🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът трябва да има стратегическа цел за Украйна

Всяко руско усилие да бъде премахнато правителството на Зеленски трябва да бъде червената линия, след която посланието трябва да е за отговор със сила

Знаем, че Путин иска да заличи Украйна от картата, а Зеленски - да я запази жива като демократична държава. Това, което не знаем, е какво иска Западът.
Знаем, че Путин иска да заличи Украйна от картата, а Зеленски - да я запази жива като демократична държава. Това, което не знаем, е какво иска Западът.
Знаем, че Путин иска да заличи Украйна от картата, а Зеленски - да я запази жива като демократична държава. Това, което не знаем, е какво иска Западът.
Знаем, че Путин иска да заличи Украйна от картата, а Зеленски - да я запази жива като демократична държава. Това, което не знаем, е какво иска Западът.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Майкъл Игнатиеф, канадски историк, политик и публицист от руски произход, професор по история в Централноевропейския университет, в статия за Project Syndicate.

Знаем какво иска руският президент Владимир Путин в Украйна - да заличи страната от картата. Също така знаем какво иска украинският президент Владимир Зеленски - да запази Украйна жива като демократична държава. Това, което не знаем, е какво иска Западът.

Досега целите на Запада бяха формулирани в негативен план - да не бъде въвлечен във война с Русия, като същевременно прави всичко възможно, за да помогне на украинците. Това означаваше да каже "не" на Зеленски, когато той поиска НАТО да затвори въздушното пространство на Украйна за полети. Но военната стратегия на Запада не може да бъде изградена върху това, което няма да направи. НАТО и неговите съюзници трябва да определят положителна цел.

В началото на инвазията, когато мнозина прогнозираха бърза руска победа, Западът можеше да се придържа към някакви сигнали за добродетелност, поздравявайки Зеленски и неговото правителство за тяхната смелост, докато дискретно се подготвяше да ги евакуира в изгнание. Зеленски отказа предложението и сега, когато украинците показаха какво могат, НАТО изсипва противотанкови и противовъздушни ракети в страната и споделя военно разузнаване с украинските командири.

Западът влезе в прокси война, а в прокси войните проксито определя целите. Когато прокситата се справят добре, е изкушаващо да започнем да предвиждаме по-амбициозни цели - от поставяне на опонента в унизителна патова ситуация до ефективна смяна на режима. Това обаче повишава риска от стратегическо високомерие. Рискуваме да забравим, че руснаците имат дълъг опит с икономическите трудности. Те могат да поемат голяма икономическа тежест, преди да се надигнат срещу режима. По същия начин е самонадеяно да се прогнозира, че вътрешният кръг на Путин ще се обърне срещу него и ще го детронира.

Твърде рано е да се заключи, че Путин губи войната. Той вече премина към по-разрушителна и ефективна тактики, като отвратителното унищожаване на Мариупол и Харков показва какво може да се очаква за Киев. Западът не е в състояние да обяви смяната на режима в Кремъл като стратегическа цел, за да не рискува да провокира Путин да предприеме още по-насилствена и опасна ескалация.

Западът се поздравява за тежестта на санкционния режим, но санкциите са оръжие, което удря и двете страни. Всеки западен лидер знае, че по-високите цени на бензина означават политически проблеми у дома, особено в година на избори. Ако Западът намали допълнително руския внос на енергия или ако руснаците сами спрат крана, ще се очертае рецесия или дори депресия.

Западните лидери може да са загрижени за вероятното дългосрочно икономическо въздействие на санкциите, но те също така знаят, че фокусирането върху собствените им икономики - във връзка със собственото им политическо бъдеще - за сметка на украинците би изглеждало позорно далеч не само за украинците. Във време, когато войната предизвика гняв в безпрецедентен мащаб в западните общества, спасяването на западните икономики чрез жертване на украинците е и лоша политика, и лоша стратегия. Ако руската победа все пак може да бъде предотвратена, Западът ще трябва да засили помощта си за украинската армия, за да принуди Путин да влезе в кървава безизходица, последвана от преговори и споразумение, което да оставя поне част от Украйна непокътната и в ръцете на правителството на Зеленски.

Дори и тук Западът трябва да планира най-лошото, а не да се надява на най-доброто. Най-лошото би било падането на правителството на Зеленски след дълга обсада и бомбардировки на Киев. Предоставянето на противовъздушни, противоракетни и противоартилерийски съоръжения на украинците е от съществено значение за разрушаването на обсадата. Но ако те не успеят да задържат руснаците, Западът ще трябва да реши дали може да стои настрана и да гледа бомбардирането на президентския дворец и унищожаването на демократично избрано правителство. Падането на правителството на Зеленски ще даде на Путин победата, от която той толкова отчаяно се нуждае; това би му позволило да заличи Украйна като суверенна държава и да започне русификацията на новозавладения народ.

Този правдоподобен сценарий трябва да даде на западните лидери стратегическа и морална яснота. Стратегическата цел на Запада в тази война трябва да бъде да запази правителството на Зеленски. Спасявайки правителството, Западът може да спаси Украйна. Всяко руско усилие да бъде премахнато правителството на Зеленски трябва да бъде червената линия - моментът, в който Западът трябва да изпрати на Путин лично послание, че ако не спре, ще отговори със сила.

Ако западните политически лидери успеят да постигнат консенсус по този аспект, тогава военното ръководство на НАТО ще трябва да изготви тактически планове за предаване на посланието силно и ясно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rdz24646740 avatar :-|
    rdz24646740
    • - 4
    • + 6

    Още един плоскоземец, мечтаещ за световна ядрена война. Ами като е толкова страшно Путин да свали Зеленски, защо американците не го накарат да подпише неутралитет и признаване на Крим и Донбас за руски? Това ще прекрати войната и любимият им Зеленски ще си остане.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1

    А защо не чемодан, вокзал, Масква? ... А защо не Путлер да си направи харакири?... И без това съсипа страната си, режима си, бъдещето на руските деца... Хиляди усмъртени - украинци и руснаци, разрушени градове и изгорени села, и за какво?...
    Беше богат, властта беше в ръцете му, и вместо да я използва за развитие на Русия и населението и - се нареди до Пол Пот, Осама и Мао... с държавен тероризъм...и възстановяване на СССР и империята на Злото...
    Масяня https://youtu.be/kzx_N8AJiKw

    Нередност?
  • 3
    fuy481065849 avatar :-?
    RealEyesRealizeRealLies

    До коментар [#2] от "Da be.. da..":

    Така като гледам, копираш почти едно и също под близки по тема статии и пускаш мнения за бройка.
    Не съм от тези върлите привърженици на Путин, обаче игричките, които Америка играе тук в Европа от десетилетия, имайки ни за трета ръка хора, с които могат да си правят каквото поискат, докараха ситуацията до тук.
    Ами ако Русия имаше военни бази в Мексико, Куба и Гватемала, както и 15-20 биолабораторийки в същите тези държави? Нямаше ли да има подобен отговор от страна на Америка?

    Нередност?
Нов коментар