🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато тениската победи вратовръзката

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забавните истории за работата от вкъщи са толкова много, че няма да стигне един брой на "Капитал", за да ги опишем. "Вече съм почти сигурна, че детето смята, че се казва Стойизчакаймалко", каза тази седмица един човек от редакцията. "Моето е "Самоеднасекундаиидвам", коментира друг. "Моите се казват "Тиховсрещасъм", каза трети. "Аз пък имам два екземпляра "Молятенедей"... Това може да продължи още дълго. Случките са не само с деца, но и с котки, кучета и партньори. Преди седмица зад един евродепутат, също с антигей изказвания (различен от унгареца, който бяга по водосточната тръба в Брюксел), по време на пряко излъчване на онлайн заседание на комисия издайнически премина полугол мъж.

Шегите настрана, но в момента се случва истинска революция в начина, по който се работи. Загряването с първия локдаун и масовото доброволно преминаване към дистанционна работа от началото на втората вълна през есента ще променят завинаги компаниите и офисите. Не че всички ще останат да работят от вкъщи, но повечето ще се върнат в офиси и компании, които ще са организирани по много по-различен начин. Сега сме в началото на процес, който ще продължи да се развива много бурно през идващите месеци. Крайният резултат от него при всички положения ще е положителен. Искат или не, повечето компании през следващите месеци ще трябва задължително да си отговорят на няколко доста фундаментални въпроса:

  • Какво се промени в света и в сектора, в който работят
  • Как се промениха хората и какви са новите им нужди
  • Какво точно е най-важното в една компания - кое е сърцето й и как то да бъде запазено с новата организация на работа.

Тези въпроси е добре да бъдат задавани редовно, но ударната трансформация сега ще направи невъзможно да бъдат избягвани.

В темата от корицата в този брой на "Капитал" е описано началото на този процес. Събрахме възможно най-много хора от различни бизнеси, които разказват как се променя в момента работата им, какво биха запазили и в какво ще се превърне офисът през близките месеци и години. В повечето от тях се вижда как през последните месеци тениската, която много хора носят вкъщи, изцяло е заменила вратовръзката и сакото.

Съвсем доскоро голяма част от описаните промени щяха да изглеждат съвсем като бизнес фантастика - нещо, което може и да се случи, но евентуално, и то след много време. Сега обаче въпросът не е дали ще станат, а коя компания ще ги направи по-бързо, защото първите ще спечелят повече. (Вижте всичко в темата на броя.) Това е в светлата страна на бизнеса. В зоната на здрача сюжетите са малко по-различни.

През последните години чрез подставени лица и с помощта на държавата Христо Ковачки постепенно превзема курорта Мальовица. Придобити чрез замени през 2008 горски терени издават намерения за изграждането там на мащабен ски център и хората от района смятат, че той може да промени сериозно профила си.

В същата гама е и историята за една средно голяма великотърновска фирма за производство на дезинфектанти. Малко след началото на епидемията през март в нея влиза нов съдружник, свързан с политико-икономическия кръг, който управлява града.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар