🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мажоритарната система - шат на изборната патка главата

Резултатът от експеримента през 2009 г. беше еднозначен: всичките спечелени по този начин мандати отидоха при ГЕРБ и ДПС.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ходът на премиера Борисов ГЕРБ да внесе "още утре нов изборен закон по мажоритарната система", който да бъде приет заедно с депутатите от "Има такъв народ", беше абсолютно предвиден като политическа интрига. И вече беше игран в началото на 2017 г., когато второто правителство на Борисов беше подало оставка след загубата на президентските избори. Стъпката, за която заради предсрочните избори нямаше време, беше ехо от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум със същото искане, получило широка подкрепа.

Нито тогава, нито през 2009 г., когато тройната коалиция въведе частичен мажоритарен избор на 31 депутати (колкото са избирателните райони), не беше проведен какъвто и да било обществен дебат за въздействието на подобна промяна в българските условия. Обичайната теза, с която се лансира тази система, е, че хората не гласуват за партии, а за независими личности и "изявени общественици". Резултатът от експеримента през 2009 г. беше еднозначен: всичките спечелени по този начин мандати отидоха при ГЕРБ и ДПС.

Доколкото темата въобще е коментирана, експертите са единодушни, че мажоритарното гласуване води до замразяване на статуквото с големите партийни и мощни местни играчи - за сметка на шансовете малки и нови формации. Като резултат установеният политически монопол намалява политическото представителството на различните обществени групи.

Ако погледнем на подобна промяна през масово купувания и контролиран вот в България, включително с мажоритарния елемент на преференциите, можем да си представим как би изглеждал такъв парламент. На последните избори например най-много преференции - повече от сбора на дадените за Борисов в София и Пловдив, събра хасковският депутат от ГЕРБ, станал известен най-вече с тортата за рождения си ден, украсена със захарни банкноти от 500 евро.

Третото заиграване със системата, макар и отложено за следващото Народно събрание, както стана ясно от задобната престрелка между Борисов и лидерите на "Има такъв народ", може и да счупи стомната на що-годе оцелялата демокрация. И пред нея да блеснат житата в стил "шат на патката главата".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 15
    • + 2

    Стига сте натрапвали това че не бил проведен дебат. С дебат или без дебат на референдума 2 и половина милиона гласуваха със ЗА. Това е най-легитимното решение вземано в последните 20 години.

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 3
    • + 2

    За ГЕРБ и Борисов очевидно според досегашните изборни факти, е все едно дали системата е партийно пропорционална или мажоритарна в два тура (каквато ние избирателите не сме виждали поне през последните трийсет години, а и преди това през тоталитарните 45 съвсем).
    Очевидно стана и че това съвсем не се отнася за "сестринската" ни партия или група обединена под името Кръгът Капитал - не го казвам с ирония или с друг негативет отенък. Когато целта и програмата ти е да "унищожиш, да свалиш, да махнеш" и т.н. най-блзкият си идеологически партньор, но нямаш ресурс нито да го изместиш, нито да го победиш в някаква надпревара честно и джентълменски, ти остава най-българското нещо - да го предадеш, като се съюзиш за целта с най-върлите си врагове и опоненти. Това дали не те прави единствено политически жалък?

    Нередност?
  • 3
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":
    Струва ми се подходяща асоциацията, че ДБ е за ГЕРБ това, която РСМ е за България днес...

    Нередност?
  • 4
    blag009 avatar :-?
    blag009
    • - 1
    • + 3

    Но каква беше ситуацията за този референдум ? Провежда се на 6 ноември 2016 г.,
    1. Избор на Президент на Републиката
    2. На Слави
    Във финалния формат гражданите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:
    1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
    3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
    5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
    Така, на практика, референдумът е определено да се състои, но само с три въпроса от първоначалното предложение: № 1, № 3 и № 5.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(2016)
    Въпрос със неповишена ТРУДНОСТ ?
    Ако имаше референдум само с въпросите на Слови КОЛКО хора щяха да гласуват ? Едва ли два и половина милиона !
    Но както навремето "напояващия шадраваните" зорлем набута Баце в политиката , така и Баце даде зелена светлина на Слави. Дали Слави ШЪ върви по стъпките на Баце ...едва ли с тая риторика в момента. За пръв път гледам и слушам такава злоба към един Премиер и Партия ! Ще им се народен съд , НО няма как .
    Кибик Блаже ПП. Не разбрах Баце спранги ли ШЪ го вкарат в НС !

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    " Не разбрах Баце спранги ли ШЪ го вкарат в НС !"

    Ако бяхте прочели конституцията (само 20-ина странички!), нямаше да задавате глупави въпроси .

    Нередност?
  • 6
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    Проблемът не е в избирателната система, а в съдебната, където виреят всякакви интереси на силните на деня.

    Избирателната система е много добра, стига наистина да имаме независими и самостоятелни депутати, а не гласуващи под строй такива. Мажоритарна та система ще ни доведе до силно емоционално гласува и прехвърляне на властта в ръцете на един човек. Както беше досега.

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Може да е било легитимно това народно мнение, но то не е решение - протестният глас сега се нуждае от нова власт. А се оказва, че мажоритарния избор ни оставя без право на реален избор - статуквото остава бетонирано с властта за собственото си оцеляване. Това ли искате?

    Нередност?
  • 8
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    До коментар [#] от "":

    Може да е било легитимно това народно мнение, но то не е решение - протестният глас сега се нуждае от нова власт. А се оказва, че мажоритарния избор ни оставя без право на реален избор - статуквото остава бетонирано с властта за собственото си оцеляване. Това ли искате?

    Нередност?
Нов коментар