Прокуратурата се обяви срещу "несъвместими с конституционния ред идеи за реформи"

Няколкостотин прокурори от цялата страна подкрепиха единодушно началника си Иван Гешев, който им пожела "напред и нагоре"

Иван Гешев и Никола Филчев
Иван Гешев и Никола Филчев
Иван Гешев и Никола Филчев    ©  Цветелина Белутова
Иван Гешев и Никола Филчев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Патетични речи и цитати на Васил Левски, Линкълн, Селинджър и Кант белязаха националната конференция на прокурорите, която се проведе в понеделник преди обед в правителствената резиденция "Бояна". Форумът, озаглавен "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз", беше посетен от няколкостотин прокурори от цялата страна.

По време на мероприятието, което беше охранявано от стотици полицаи, се проведе протест на младежката организация на "Да България" и сдружението БОЕЦ.

Сред гостите бяха ирландският и полският посланик (покани са били отправени до посолствата на всички държави членки и американското посолство, но местата, предвидени за дипломати останаха празни, а организаторите махнаха столовете). На втория ред беше бившият главен прокурор Никола Филчев, министрите на правосъдието Данаил Кирилов и вътрешните работи Христо Терзийски, депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС, както и евродепутатът Ангел Джамбазки. Сред гостите беше зам.-председателят на парламента и лидер на Воля Веселин Марешки, който е подсъдим.

"ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля" засвидетелстваха със свои представители подкрепа за прокуратурата на националното съвещание. При тази видима подкрепа от почти всички парламентарно представени партии и всички от мнозинството без изключение за какви политически атаки може да става въпрос? Навсякъде в ЕС, където магистрати са излизали да бранят независимостта на съдебната власт като върховно достижение на съюза, е било от управляващите. Днес в България магистрати бранят независимостта на съдебната власт заедно с управляващите. Това ако не е парадокс", коментира във facebook бившият прокурор и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов.

Повод за националната конференция е изказване на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, с което той заяви, че в прокуратурата трябва да се направи реподбор. Повод за изказването му, което в контекста на други идеи за реформа на държавното обвинение, беше подаден сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев "до всички прокурори". След изказването на Христо Иванов прокурорската колегия излезе с декларация като освен изказването на лидера на "Демократична България" като атака срещу независимостта на прокуратурата беше определена и публикация в "Свободна Европа".

Конференцията започна с изказване на главния прокурор Иван Гешев: "Сега ще ви кажа защо всички ние сме "мафия"" каза той пред присъстващите и продължи: "Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела - така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски". И още - "няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо, и медийно влияние и други за останалите българи". След това той изброи успехите на прокуратурата - "решихме проблема с телефонните измами", "кражбите и

грабежите намаляха с над 20% за първите пет месеца", "по уведомления на прокуратурата са замразени над 3 милиарда лева", "спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя", "арестуваме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители на най-високо ниво в правоохранителната система", "за пръв път след демократичните промени повдигнахме обвинения на министър и заместник министър от действащо правителство и още един куп
чиновници на различни нива в държавната йерархия", "в съда бяха внесени дела или извън България се укриват едни от влиятелните и богати хора". "Това е причина да сме лоши за лошите. Което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото

важно", завърши речта си главния прокурор.

След него имаше изказвания от Прокурорската колегия към ВСС, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, както и десет прокурори и прокурорски началници от различни прокуратури. Общото послание в повечето изказвания беше, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, че прокурорите са независими по закон, че си вършат работата добре и честно. "И колкото и да са напудрени изразните средства, за всеки един от нас е ясно, че "реподбор" означава "лов на вещици", а "парламентарен" и "демократичен" контрол означава

всъщност политически контрол", каза районният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев.

"Съдебните палати са мястото, където се прилага законът и се въздава справедливост. С обляната в червена като кръв боя на фасадата на Съдебната палата не се ли внушава насилие? Дали ще е преувеличено да кажем, че подобно посегателство над дома на правосъдието означава заплаха за държавността", заяви прокурор Йорданка Чанкова от Софийска градска прокуратура.

След изказванията говорителят на Иван Гешев Сийка Милева представи проект на позиция: "Предприетите безпрецедентни действия по наказателно преследване предизвикаха безпрецедентен натиск срещу прокуратурата. Ежедневно сме изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи. Политическото говорене обаче трябва да има граници и те да свършват там, където се посяга на същностните елементи на прокурорския статут." След прочитането на декларацията прокурор Милева призова колегите си да гласуват с вдигане на ръка, като не се видя никой, който да гласува против.

Срещата беше закрита от Иван Гешев, който пожела на колегите си "напред и нагоре".

Сийка Милева заяви, че позицията на прокуратурата ще бъде до Комитета на министрите, Европейската комисия за ефективност на правосъдието, Европейския комитет за правно сътрудничество, Европейската комисия за

демокрация чрез право, известно още като Венецианската комисия, Европейската комисия, Европейския парламент, както и до Международната асоциация на прокурорите и на Консултативния съвет на европейските

прокурори.

Голяма част от тези институции са констатирали, че структурата на държавно обвинение не позволява механизъм за независимо разследване на главния прокурор, както и за липсата на отчетност на прокуратурата. България все още отказва да изпълни решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", което констатира тези проблеми. "Ако България иска да бъде член на Съвета на Европа с всичките следващи от това позитиви за държавата, тя не може да си позволи да не изпълнява решение на съда", коментира през ноември съдията в ЕСПЧ Йонко Грозев. Засилването на отчетността на прокуратурата и въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор не са предвидени и в проекта за нова конституция, предложен от управляващите. Вместо това те предлагат ръководената от него Прокурорска колегия към Висшия съдебен съвет да получи законодателни правомощия.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 12

    Фарс е твърде мека дума.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 16

    Нищо неочаквано. Прокурски римейк на гербаджийското сборище в техпарка: същата демонстрация на зависимости, верноподаничество, слагачество. Много добре знаят, че цяата тая пасмина ще стане непотребна (както и гербаджиите), датова:
    ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 3
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • + 11

    Коментарът е излишен.
    Оставка, Гешев!
    И спрете да скверните името на Апостола!

    Нередност?
  • 4
    privensy avatar :-|
    privensy
    • + 6

    Ще ми се да коментирам или репликирам Гешев. Но щом той си признава "Мафия сме..." - No comment

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 5

    Хайде сега и Сотир Цацаров.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 4

    Другия път да се синхронизират с ГЕРБ-ерските събори. Хем ще спестят от поощрения, хем от транспорт. Така и така идеите им се ограничават до "статукво до откат".

    Нередност?
  • 8
    devdimi avatar :-|
    devdimi
    • - 4
    • + 1

    Като има толкова разбирачи на тема прокуратура и съдебна власт: хайде поне няколко от стотиците експерти навсякъде да си оставят кантората, партията и грантовете и да отидат да работят година - две като прокурори, като следователи, като съдии, като разследващи полицаи.
    Хем ще видят нещата от вътре и после ще могат да говорят за реформи.
    Иначе в момента да се реве, че било фарс и не някой не му харесва: целта на правораздаването, не е да се хареса на всички. Това, че Гешев не учил във вашето училище на жълтите павета и не ви харесва, защото ви прилича на милиционер си е ваш проблем, но не е сериозен довод.

    Нередност?
Нов коментар