Олигарси на прицел

По-строгите мерки можеше да бъдат въведени отдавна, но това не ставаше, защото парите от Русия са се вкоренили в западните икономики през последните две десетилетия

Руските милиардери инвестираха богатствата си по целия свят и придобиваха влияние на Уолстрийт, в Силициевата долина, в имотния сектор, спорта и изкуството.
Руските милиардери инвестираха богатствата си по целия свят и придобиваха влияние на Уолстрийт, в Силициевата долина, в имотния сектор, спорта и изкуството.
Руските милиардери инвестираха богатствата си по целия свят и придобиваха влияние на Уолстрийт, в Силициевата долина, в имотния сектор, спорта и изкуството.    ©  Reuters
Руските милиардери инвестираха богатствата си по целия свят и придобиваха влияние на Уолстрийт, в Силициевата долина, в имотния сектор, спорта и изкуството.    ©  Reuters

Санкциите на Запада след нахлуването на Русия в Украйна вече създават проблеми на обикновените руснаци, но тежкото им положение едва ли ще трогне президента Владимир Путин. Мерките срещу руските милиардери и олигарси обаче може да окажат влияние върху него. Те се обогатяват и овластяват, откакто Путин дойде на власт преди повече от 20 години, а много информации сочат, че собственото богатство на президента се дължи до голяма степен на същите тези богати приятели. А имат и какво да губят - през миналата година съвкупното богатство на руските милиардери е нараснало с 30%, до 630 млрд. долара (1.48 трлн. долара е бил БВП на Русия през 2020 г.), изчислява The Moscow Times, като се позовава на данни на списание Forbes.

Олигарсите вече започнаха да yceщaт eфeĸтa oт нaлoжeнитe им caнĸции - от началото на нахлуването до 1 март тези, ĸoитo cа сред 500-тe нaй-бoгaти хора в cвeтa, ca загубили oбщo 83 млрд. долара заради обезценки на активите cпopeд индeĸca нa милиapдepитe нa Вlооmbеrg. А според Forbes 116 руски милиардери са загубили над 126 млрд. долара за по-малко от две седмици, след като руската Дума призова на 16 февруари Путин признае двата подкрепяни от Кремъл сепаратистки региона в Източна Украйна за "независими".

Не е случайно, че и Бил Браудър, който някога беше най-големият чуждестранен портфейлен инвеститор в Русия, заяви след началото на войната, че най-добрият начин да се накаже Путин е "да се насочите към руските олигарси, които държат парите му, както правят сега САЩ, ЕС и други съюзници". През 2009 г. руският му адвокат Сергей Магнитски почина, след като беше лишен от медицинска помощ в московски затвор, а преди това беше разкрил данъчни измами на руски чиновници. Самият Браудър беше определен като "заплаха за националната сигурност" и му беше забранено да влиза в Русия през 2005 г.

Генезисът

Олигарсите станаха по-известни в Русия през 90-те години на миналия век след разпадането на Съветския съюз, когато група бизнесмени и високопоставени служители придобиха богатство и власт. Това обаче не е уникално само за тази страна. Терминът идва от политологията - олигархията описва властова система, ръководена от малка група хора с икономическа мощ, свързани с политическата власт. Реално първите съвременни руски олигарси се появяват още по времето на Михаил Горбачов в края на 80-те години, когато пазарът в страната е либерализиран. Тогава много руски бизнесмени внасят контрабандно стоки и ги продават с голяма печалба, често на черния пазар.

Западът се надява санкциите срещу руските милиардери да накарат Путин да отпусне хватката в Украйна.

При управлението на Борис Елцин през 90-те години т.нар. ваучерна приватизация позволи на малък брой млади бизнесмени да станат милиардери, като изкупиха на ниски цени голяма част от активите. Печалбата идва от огромната разлика между старите вътрешни цени на руските стоки, особено природен газ, петрол, метали, и тези на международните пазари. Те насочват част от приходите в швейцарски банки вместо в руската икономика - традиция, която продължава и досега.

През този период олигарсите стават все по-влиятелни в руската политика - изиграват значителна финансова роля за преизбирането на Елцин за президент през 1996 г. Руската финансова криза от 1998 г. обаче удря тежко някои от тях. Някои от най-влиятелните олигарси от това време са Михаил Фридман, Владимир Гусински, Михаил Ходорковски, Владимир Потанин, Пьотр Авен и др.

С идването на власт на Путин идва нова вълна, която включва Алишер Усманов, Роман Абрамович, Вагит Алекперов, Михаил Фридман, Владимир Потанин и др. През този период някои от олигарсите са проверявани заради различни незаконни дейности, особено за укриване на данъци. Но се смята също така, че обвиненията са политически мотивирани, тъй като те изпадат в немилост пред Кремъл. Владимир Гусински и Борис Березовски избегнаха съдебно преследване, като напуснаха Русия. А най-известният по това време - Михаил Ходорковски от "Юкос петрол", който си позволи да критикува политики на Путин, беше арестуван през 2003 г. и осъден. След 10 години в затвора Ходорковски беше помилван и освободен в края на 2013 г., откогато живее в чужбина.

Руските милиардери инвестираха богатствата си по целия свят и придобиваха влияние на Уолстрийт, в Силициевата долина, в имотния сектор, спорта и изкуството. Въпреки че може да не са пряко замесени в инвазията на Русия в Украйна, олигарсите играят съществена роля в управлението на Путин: те осигуряват обществена подкрепа за режима, ръководят ключови компании и институции и според някои сведения помагат за скриването на огромното богатство на президента и тясното му обкръжение в Кремъл. Например мостът в Крим, който Путин откри през 2018 г. - след като регионът беше анексиран от Украйна през 2014 г., е построен от компания на неговия приятел Аркадий Ротенберг, а първият камион, който мина по него, е направен от държавната корпорация "Ростех", управлявана също от близкия на Путин Сергей Чемезов, твърдят от мозъчния тръст The Carnegie Moscow Center пред CBS News.

Удар със закъснение

Безпроблемният им живот на Запад обаче вече е изпълнен с несигурност, след като в отговор на инвазията на Русия в Украйна, САЩ, Европейският съюз, Великобритания, Австралия и други съюзници обявиха санкции срещу богати и могъщи руснаци, за които се смята, че са от най-близкото обкръжение на Путин. Сред тях са металният магнат Алишер Усманов, банковите милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен и стоманодобивният магнат Алексей Мордашов. Путин ги предупреждаваше от години, че трябва да се предпазват от подобни мерки, особено след като отношенията на Русия със САЩ и страните от ЕС се влошиха след анексирането на Крим.

Но докато някои от олигарсите послушаха съвета му и оставиха инвестициите си в Русия, други купиха луксозни имоти в чужбина и футболни клубове, а компаниите им останаха листнати на чуждестранни фондови борси. Сега те се борят да запазят активите си на фона на най-всеобхватните икономически санкции, наложени през последните десетилетия.

По-строгите мерки можеше да бъдат въведени отдавна, но това не ставаше, защото за всичките тези години парите от Русия са се вкоренили в западните икономики. Като налагат тежки санкции срещу руските финансови институции и започват да замразяват стотици милиарди долари активи, контролирани от Москва и от олигарси, западните съюзници се надяват да окажат ефективен натиск върху Путин да се оттегли от Украйна.

Няма как да сме сигурни какво мислят милиардерите на Путин, но в публичното пространство поне няколко богати руснаци започнаха да правят антивоенни изказвания.

В специално изявление Михаил Фридман и Пьотр Авен призоваха Русия незабавно да прекрати войната, но не критикуваха директно Путин. Милиардерът Олег Дерипаска, основателят на алуминиевия гигант United Co. Rusal International, който е под санкциите на САЩ от 2018 г., призова за мирни преговори в Telegram, също без да споменава Путин.

Вероятно най-популярният на Запад руски милиардер - собственикът на "Челси" Роман Абрамович, обяви, че продава английския футболен клуб. И с нетните приходи от продажбата ще създаде благотворителна фондация в полза на жертвите на войната. Той също така продава и имотите си в Лондон според британския депутат Крис Брайънт. Абрамович, който в края на втората седмица от началото на войната все пак беше санкциониран от Лондон, се опитва да посредничи в мирните преговори между Москва и Киев, след като с него се свързали украински официални лица.

Джо Байдън смята, че олигарсите предоставят ресурси за подкрепа на военната кампания на Путин в Украйна и трябва да платят цената.

Евгений Лебедев, друг все още несанкциониран олигарх в Обединеното кралство, използва първата страница на своя вестник - лондонския Evening Standard, за да призове за прекратяване на войната. Алексей Мордашов - най-богатият човек в Русия, попаднал под санкциите на ЕС, каза, че Русия и Украйна "трябва да направят всичко необходимо, за да се намери изход от този конфликт в съвсем близко бъдеще".

Добрият прочит на тези изявления е, че ако фигури като тези призовават и дори настояват за прекратяване на войната, изглежда, че този път санкциите са много по-ефективни от предишните опити на Запада да наложи някакви наказателни мерки срещу руския елит.

Искреността им обаче може да бъде и поставена под съмнение. Абас Галямов, бивш автор на речите на Путин, сега политически анализатор, казва пред The Times, че елитът е в абсолютен шок. Нито един от плановете им не е включвал развитие, при което бизнесът им да се провали, а те да се окажат потенциални обвиняеми в Международния наказателен съд в Хага. "Но би било погрешно да очакваме някакви ходове от тяхна страна. Елитът винаги се е страхувал от Путин, но сега се страхува още повече от него. Ако той е готов да бомбардира Киев, е готов да ги затвори, а и не само това. Всички знаят за килиите за изтезания. Не са останали герои", обяснява Галямов.

От друга страна, руските олигарси са прекарали дълго време в охолен живот на Запад, възползвайки се от руската олигархична система. Експертите по санкциите се надяват, че желанието им да запазят досегашния си начин на живот ще ги мотивира да искат по-настоятелно от Путин да прекрати войната. Ocвeн бизнеса личнoтo бoгaтcтвo нa pycĸитe милиapдepи също е ударено - вeчe ca зaпopиpaни бaнĸoви cмeтĸи, имoти, яxти и чacтни caмoлeти.

На различна предавка

Традиционно САЩ са много по-строги срещу обкръжението на Путин, отколкото ЕС, заради много по-големите бизнес интереси на Европа в Русия. Множество руски олигарси и правителствени служители бяха санкционирани от САЩ през 2018 г. - донякъде заради окупацията на Крим и за продължаващото подбуждане към насилие в Украйна. Сега администрацията на Джо Байдън заяви, че олигарсите предоставят ресурси за подкрепа на военната кампания на Путин в Украйна и трябва да платят цената. Министерството на правосъдието на САЩ инициира създаването на международна оперативна група, която да преследва активите на прокремълския руски елит - под името KleptoCapture.

Този път ЕС също беше принуден да действа по-смело. Сред 680-те лица, чиито активи на територията на съюза бяха замразени и получиха забрани за пътуване, има десетки олигарси и съюзници на Путин, включително Игор Шувалов, бивш вицепремиер, който участва Съвета за сигурност на Русия.

Британският премиер Борис Джонсън е под нарастващ вътрешен натиск, както и от Брюксел, да предприеме по-тежки мерки срещу руските олигарси заради опасенията, че те се освобождават от активи във Великобритания. Противно на твърденията на Джонсън, че е начело в света в икономическия отговор срещу Русия след нахлуването й в Украйна, сред съюзниците има разочарование от летаргията на Обединеното кралство по отношение на конкретните действия. "Не се колебая да кажа, че Обединеното кралство сега следва нашия пример. И съм сигурен, че Лондон ще продължи да го следва, защото натискът на общественото мнение във Великобритания е много ясен за това. И мисля, че сега дори партиите, които приеха финансиране от олигарси, трябва да разберат, че трябва да променят курса, защото това е - ако разбирам правилно обществените настроения - което британската общественост иска", каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия, пред BBC.

Борис Джонсън е под нарастващ вътрешен натиск, както и от Брюксел, да предприеме по-тежки мерки срещу руските олигарси заради опасенията, че те се освобождават от активи във Великобритания.

Британското министерството на външните работи от дни обещава да публикува списък на олигарсите, които ще удари, но все още са обявени само осем лица с връзки с Владимир Путин, отбелязва Guardian. Правителствен служител каза пред The Times миналата седмица, че ще са необходими "седмици и месеци", за да се наложат санкции на същото ниво като ЕС "поради липса на правен и разследващ капацитет".

Високопоставени служители на ЕС са обезпокоени от "бягството" на активи от Острова, който отдавна е любимо място за защита на богатството на руските олигарси, свързани с режима на Путин. "По въпроса за олигарсите смятаме, че конфискуването и замразяването на активи е наистина важно и че е един от най-ефективните инструменти", казва служител на ЕС. "Скоростта е от съществено значение, защото, ако обявите санкции и след това мине една седмица, без да предприемете действие, тогава активите са някъде другаде."

Според анализ на лейбъристите донори, които са направили пари в Русия или имат предполагаеми връзки с режима на Путин, са дали близо 2 млн. паунда или на Консервативната партия, или на отделни консервативни асоциации, след като Борис Джонсън пое властта през юли 2019 г.

Поредица от примери за действия в рамките на ЕС срещу фигури, близки до Путин, подчертаха несъответствието. Миналата седмица френските власти обявиха, че са конфискували яхта за 108 млн. евро, собственост на Игор Сечин, главен изпълнителен директор на "Роснефт" и един от най-близките хора на Путин. Италианската полиция през уикенда конфискува вили и яхти на стойност най-малко 140 млн. евро от четирима руснаци, включени в санкционния списък на ЕС заради войната в Украйна. Източник от полицията казва пред Reuters, че става дума за вила на милиардера Алишер Усманов на средиземноморския остров Сардиния и вила на езерото Комо, собственост на телевизионния водещ Владимир Соловьев. Яхти, принадлежащи на най-богатия човек в Русия - Алексей Мордашов, и на газовия магнат Генадий Тимченко, който също е от най-близкото обкръжение на Путин, също са били конфискувани в италиански пристанища.

Смята се, че руски олигарси са закупили множество вили в Италия през последните 20 години и се очаква да бъдат конфискувани още техни активи. Италианските банки бяха инструктирани от отдела за финансово разузнаване на централната банка да го уведомят спешно за всички мерки, предприети за замразяване на активите на лица и организации от санкционния списък на ЕС.

ЕС сега се готви да се насочи към членовете на семействата на олигарсите, за да гарантира, че те няма да избегнат въздействието на санкциите. Представител на ЕС казва, че е направена промяна в правната основа на режима на санкции, "за да ни позволи да се насочим към членовете на семействата на олигарси, което досега не беше възможно". Създава се съвместно звено с други западни съюзници, което да проучи вратичките.

Дискомфортът на олигарсите все още не е убедил Путин да спре агресията си в Украйна, но това е напомняне, че САЩ, Великобритания и ЕС могат и трябва да се изправят срещу клептокрацията, която позволи на президента на Русия да натрупа толкова много безконтролна власт.

Credit Suisse моли инвеститори да унищожат документи, свързани със заеми за яхти на олигарси и магнати

Credit Suisse помоли хедж фондовете и други инвеститори да унищожат документи, свързани с яхтите и частните самолети на най-богатите й клиенти, в опит да спре изтичането на информация за звеното на банката, отпускало заеми на олигарси, които по-късно бяха санкционирани. Инвеститорите миналата седмица са получили писма от швейцарската банка с искане да унищожат документите, свързани със секюритизация на заеми, обезпечени от "самолети, яхти, недвижими имоти и/или финансови активи", според трима души, чиято фирма е получила искането.

Credit Suisse е предприела действията, след като миналия месец Financial Times съобщи как банката е разрешила рисковете, свързани с 2 млрд. долара заеми за група хедж фондове. В текста се представя подробно сделката, която повдигна капака на строго пазените бизнес тайни на бизнеса на банката с управление на богатството. Информацията показа, че една трета от неизпълненията по заемите за яхти и самолети през 2017 и 2018 г. са "свързани със санкции на САЩ срещу руски олигарси". Съобщенията в пресата по това време сочат, че Олег Дерипаска и братята Аркадий и Борис Ротенберг е трябвало да прекратят договорите за наем на частни самолети с банката.

Писмата от Credit Suisse са изпратени в седмицата, когато САЩ, Обединеното кралство и ЕС предизвикаха нова вълна от санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Credit Suisse са отказали коментар.

Опитът да се спре изтичането на поверителна информация на клиентите дойде, след като Credit Suisse също беше засегната от извънредно изтичане на документи със сметките на 30 хил. нейни клиенти. Т.нар. Suisse Secrets разкриха връзките на кредитора с олигарси, корумпирани държавни служители и наркотрафиканти.

Швейцария обяви, че възнамерява да въведе санкции като ЕС срещу Русия, нарушавайки дългогодишната си традиция на политически неутралитет.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 2

    Отивам да пия валерянови капки. Как ми се къса сърцето и кърви душата. Горките олигарси. Как ще живеят сега, като им вземат откраднатото през 90-те години и инвестирано на запад. Предлагам собствениците и журналистите от вестника да им съберат хуманитарни помощи.
    А Путин е много, ама много богат. А то е, защото си има родина.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Мдааа... ако си източноевропейски крадократ - голям плаващ и малък частен джет пенис... Ако си американски - космически... на Безос Монако му е тоалетната..

    Нередност?
  • 4
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

    Нередност?
  • 5
    aou501110385 avatar :-|
    Наталия

    Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

    Нередност?
  • 6
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
Нов коментар