"Възраждане" работи с класически неонацистки похвати

Езикът на омразата е запазена марка на прокремълските патриоти

Този филм вече сме го гледали с Волен Сидеров
Този филм вече сме го гледали с Волен Сидеров
Този филм вече сме го гледали с Волен Сидеров    ©  Лили Тоушек
Този филм вече сме го гледали с Волен Сидеров    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Чолаков, политолог, в коментар за Deutche Welle

Постът на депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева във фейсбук, в който призовава към насилие, бе осъден от посланиците на десетки страни в София. Те подкрепиха позицията на председателя на парламента Никола Минчев, че подобни прояви са недостойни и недопустими. Впоследствие срамната публикация на Гунчева, в която злорадо изразява "надеждата си", че руски "високоточкови оръжия" ще поразят американската посланичка Херо Мустафа и Министерския съвет, ако реши България да предостави оръжие за Украйна, беше изтрита. Според самата Гунчева това станало след "настояване на ръководството" на "Възраждане".

Но поведението на лидера на формацията Костадин Костадинов далеч не е по-достойно. В свой пост във фейсбук той отправи расистка обида към Соломон Паси, наричайки го "чужденец" - опит за нелепа и грозна "закачка" с еврейския му произход.

Определянето на групи хора, които се различават по своята религия, обичаи, език, етническа принадлежност и др. от доминиращия етнос, като "гости" или "чужденци", които трябва да бъдат изпъдени от "бащиния дом", е класически неонацистки похват. Това е, на което навява речникът на Костадин Костадинов.

Свободата на словото е ценност, а за "Възраждане" са гласували немалко избиратели. Просташкото, арогантно поведение, както и езикът на омразата, който взривява фундаментални принципи, залегнали в конституцията, обаче не трябва да бъдат толерирани. Изявите на Гунчева и Костадинов не са банални прояви на лош вкус. Тук не става въпрос само за липса на осведоменост, която при други обстоятелства щеше да е комична (оръжията, за които се "моли" г-жа Гунчева, са "високоточни", не "високоточкови").

Това са "послания", отправени от публични фигури - народни представители, които принизяват и омаскаряват нашия парламент в очите на целия цивилизован свят. Призивите към насилие, както и расистките нападки са престъпления.

Костадинов и Гунчева може да не са съгласни с едно или друго изказване на Паси, с политиката на министър-председателя Петков или с когото и да е. Но, ако искат да бъдат взети сериозно, те, както и всеки друг, трябва да предоставят, по възможност нормално, и доводи в подкрепа на позициите си. С провокации, грубост и наглост не можеш да спечелиш спор нито в политиката, нито в живота извън нея. Това би трябвало да става ясно още в началното училище.

Езикът на омразата не е аргумент. Но пък е запазена марка на прокремълските патриоти. За тях той е хляб и сол, любим инструмент, отровна сърцевина на цялото им политическо съществуване. Този филм вече сме го вгледали до втръсване. Реториката на Костадинов и Гунчева е в същата тоналност като тази на Волен Сидеров и Магдалена Ташева.

Езикът на омразата, за съжаление, е много жилав, костелив. А у нас Темида спи "балкански сън" в задния двор на Европа. Българската съдебна система в продължение на години омаловажава или направо си затваря очите за тези, които безцеремонно си служат с такава позорна "реторика". Всеки път, когато възмездието се разминава, наглецът добива нови сили, уголемява се и се възпалява още повече.

Трудно е да прогнозираме дали от проверката на специализираната прокуратура срещу Гунчева ще изскочи заек, или просто оттам, както им стана навик напоследък, са се разбързали, за да оправдаят съществуването си.

А за "простъпките" на Костадинов нещо ще направят ли? Добрата новина е, че дори нашенското правосъдие изглежда принудено да започне да проглежда. Присъдите започват да се трупат (Сидеров). Избирателите рано или късно се разбягват, а политическите хулигани отиват на бунището.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fuy481065849 avatar :-@
    RealEyesRealizeRealLies
    • - 6

    "С провокации, грубост и наглост" предните хубостници "управляваха" повече от 10 години и всички журналя ги защитаваха, прикриваха и изкривяваха постъпките им до няма и къде, и ще е безочие ако се преструваме, че това е новост в нашия политически живот.
    Няма такива, които да не използват тези способи, просто за да си в политиката, явно трябва да умееш някои неща.
    Ако тези, които гласуваха за ПП знаеха докъде ще ни докарат, част от тях сигурно щяха да направят друг избор, които да поне малко да балансира позицията на България, която няма и не иска да има нищо общо с конфликта в Украйна, защото така, както е тръгнало след определен момент няма да има връщане назад.
    Дори и сега след доказателства за използвани български оръжия от Украйна срещу руската армия, нашите продължават да казват на черното - бяло, отричайки техния износ натам.
    Хората са казали - "Недей да си вреш задн**а, там къде големите си мерят оная работа!"
    Защото както се вижда, пак ние обираме пешкира - американци и германци продължават да си вземат руския газ и петрол, а ние понеже сме по-умни ще купуваме от американците от скъпото!
    Относно приемането на хора в нужда - това е окей, въпреки, че се вижда какви коли карат клетите бежанци, как пазарят в молове, как зареждат на бензиностанциите и прочие, а голяма част от българите се чудят за хляб ли, за ток ли, за парно ли.
    И да, сегашните си изпълняват обещанието и продължават промяната, която обаче се изразява единствено в дозаробване на средностатистическия данъкоплатец, който трябва да носи на гръб:
    1. Държавния апарат
    2. Бежанците
    3. Болниците, източващи с години държавата и облагодетелстващи само един малък брой хора с системата на здравеопазването, а ние биваме третирани като клиенти, и всичко трябва да си заплащаме въпреки че сме здравно осигурени.
    4. Все недоволните полицаи-заплатаджии, които реват всяка година за увеличения, а тяхната работа (която почти липсва) всяка година намалява
    5. Повечето пенсионери, и казвам повечето, защото някои от тях все още работят (ако са физ. здрави) тъй като пенсиите, които са заработвали с десетилетия бяха откраднати от висшите прослойки на либералната демокрация
    И това даже не са всички точки, при все, че населението е застаряващо и процентът на работоспособност намалява.
    Нека започнат да организират РЕФЕРЕНДУМИ - за помощите на бежанците, за техните здравни осигуровки, за заплатите, пенсиите и т.н.
    Но те не искат, защото знаят, че няма да им позволим да направят голяма част от нещата, които в момента се случват, защото вървят срещу мнението и волята на суверена - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!

    ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИМ!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 4

    То хубаво се събудихме 2020, ама нас ни биха милиционерите зад колоните, но не и тия, които правиха демонстрация срещу ареста на ББ и ОПГ компания....
    Малка била България... Холандия или Финландия.. да не би да са много големи, ама с тяхното становище се съобразяват.. Някои като тях са били колониална империя, а някои колонии като Финландия, други с фашистки режими, като Португалия, Испания и Гърция... Разликата - нивото на системната корупция....
    Само когато не си тотално корумпиран, а за населението ти властта се е погрижила да може да си отоплява дома, да се лекува и образова достъпно, да се придвижва лесно и бързо, а не да гази кал - само тогава е ясно, че си в унисон с местните си интереси и ще се вслушват в исканията ти... Иначе ни Шенген, ни евро, ни фондове... а на морето ти ще идват бедни таксиджии, дърводелци и продавачки, а такива като Израждане ще си разиграват театрото за копейки...
    Колкото до Интернет и разните му там соцмрежи - уж нямаше да има Биг Брадър - а то кво?... Я някой ще се обиди, я бан, а в някои страни и до 15 г. затвор... за мнения...
    https://youtu.be/Kvqz5T_PlTc

    Нередност?
  • 3
    alexigeri avatar :-|
    Живка Павлова
    • - 5

    Смешни вопли на жалката колониална администрация и западните посолства, обобщени в раболепното писание на Петър Чолаков, които не реагират на „майната му на праволавието“ – вопиющ пример за език на омраза срещу религиозна общност!, „скопяване на българския лъв“ – вопиющ пример за език на омраза срещу българския етнос!, но вдигат врява до небесата по повод съвсем безобидна хипербола срещу арогантно месещата се в държавните ни дела американска посланичка. Едва ли не, от гунчевата уста – в божиите, пардон, путиновите уши и хоп – току-виж нацелил Путин госпожа посланичката с някое високоточно оръжие, както снежната топка кирчовата глава на Шипка, незабравим спомен впрочем.

    Нередност?
Нов коментар