агресивен подход, който безотказно осигурява избягване на равнопоставеност в диалога и оттам води до липса на такъв.

Според теорията на колапса една система може да прекара години в натрупване на пасиви под видимата повърхност, които в един момент достигат нивото, от което процесите стават необратими. В края на 80-те и политици, и граждани вече знаеха, че системата в България не функционира, но на никой не му и хрумваше, че тя може да бъде преобърната. Печално известната реплика за танковете издава този тип неадекватност. Онзи злощастен политик още не беше разбрал, че времената са се сменили. Вие също не разбирате залозите на случващото се освен, разбира се, тези, касаещи личните ви интереси и тези на субектите, които обслужвате. И днес това неразбиране се трансформира в демагогия на тема политическа отговорност. Но все по-малко хора могат да ѝ повярват. Оказа се, че критична маса, способна да обърне статуквото, все пак съществува и това е огромен шанс за иначе измъчения процес на демократизация, който толкова отдавна предъвкваме, че вече се изпразни от смисъл. А вие разчитате именно на това отсъствие на смисъл, на тази празнота и демагогия, защото се храните с тях. Нищото поражда нищо и от нищото не произлиза нищо освен примиренческата безнадеждност на обществото.

Този климат роди новото животно на политическата сцена - популиста. Популистът флиртува със страховете на хората, превръща държавническото говорене в разговор на маса, фамилиарничи, докато казва едно, мисли друго, а върши трето, служи си с откровени лъжи, за да поляризира докрай обществото, а ако мине номерът, би оглавил и протестите срещу себе си.

И всичко това с една-единствена цел - да запази властта и статуквото, в чието изграждане е вградил сянката си. Той по презумпция смята хората за глупаци или поне за страдащи от загуба на краткосрочната памет. Как иначе би си позволил да мълчи пред лицето на безсрамни аудио записи с неговия глас и снимки, на които - макар кралят да е гол - пистолетът е наблизо, а пачките много. И това, уви, не е лош гангстерски филм, това е част от целенасоченото насаждане на идеята, че видите ли, "няма лоша реклама" и че всичко това е нормално. С други думи, няма коректив, всичко е възможно, защото всичко е позволено.

На средностатистическия инертен индивид това може и да му харесва, защото легитимира собственото му малодушие и безчестие. Но подобна стратегия в дългосрочен план неминуемо се увенчава с провал поради една проста причина - тя не може да създаде ценност, не може да мине за идеал, не може да породи смисъл. А човек не може да съществува без Смисъл.

Опасявам се, че вие никога не сте имали политически проект или визия отвъд дребната мисъл "да усвоим едни пари". А визията на политика се определя от неговите хоризонти. Ако хоризонтите са тези на махалата, държавата се третира като отдалечено и запуснато гето, а управленческата логика е тази на тартор на квартална шайка. И понеже в гетото законът отсъства, бандата установява свои правила и принципи, свой шериат със свои сараи, смазвайки всяка съпротива по пътя си. В зависимост от географската ширина това става на принципа на кървави саморазправи или с по-префинени методи за всяване на страх, докато не превърне цялата държава в добре смазан корупционен механизъм. Той на свой ред поражда злокачествен политически и икономически елит. Така стигнахме до фасадната демокрация с руско-азиатски привкус, подхранвана от връзкарство и въпиеща некомпетентност.

В годините на вашето управление тази логика се просмука във всички нива на държавата чрез системно погазване на всякаква законност, чрез мрежа от обвързани фирми за предрешени държавни поръчки, изпълнени калпаво заради пренасочени средства, чрез откровени кражби на успешни бизнеси, разпределяне на зони на влияние и балкански клиентелизъм, който осигурява безпрепятствено забогатяване на върхушката от приближени за сметка на обедняването на обикновения гражданин.

Тези процеси бяха институционализирани като функции на държавата, подкрепени от прокуратура, която вместо правосъдие предлага палячовщини, и подпомагани от откровено жълта преса, имаща малко общо с принципите на журналистиката. Това ли е вашият политически проект? Най-обикновена Cosa nostra, или преведено на български, "нашето нещо, нашите интереси, нашия бизнес". Това са само част от метастазите на вашето управление, довело до безпрецедентни ракови образувания в социалната и икономическа тъкан на държавата.

Ако организмът не задейства имунитета си, той е обречен на гибел. В момента българското общество, или поне най-будната му част, се бори за своето оцеляване. Аз приветствам протестиращите, приветствам тези, които се обединяват в името на едно ново съзнание - съзнанието, че така повече не бива и че е наложително на сцената да излязат некомпрометирани и отговорни хора, които чисто и просто да свършат работа. Същата онази работа, за която вие бяхте избран и която така и не свършихте. А не я свършихте не защото не искахте, а защото сте потенциално неспособен да я свършите, или с други думи неспособен сте да превърнете гетото в правова държава. Отвъд кварталния хоризонт вие не виждате нищо освен може би съучастническото мълчание на някои големи играчи в Европейския парламент, заради тесните им партийни интереси. Но времето на този тип мислене приключва и вие въплъщавате родния вариант на този залез.

Днес основната думата на протеста е ЗАЕДНО, независимо от обичайните опити той да бъде яхнат, изкривен и омаломощен. Вие се оказахте зад борда и е безотговорно да си играете с идеята за Велико народно събрание, сякаш това е пореден фокус, изваден от торбичката на PR екипа Ви.

Защото Историята ви гледа, а нейният съд е безпощаден.

Благодаря за времето, което отделихте, за да прочетете това писмо.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 26
    • + 2

    Борисов вече е влезнал в историята и тя ще го оценява след време. Това, което Борисов е направил такива като този на снимката и за 100 живота не могат да направят. Иначе писанията на този показват пълно невежествто и непознаване на политическите процеси и реалността тук!

    Нередност?
  • 2
    atipova avatar :-|
    атипова
    • - 2
    • + 24

    Точно от тези талантливи хора, с визия и морал, борисов се страхува най-много. Защото всяко заставане до тях само подчертава неговата безсмисленост. борисов е куха кукла, която, за съжаление, българската мафия напълни със собствените си интереси и подчини на низките си страсти.
    И така стигнахме до момент, в който трябва да се борим за физическото си оцеляване. Ние или те.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 17

    Всеки път, когато властта застане пред действителността, виждаме нейната неадекватност, посредственост и откровен махленски манталитет. Аргументите, фактите и реалността няма как да бъдат оборени, затова се опитват да ги размият с простотия или лъжи. Повече интелектуалци трябва да излязат, защото и те като властта сякаш са се скрили в миша дупка и чакат бурята да отмине.

    Нередност?
  • 4
    iux1593172720667773 avatar :-|
    Asen Petrov
    • - 2
    • + 17

    Изключвам дори най-малката веряотност, получателя към който е адресирано писмото, да разбере същността му.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 3

    До коментар [#2] от "атипова":

    Атипова, извинявам се, но вие не сте нормална жена. Вие знаете ли какво е мафия? Вие знаете ли какво е да се стигне до физическо оцеляване? Вие знаете ли какво е кукла на конци. Използвате празни, кухи фрази, все едно Трифонов ви слушам. Не сте ли се замисляла, че в момента може би мафията и чужди интереси свалят правителството? Не може ли да погледнете по-далече от писанците и манипулаците в този сайт, фрогнюз, 7/8, Бтв??? Е аз ще ви кажа защото явно следя процесите в тази държава много преди вас и виждам какво се случва в момента. Борисов 1 дойде на власт точно с подкрепата на този кръг Капитал, който сега го обвинява и привръзва напълно съзнателно и умишлено към Пеевски и манипулира такива като вас, аз ви наричам полезни идиоти. Борисов 1 дойде на власт и хоп изведнъж Дянков министър на финанските! Кой е Дянков, какъв е, никой не знаеше. Появи се в предизборната вечер и го видяхме за първи път. Румяна Бъчваров началник на кабинета на Борисов, после шеф на МВР (пълна тъпотия). От къде изведнъж се появи Христо Иванов и стана министър на правосъдието без един ден трудов стаж?? От къде се появи Трайчо Трайков и стана министър на енергетиката? Плевнелиев стамна министър на регионалното развитие и благоустройството, след това президент? Защо прокопиевското задкулисие да е по-хубаво от прокопиевското? Защо един министър като Горанов, който ни вкара в чакалнята на Еврозоната да е по-лош от един Дянков? Какво направи Дянков? Сега по същият сценарий по който кръга Капитал докара Борисов и Цветанов 2009-та година иска да ни натрапи и Христо ви Иванов. Но изпускат едно много важно нещо - харизмата на Иванов няма нищо общо с тази на Борисов! Искам да те попитам какво Борисов последните 4 години е направил в полза на Пеевски? Какво Пеевски е купил, продал, спечелил от Борисов 3? Помисли хубаво и ще разбереш как ви манипулират!

    Нередност?
  • 6
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • - 12
    • + 3

    Алоу, културният, не сте добре с граматиката, не следите новините, не присъствате на протестите, като не плащате данъци у нас, кой Ви дава право да ни давате акъл?!

    Нередност?
  • 7
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#5] от "scuby":

    Ако можеше да осъзнаеш колко си т*п щеше да се хвърлиш от много високо

    Нередност?
  • 8
    fbn1555400642606825 avatar :-?
    Wat Amperov
    • + 8

    До коментар [#1] от "scuby":

    И какво е направил

    Нередност?
  • 9
    fbn1555400642606825 avatar :-|
    Wat Amperov
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":


    До коментар [#5] от "scuby":

    Ти не си наред гледай тази поредица поне:

    https://www.youtube.com/watch?v=qJjisHAyWwM

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    Писмото е убийствено откровение!
    Проблемът е, че и името на Галин Стоев не говори нищо нито на Борисов, нито на Борисовците. Те знаят Милото, Зуека и Рачков, Опосумите, Геро, Жорето Господинов и подобни, които сега са си навряли главата в г... и нямат мнение...

    Къде сте, родни "ингелигенти"?

    Нередност?
Нов коментар