Божидар Джелич, банка Lazard: Засега войната няма огромен ефект върху икономиките, рискът е да продължи дълго

Анализаторите трябва да сме по-малко самонадеяни в оценката си за ситуацията - много малко хора допускаха и инвазията, и всеобхватните санкции, и силната украинска съпротива, казва управляващият директор пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Божидар Джелич е управляващ директор и ръководител за Централна и Източна Европа и Турция в Lazard - най-голямата независима инвестиционна банка в света. Разговаряме с него за ефектите, които войната в Украйна ще има върху глобалната икономика и страните от региона.

Какви са операциите на Lazard в Украйна?

Съветваме украинското правителство от 2015 г., започвайки с реструктурирането на суверенния дълг на страната на стойност 20 млрд. долара. В момента работата в сферата на сливанията и придобиванията е спряна, а усилията ни са насочени към подкрепа за съпротивата на украинските власти чрез събиране на допълнителни ресурси. Все пак минали са само 12 дни от началото на инвазията. От гледната точка на международните финансови институции, както и на западните правителства е налице благоприятна атмосфера на Украйна да се предоставят допълнителни ресурси.

Освен това посредничим между украинските компании и кредиторите им, така че задълженията им, включително на тези, които държат европейски облигации, да бъдат замразени и потенциално на следващ етап да реструктурират дълга си. Очевидното желание и на властите, и на кредиторите е това да се случи по честен и прозрачен начин. Фактът, че дори след началото на инвазията правителството на Украйна реши да плати купон по европейските си облигации, е сигнал, че Украйна иска да поддържа кредитоспособността си дори под огромен стрес. Вероятно ще се наложи реструктуриране на дълговете й заради войната, но това ще стане чрез диалог с кредиторите, а не с едностранно решение на правителството. Това е в ярък контраст със случващото се в Русия, която е много близо до неизпълнение на задълженията си.

Какви икономически последствия от войната очаквате за Украйна и региона?

Засега правителството и големите украински компании продължават да функционират въпреки проблемите. Има много силна воля не само за борба, но и за запазване на икономическия живот. Разбира се, някои неща ще стават все по-трудни. Украйна е огромен износител - един от световните лидери - на жито, ечемик, царевица, слънчогледово олио. Ако главните пристанища на Черно море като Николаев, Херсон, Одеса бъдат унищожени или не могат да функционират адекватно, това би създало огромен проблем за украинската икономика. Но би засегнало и световната икономика. Войната вече захранва много силното поскъпване на някои от тези селскостопански продукти и може да доведе до недостиг. Сериозен дял от тази продукция се изнася за Близкия изток и Африка. Рискът е, че някои от държавите в тези региони, като Египет например, ще се затруднят в намирането на достатъчно жито на пазарите, което силно ще засегне цените на хляба и други стоки от първа необходимост.

Какви са ефектите за банковия сектор, както и за инвестиционния климат в Централна и Източна Европа?

Всичко зависи от случващото се на бойното поле. Обменният курс на украинската гривна засега е стабилен. Банковата система в Украйна очевидно работи при изключителни обстоятелства, но продължава да функционира.

От своя страна Европейската централна банка обърна внимание на потенциалните ефекти от войната и санкциите за сектора. Експозицията на европейския финансов сектор към Русия е доста ограничена. Докато наистина има няколко банки, които имаха сравнително голяма експозиция към Украйна и Русия спрямо активите си, те не са най-големите европейски банки.

Рискът за системата не идва от експозиция към руския дълг или руски компании. Той се крие повече във възможността за продължителен конфликт или неговото разпространение в други държави, а също и в енергетиката, където важността на Русия е значителна. Това няма директно влияние върху банковата система, но има потенциален отрицателен ефект при санкции върху руския петрол и газ или ако Русия реши да "спре кранчето" за Европа. Защото би повлияло негативно върху икономическата активност на Европа, което вече би засегнало банковия сектор.

Разбира се, че войната влияе отрицателно на инвестиционния климат в Централна и Източна Европа. Въпреки това в Lazard работим по няколко проекта, свързани с региона, които продължават. Поне в краткосрочен план банките ще бъдат по-внимателни и намирането на финансиране за региона може да се окаже по-трудно, но още сме в ранните дни на конфликта. От друга страна, цялостното въздействие на инвазията на големия западен фондов пазар беше отрицателно, но не и катастрофално и засега няма огромен ефект върху икономиките в Запада.

Забелязва ли се ефект от санкциите за руски олигарси, близки до Путин?

Инвестициите на тези лица в реалната икономика са сравнително ограничени. Няма засегнати важни за икономиката компании в който и да е ключов сектор. Нека не смесваме луксозни имоти със системни за западната икономика фактори.

Но санкциите вкарват елемент на повишено внимание. Отделите за съответствие и контрол на банките ще са много по-предпазливи. Всички ще внимават повече с кого правят бизнес.

В заключение искам да кажа, че анализаторите трябва да сме по-малко самонадеяни. Много малко хора на Запад мислеха, че подобна агресия наистина ще се случи. Много малко си представяха и толкова всеобхватни санкции. Много малко допускаха, че украинската съпротива ще е толкова силна. Трябва да сме внимателни в оценките си за ситуацията.

Интервюто взе Деян Димитров

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар