🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Олимпиадата в Пекин - като никоя досега

Пристигането на чуждестранни зрители беше забранено заради политиката за "нулев ковид"

Огромният национален стадион "Птиче гнездо" в Пекин в подготовка за откриването на Зимната олимпиада.
Огромният национален стадион "Птиче гнездо" в Пекин в подготовка за откриването на Зимната олимпиада.
Огромният национален стадион "Птиче гнездо" в Пекин в подготовка за откриването на Зимната олимпиада.
Огромният национален стадион "Птиче гнездо" в Пекин в подготовка за откриването на Зимната олимпиада.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кристин Столър и Брет Найт в статия във Forbes

Докато почти всички олимпийски игри предизвикват някаква форма на противоречие, олимпиадата в Пекин през 2022 г. може да вземе златния медал за това.

Редица страни обявиха дипломатически бойкот на игрите заради това, което САЩ определиха като "геноцид" в Китай. Чуждестранните посетители са забранени заради китайската стратегия за "Нулев ковид". В NBC, американската мрежа, излъчваща състезанията, 84 коментатори в комплекса в Кънектикът отсега са стресирани да не кажат в ефир нещо, което може разгневи страната домакин.

И това е само началото. Без съмнение ще има още драматизъм след церемонията по откриването в петък.

1. Защо Китай стана домакин

Единствената друга възможност беше Казахстан - и нито една от двете страни не е демократична. Множество европейски държави не се кандидатираха поради страх от превишаване на разходите или заради референдуми с отрицателен отговор. Така Международният олимпийски комитет през 2015 г. можеше да избира между две автокрации. Оттогава държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Китай в геноцид заради отношението му към уйгурското етническо малцинство. Human Rights Watch заяви миналата година, че Казахстан е страна, в която изтезанията се извършват "безнаказано", а насилието срещу жени и момичета продължава.

2. В Пекин няма сняг

За първи път целият сняг, използван за олимпиадата, ще бъде изкуствен. Противно на последните съобщения, че за направата му ще са необходими 220 млн. литра вода, хората, които го произвеждат, казват, че действителното количество е почти десет пъти повече. Китай ще плати 56 млн. долара за оборудването за производството на 2.5 млн. кубически метра изкуствен сняг. Това според TechnoAlpin, единственият доставчик на изкуствен сняг за игрите в Пекин, е количество, с което могат да се запълнят две сгради с размерите на "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк.

Майкъл Майър, управител на TechnoAlpin в Азия, уточнява, че общо около 360 млн. галона вода (един галон е равен на 4.5 литра), която може да напълни 545 плувни басейна с олимпийски размери, ще бъдат използвани за производството на целия сняг. Той добавя, че след като игрите приключат, терените ще бъдат отводнени и почистени, а част от снега ще бъде върнат в езерото, откъдето е взета водата.

3. Дишането може да е трудно

Миналата седмица китайските власти съобщиха, че се борят с "неблагоприятното" време и се опитват да изчистят опасния смог.

4. Относително добра сделка за Китай

Китай удиви света с летните игри в Пекин през 2008 г. със сметката от 40 млрд. долара. Тази година усилията ще струват отчетените 3.9 милиарда долара, близки до това, което повечето други страни харчат за зимни игри, в които се състезават много по-малко спортисти в сравнение с летните. Тазгодишната церемония по откриването ще продължи час и половина и ще включва приблизително 3000 участници спрямо четирите часа и 15 000 участници за Пекин 2008.

5. Политиката "Нулев ковид"

Само преди две седмици около 20 млн. китайци бяха в локдаун - много ефективно блокирани според правителствени служители, които обявиха нула смъртни случаи от вируса в страната през последната година. Олимпийските организатори заявиха в понеделник, че са открили 119 случая на COVID-19 сред спортисти и персонал през последните четири дни.

6. Отлагане на войната в Украйна

Посланикът на бившия президент Барак Обама в Русия каза, че въпреки нарастващото натрупване на руски войски по границата с Украйна непосредствената заплаха от война между двете държави рязко ще намалее след церемонията по откриването на игрите в петък. Миналата седмица Майкъл Макфол, посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г., написа в Twitter: "Трудно ми е да повярвам, че Путин ще нахлуе в Украйна, докато най-близкият му партньор в света е домакин на олимпийските игри. Ако съм прав, дипломацията има още малко време."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mkt1472955181504916 avatar :-P
    Asenski

    1 течен галон е равен на 3.78 не на 4.5 литра

    Нередност?
Нов коментар