НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Милиони левове ще умрат

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Не се заблуждавайте - инфлацията е данък и не случайно Ленин веднъж казва: "Чрез инфлация правителството може тихо и незабелязано да конфискува просперитета на гражданите си." Думите са от реч на Роналд Рейгън през 70-те години на миналия век. По-късно ще стане ясно, че Ленин всъщност не е казвал точно това.

На него приписват и друга подобна фраза: "Начинът да се смаже буржоазията е да се притисне между воденичните камъни на високите данъци и инфлацията." А също и че най-добрият начин да се разруши капитализмът е да се поквари неговата валута.

Всъщност за тези думи на Ленин разказва икономистът Джон Мейнард Кейнс. Той ги използва в книгата си "Икономически последствия от мира", издадена преди малко повече от столетие.

През последните месеци цените на почти всичко се увеличават и макар че това едва ли ще събори капитализма и ще смаже "буржоазията", инфлацията е много видима тук. Високите цени на енергията - газ и ток, заедно с нарушаването на веригите на доставка и съответно по-високите цени на суровините, вече започнаха да се прехвърлят към крайните потребители. Почти всичко поскъпва.

Добрата новина е, че инфлацията на етапа не е голяма. Лошата е, че поскъпването ще продължи поне още няколко месеца. Повечето икономисти са на мнение, че тя ще се успокои през пролетта. (Вижте всичко по темата тук.)

През следващите месеци обаче опасността за българската икономика е доста по-голяма от инфлацията. Заради ниските нива на ваксинация тук четвъртата вълна от ковид епидемията, изглежда, ще бъде много по-силна от всички до момента - ще се заразят много повече хора и за съжаление ще умрат повече, отколкото в който и да било от предишните пикове. Това само по себе си е тежко, но щетите ще бъдат не само за тези, които са загубили близки, пострадали са по-тежко от преболедуването или не са получили навреме качествена лекарска помощ заради претоварената здравна система. През икономическите загуби цената от фриволното отношение към коронавируса ще се плати от всички.

Ако епидемията продължава да се засилва тук, тя ще може да бъде спряна единствено с локдаун - макар и временно, но насилствено затваряне на бизнеси, така че да се ограничат контактите между хората. Това след няколко седмици ще успокои сегашната вълна, но ако не се увеличи нивото на ваксинация в началото на следващата година, нищо не пречи да има още една вълна. Която ще може да бъде спряна само с още един локдаун.

И така, докато за останалата част от Европа основният проблем ще бъде дали инфлацията да бъде овладяна с увеличаване на лихвите, или това ще спре доста бурното възстановяване, България в момента копае много бързо дъното на поредната вълна от кризата. (Отговорите на по-важните въпроси за четвъртата ковид вълна - тук.)

Разбира се, дори и във времена на криза не всички губят. Възможности има винаги и през последните две години едно от най-видимите доказателства са в сектора на дигиталната търговия. В този текст ще видите кои са 20-те най-големи онлайн търговци и с колко са им скочили оборотите през ковид кризата. И по-точно - с колко много са им скочили оборотите.

За десерт се наградете с ревюто, в което кинокритикът Янко Терзиев (чиито текстове по принцип са концентрирано изкуство) разказва за новата киноверсия на легендарния роман "Дюн". Прочетете и после ще гледате филма като от първия ред на балкона. Нищо че в новите кина вече няма балкони.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 7
    • + 3

    До тук се стигна заради лошото управление на пандемнията последните месеци и липсата на каквато и да е кампания от държавата за ваксинация на населението. Дори напротив, сложи се министър антиваксър, никой от сегашните лидери на промяната не даде личен пример как се ваксинира. Математиците казват, че миналата година при ръководене на пандемията от НОЩ и мерките, които са взети са спасени 15 000 човешки животи. Сега тази година ще има 15 000 починали повече и до края на годината ще стигнат над 30 000. В момента държавата и хората стават заложници на психопати, които нищо друго не ги интересува освен рейтинги, да докопат и задържат властта. Такъв геноцид, който ни правят сега е нямало и по Турско робство!

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#] от "":
    Съгласен съм за лошото управление и комуникация за епидемията, но категорично не приемам начина, по който се налага т. нар. Зелен сертификат. Трябва да имаш право да откажеш ваксинация по здравословни причини.
    А това, което се случи с работещите в заведенията и МОЛ-овете си е чиста проба изнудване с елементи на фашизъм. И да задам въпрос, за който никой не говори - кой събира информация, колко човека в България са починали в резултат от ваксинация срещу Ковид 19? Жокер - проследяването на ефекта от ваксините продължава поне месец след ваксинацията. Крайно необходимо е държавата да обяви фонд за компенсация на роднините на почнали и трайно увредени от ваксините. Декларациите за информирано съгласие са смокинов лист, с помощта на който властите удобно се измъкват от отговорност за резултатите от ваксинирането. След като го налагат - трябва да носят отговорност!!

    Нередност?
  • 3
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 2

    Стана ясно- има инфлация защото не сме ваксинирани!

    Нередност?
  • 4
    gnkondew avatar :-|
    Георги Кондев

    Страхотна публикация. Всъщност за някои сектори инфлацията си е голяма, по мои виждания. До 30%, а и зимните месеци тепърва започват. По скоро обаче трябва да перефразираме: "Милиони левове вече умират", а и тепърва идва "по-дебела" ситуация.

    Нередност?
Нов коментар