Пак онлайн: какво губят децата?

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За хората с деца, които (не) ходят на училище, този виц не е смешен:

Детето е пред компютъра на дистанционно обучение. Майката и бащата са "хоум офис". От лаптопа се чува гласът на учителя: "Здравейте, родители! Домашното за днес е"

Ученето от вкъщи роди и много други вицове, но като оставим тях настрана, образованието в момента е един от най-тежко пострадалите от кризата сектори. Вече втора учебна година почти всички ученици, изглежда, ще учат предимно онлайн. В момента в България затварянето на физическите училища е най-ефективната мярка за намаляване скоростта на епидемията и това означава, че дистанционното обучение ще бъде на мода до края на тази учебна година. А ако ваксинационната кампания не се ускори или по друга причина не бъде успешна, вероятно и в следващата.

На пръв поглед изглежда, че България като цяло се справя добре в тази ситуация, но за разлика от другите засегнати сектори щетите от кризата не се усещат веднага, а ще се проявят през следващите години. Според различни проучвания една година дистанционно обучение може да намали с 3% бъдещите доходи на децата, които сега са в училище. Към това се прибавя и загубата от това, че част от родителите на децата произвеждат много по-малко стойност, защото трябва да седят вкъщи (и да решават домашни).

Част от тези проблеми могат да бъдат решени, ако в следващите няколко години образованието се адаптира, така че да компенсира проблемите от дистанционното учене. Темата от корицата в този "Капитал" разказва за това - колко е трудно на родителите с деца, които учат онлайн, как да се справят по-добре и какво трябва да се промени в образованието, за да не бъдат сегашните деца по-бедни.

И ако доходите на сегашните деца през следващите години изглежда по-далечен въпрос, следващата седмица една друга тема ще става по-важна. В момента на над 120 хил. души е забранено да излизат от вкъщи, защото са установени с тест като заразени с коронавирус или са контактни. След седмица са изборите и ако те искат да гласуват, държавата трябва да им даде възможност да го направят. Това е конституционно право на всеки с изключение на осъдените за тежки престъпления и болестта не би трябвало да е пречка. Решението на държавата за тази ситуация са мобилни избирателни комисии, които да обикалят по домовете на хората. Това принципно е ок, проблемът е, че към момента не могат да се намерят достатъчно хора за тези комисии. Така десетки хиляди могат да бъдат лишени от важно право, което може и да даде основание да се оспори валидността на изборите. (Повече - тук.)

Епидемията нанася тежки удари и по различни индустрии. В този брой ще видите оценка и колко са щетите за шивашкия бранш. Само за година компаниите от този сектор за загубили износ за половин милиард лева.

Разбира се, не всичко е в негативната гама. Тази седмица беше обявена смяната на собствеността в IT компанията "Булпрос". По неофициална информация сделката е на стойност около 100 млн. лв., което я превръща в най-значимата във финансово измерение продажба на българска IT компания от пет години насам и третата най-голяма в местната софтуерна корпоративна история. Освен всичко друго и доказателство, че бизнес животът може да продължава на пълни обороти.

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasil7penchev avatar :-|
    Васил Пенчев

    Нищо не губят децата; възрастните не могат да се адаптират към ученето онлайн, понеже не е съществувало, когато те са се учели. Освен това възрастните имат нужда да чувстват своето превъзходство над децата. а онлайн децата ги превъзхождат, понеже днес са "закърмени" с телефони. Докато възрастните не са в състояние да чувсрват устойствата като част от себе си, децата с лекота "плуват" и това плаши възрастните. Един колега, който преподава и в училище, сподели; "Понякога ме плашат: сякаш не са хора, а нещо друго".

    Нередност?
Нов коментар