Изчезването на малките ферми в ЕС

Започва кампания за реформа на Общата селскостопанска политика, довела до стряскаща концентрация в сектора

След 2005 г. и присъединяването към ЕС България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си.
След 2005 г. и присъединяването към ЕС България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си.
След 2005 г. и присъединяването към ЕС България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си.    ©  Надежда Чипева
След 2005 г. и присъединяването към ЕС България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фиона Харви

в статия за британския "Гардиън"

В ЕС започва кампания за обширни реформи в областта на земеделските субсидии в опит да бъде спрян спадът в броя на малките ферми в съюза и те да бъдат защитени срещу нарастващата концентрация в сектора. Тя е резултат от продължилото с десетилетия финансиране по досегашните схеми на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Данните показват, че броят на птицефермите и животновъдните ферми в ЕС е спаднал с 3.4 млн. до 5.6 млн. между 2005 и 2016 г. (последната, за която са налице изчерпателни данни). Паралелно обаче е растял броят на домашните птици и добитъка, което говори за огромна интензификация на земеделието и обяснява изчезването на малките ферми. Общият брой на всички видове ферми в ЕС е спаднал през същия период от 14.5 млн. на 10.3 милиона.

Този процес - повече животни, събрани в по-малък брой ферми, много от които са мащабни съоръжения от фабричен тип, е продукт именно на ОСП, която доминира в земеделието в ЕС от въвеждането й през 1962 г. Най-големите фермери се възползват най-много от системата на субсидиране: около 80% от директните плащания в размер на 40 млрд. евро отиват само за 20% от фермерите.

"Причината, поради която загубихме 4 милиона ферми в ЕС, беше погрешната ОСП. Подкрепата беше твърде много за индустриалното земеделие и недостатъчна за малки и средни ферми ", признава еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. Реформите, които ще бъдат предложени на ЕС, включват мерки за насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за животновъдството и да използват по-малко химически торове и пестициди.

"Защитата на малките и средните производители е приоритет. Не е вярно, че се нуждаем от все по-големи ферми за подсигуряването ни с храна. Малките също могат да изпълняват тази задача, заедно с ползите за околната среда и здравето", каза Войчеховски пред "Гардиън". По думите му между европарламента и Европейския съвет има съгласие, че това е много важно и от гледна точка на промените в климата и опазването на биологичното разнообразие.

Тези реформи могат да спрат в някаква степен бързата смърт на малки ферми в ЕС, но връщането към тях в целия блок изглежда малко вероятно. Данните показват, че във Франция, Германия и Нидерландия са изчезнали над една трета от животновъдните и птицефермите. Близо 120 000 птицеферми са закрити във Франция между 2005 и 2016 г. и близо 36 000 в Германия. Фермите са или изоставяни в по-малко продуктивни райони, или са погълнати от създадените огромни предприятия в сектора.

Въздействието на ОСП може да се види и в по-новите държави членки. Източноевропейските фермери претърпяха още по-голямо сътресение след присъединяването към ЕС: от 2005 г. България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си, Унгария - 48%, Полша - 54%, и Словакия - 72%.

Производството на храни се увеличи, но околната среда пострада. Броят на птиците в земеделските земи в ЕС е намалял наполовина за три десетилетия според Европейския съвет за преброяване на птиците. Популациите на насекоми също. Само една четвърт от видовете в ЕС имат добър природозащитен статус, като според европейския надзорен орган 80% от ключовите местообитания са в лошо състояние.

Опитите през последните две десетилетия за насърчаване на природосъобразни методи на земеделие са имали слабо въздействие. "Производителите на храни по устойчиви земеделски практики оцеляват някак с продажбата на своите продукти в ресторанти или малки магазини, но остават откъснати от доминиращия пазар", казва Фабио Сиконте от природозащитната организация Terra. Участниците в кампанията за промяна на ОСП предупредиха, че на сделката може да бъде залепен "зелен" етикет, без да доведе до реална трансформация на селскостопанската политика на ЕС.

Селия Нисенс от Европейското бюро за околната среда коментира: "За съжаление изглежда, че сделката ще продължи да кара трактора в грешната посока. По-голямата част от средствата ще продължат да текат към най-големите и най-замърсяващи ферми. В това решаващо десетилетие за климата и биологичното разнообразие липсата на амбиция в новата селскостопанска политика е направо катастрофална."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    В България ще започнат да изчезват и малките стопанства за добив на растителни продукти, черупкови овошки и др., ако не се променят критериите за тяхната оценка и подпомагането им.

    Нередност?
Нов коментар