Палежи, кражби на фирми и олово: Още един бизнесмен свидетелства срещу Ангелов от "Градус" (oбновена)

Собственикът на "Агро бел 2001" Павел Стоименов разказа в парламента за изкуствено ниски цени при земите и арендите в Старозагорско с криминален привкус

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Като гражданин на България не искам това нещо да се случва - не искам политик да сяда с престъпник". Това беше само едно от емоционалните изказвания на агробизнесмена Павел Стоименов по време на последното заседание на парламентарната комисия за разследване на кабинета "Борисов -3".

Дни след разказа на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет, политическа корупция, търговия с влияние и фиктивни сделки преди листване на борсата, в които за основно действащо лице бе посочен собственикът на дружеството "Градус" Иван Ангелов, втори земеделец отправи обвинения към него с откровено криминален привкус. В понеделник зърнопроизводителят Павел Стоименов, собственик на дружеството "Агро бел 2001", се яви в парламентарната комисия по ревизия, където обяви, че в Старозагорска област се поддържат изкуствено занижени цени на земите и рентите от група, известна като "Г-8", чийто ръководител бил Иван Ангелов. И описа сплашване и палежи на имущество при неподчинение.

Бизнесът на Стоименов и брат му е в няколко региона - Плевенско, Старозагорско и Симитли. Той обяви, че обработва десетки хиляди декари, най-голямото му дружество - "Агро бел 2001" е с годишен оборот от около 20 млн. лв., а притежаваната по баланс земя е оценена на над 30 млн. лв. Но описаните от Стоименов проблеми са били концентрирани в региона, в който е и бизнесът на Ангелов. Като според земеделеца дори се е принудил да изнесе бизнес в Гърция, където е растял без проблеми. "Изнесохме 20% от капиталите си от България, защото се притесняваме. И не сме само ние. Знаете ли колко колеги си изнесоха парите в Швейцария?", каза Ангелов.

В свое изявление Георги Бабев, независим член на съвета на директорите в "Градус", обяви твърденията за "поредни манипулации и внушения, целящи да уронят имиджа на компанията и да нанесат финансови вреди в особено големи размери на нейните инвеститори".

(Изказването на Павел Стоименов започва около 53-тата минута от видеото)

Палеж, ако не си в картела

Изслушването на Павел Стоименов в комисията започна с вече превърналия се в традиция опит за осуетяване от депутатите на ГЕРБ. Стоименов обаче взе думата и представи накратко бизнеса си, след което обяви, че има доказателства, касаещи дори "националната сигурност на нашата държава". След гласуване той да бъде изслушван, за което отново възразиха от ГЕРБ, той все пак започна разказа си, дори обявявайки, че е донесъл на изборите "1000 гласа за ГЕРБ".

Стоименов обяви, че през 2007 г. е решил да инвестира в земеделието в област Стара Загора, където обаче го сполетели "много беди". "Има един картел, който се казва Г-8, който е образуван от много земеделци в Стара Загора с главното управление на г-н Иван Ангелов от ферма "Градус", каза той. "Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, бяхме принудени да не купуваме земеделска земя", каза Стоименов, допълвайки, че след като не се е съобразил са му запалени три офиса, както и два пъти къща на негова служителка Жечка Генова в село Бяло поле. "Това всичко е под явната диктовка на г-н Ангелов, който контролира целия регион", твърди Стоименов, продължавайки с думите, че след това е решил да играе по "местните правила", което продължило допреди месец. А в даден момент била получена и заплаха: "Момчета, този път ще намажете оловото".

Стоименов разказа още, че под диктовката на Ангелов била осуетена негова сделка за продажба на земи в региона, при която купувачът първоначално е предложил една цена (1500 лв. на декар), но впоследствие е предложил по-ниска (600 лв.). Зърнопроизводителят си обяснява властта на Ангелов с думите му пред същата комисия, че премиерът Бойко Борисов му е съдействал за разрешаване на проблем с износ на яйца в Турция.

В разказа му бяха споменати и други бизнесмени - чужденци с производство на пилета и домати, които са пострадали от гнилата бизнес среда в сектора.

За кражбите на фирми

Стоименов е известен в публичното пространство с шокиращия случай на кражба на земеделската му фирма в първите дни на 2014 г., докато е бил на пътуване в чужбина. Оказа се, че чрез електронно подадени документи в Търговския регистър той е "продал" дружеството си на малоимотен ром от Варна, който пък е успял да прехвърли част от земите му в Шуменско на други лица. Сделката се оказа "изповядана" от софийски нотариус, който също е бил извън България по това време, а Стоименов успя да си върне собствеността по съдебен път. След този случай бяха направени промени в законодателството и дейността на Търговския регистър.

В понеделник той обяви, че това е било извършено от групата от Стара Загора - информация, която допреди това не е била представяна публично. Стоименов не представи доказателства за думите си. "Кога ще дойде чужд инвеститор тук? Знаете ли, че след като ми откраднаха фирмата, аз станах консултант по откраднати фирми? Знаете ли колко хора ми се обаждаха?", попита бизнесменът депутатите по време на заседанието.

Пред "Капитал" Стоименов съобщи, че е предоставил данни и доказателства на комисията.

От компанията "Градус" пък обявиха, че " категорично отхвърлят всички обвинения, отправени от най-високата институционална трибуна в България". "Дружеството не поддържа и не е поддържало търговски отношения с лицето Павел Стоименов като определя като неверни и манипулативни твърденията му, отправени пред Народното събрание. Единствено вярно в думите му е признанието му, че не познава г-н Иван Ангелов и никога не е имал бизнес отношения с него", съобщи в изявление до медиите Георги Бабев от "Градус".

" "Градус" АД се уповава на българското законодателство и институции, като възнамерява да потърси съдебна отговорност за всяко невярно твърдение, отправено по адрес на дружеството. "Градус" АД няма да толерира безправието и кулоарното правосъдие. Ударът по имиджа и стойността на компанията не е просто укорим, той е престъпен", казва още той, допълвайки, че дружеството "ще използва всички законови възможности, за да защити своите инвеститори и клиенти".

Какъв е бизнесът на Павел Стоименов

Павел Стоименов, чиято основна дейност е в Плевенска област, е един от най-големите зърнопроизводители в страната с обработваеми над 100 хил. дка земя (според сайта му) през основното дружество "Агро бел 2001". Той е и един от първите, които диверсифицираха бизнеса си, инвестирайки и в зеленчукопроизводство. Стоименов се обяви пред парламента дори за най-големия зеленчукопроизводител в България, като в бранша е известно, че освен насаждения той е собственик и на складови бази за зеленчуци в Плевенско и в София. "Агро бел 2001" има приходи от 21.78 млн. лв. за 2019 г. и печалба от 4.49 млн. лв., като е и 20-ият най-голям получател на земеделски субсидии в страната през 2020 г. с 2.12 млн. лв. само по линия на европейските директни плащания.

*Текстът е допълнен в 8.45 часа на 11 май с позицията на Георги Бабев, независим член на съвета на директорите на "Градус"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 17

    Колкото повече хора излязат да говорят, толкова повече доказателства срещу мафиотското управление на гангстера Борисов отиват при Кьовеши.

    Нередност?
  • 2
    ycg14581128 avatar :-@
    ycg14581128
    • - 9
    • + 2

    Никой не е толкова чист за какъвто се представя.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • + 10

    Долни мутри (според мнозина) влядеят страната, какво друго очакваме? Избори, съд, затвор и за тях и за техните крадливи семейства. И така

    Нередност?
  • 4
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 2

    Завладяната държава: Мутри. Палежи. Изнудване. Кражби на фирми. Прокурори бухалки. Кюлчета злато. Пробити институции. Картели. Импотентни контролни органи. Неконкурентен пазар. Кухи акции. Милиарди скрито раздавани на подизпълнители. Леки жени като подаръци. Такса спокойствие. Кухи министри на конци. Нагласени поръчки. Покровителство за бизнеса на послушните фирми. Прокурор, затвор и филм за тези които не се съобразяват. Бой. Размазване на физиономии. Страхуване 👊
    11 юли: не на старха ⛔

    Нередност?
Нов коментар