Новият Сидеров и старите трудови лагери

Бездействащи институции, социални мрежи и медии - инструментите, с които се гради прокремълският национализъм

Костадин Костадинов се стреми да привлече към себе си всички социално недоволни групи
Костадин Костадинов се стреми да привлече към себе си всички социално недоволни групи
Костадин Костадинов се стреми да привлече към себе си всички социално недоволни групи    ©  Цветелина Белутова
Костадин Костадинов се стреми да привлече към себе си всички социално недоволни групи    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още с влизането на партия "Възраждане" в 47-ото Народно събрание, както и с факта, че лидерът ѝ Костадин Костадинов стана четвърти в кандидатпрезидентската надпревара, беше ясно, че случващото се е знак за опасни процеси. Въпреки хаоса и острото противопоставяне в политическата система в България от възхода на Волен Сидеров насам не е имало формация, която да се обявява толкова открито яростно против членството на България в НАТО и ЕС.

Но ето че почти десетилетие след като лидерът на "Атака" издаде "Планът срещу колониалното робство" (а после закономерно залезе), в недрата на партийната система у нас се появи нов борец със западния "колониализъм". За разлика от времето обаче, когато Волен Сидеров се издигна на крилете на любовта към Русия, сега контекстът е много различен.

Събитията в Украйна ясно пренареждат световната политическа сцена, в която руският президент Владимир Путин, наредил инвазията и убийствата на цивилни хора, едва ли вече ще намери място. Но използвайки липсата на адекватна информация, всяването на страхове и недоволството на различни социални групи председателят на самообявилата се за "единствената патриотична партия" в България Костадин Костадинов умело тласка част от общественото мнение в прокремълска посока.

С ясна стратегия в социалните мрежи и подкрепата на медии като близкия до предишните управляващи в. "Труд", в който Костадинов редовно изказва позициите си, както и под разсеяния поглед на прокуратурата, партия "Възраждане" от 2017 г. досега успя да отвоюва и закрепи позиции в политическия живот, довели до влизането ѝ в парламента. Последните социологически изследвания сочат, че само за четири месеца в Народното събрание Костадинов е успял да удвои подкрепата за формацията си.

Според изследване на организацията "Данни за добро" към момента "Възраждане" е най-влиятелният политически субект в българския "Фейсбук" - с над милион интеракции към публикации, свързани с нея и основните ѝ лидери, само за седмицата след 1 май. За сравнение: двете най-големи формации в парламента - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, изостават от "Възраждане" с по над 900 000 действия от страна на потребители към тях.

Матрьошката "Атака"

Костадинов, който заради проруските си позиции си спечели прякора "Копейкин" в социалните мрежи, учредява "Възраждане" през 2014 г., точно когато Волен Сидеров фиксира антизападния характер на "Атака" в "Планът срещу колониалното робство". Допреди това беше само националистически проект, който не заемаше особени позиции за геополитическата ориентация на България.

Историята на "Възраждане" поразително прилича на тази на "Атака", включително и в "еволюирането" от националистически до проруски проект. Затова не е изненада, че в парламента Костадин Костадинов се превърна в гласа на Путин. "Възраждане" е и най-откритият канал на проруската риторика в публичното пространство.

През изминалата седмица партията организира протести в София и Варна с искане оставката на правителството с мотив - "решенията, свързани с войната в Украйна, както и тези за проблемите на обществото". Демонстрациите бяха подчертано антизападни, с развети български и руски знамена.

За разлика от по-обраните си конкуренти в това политическо пространство, Костадинов открито настоява за референдум за излизане на България от НАТО, както и за отказ от въвеждане на еврото в страната.

"Нямаме държава, имаме управлявана отвън колония. Може би само украинската колония е по-зле от нас", твърди той във видео, с което анонсира свикването на демонстрацията в сряда.

Приликите със Сидеров, който преди него оглавяваше "антиколониалните протести", не свършват дотук. Наред с пропагандата срещу НАТО и евросъюза, Костадинов също конструира всичките си политически тези върху реч на омразата.

Инакомислещите - в трудови лагери

И ако Волен Сидеров изпращаше "циганите на Сатурн", лидерът на "Възраждане" дори не си прави труда да търси игра на думи, с която да "опакова" заканите си.

Така на среща с избиратели в Силистра той в прав текст говори за наказателни трудови лагери, ако вземе властта. "Този апарат ще бъде тотално унищожен от нас. Всеки един от тези хора в момента, които участват в управлението на държавата или е част от държавния апарат, ще бъде поставен пред следния избор: или е с нас, българите, или отива да плаща престъпленията си в затвора или в трудовите лагери", казва Костадинов.

От изявите му има и други крилати фрази: "Или побеждаваме (на изборите - бел.ред.), или ще ни довършат като народ." За след победата Костадинов също има виждане: "Държавата ще работи така, както ние преценим, когато започнем да управляваме."

За противниците си Костадинов също има мисия."Повярвайте ми: ще ги сгазим, ще ги смачкаме, ще ги унищожим. Нямаме друг избор", декларира той пред своите избиратели.

А противници са всички от "българския колониален елит". В него влизат парламентарните партии, президентът, който бил "предател", защото не искал предсрочни избори, и всякакви проекти като "партията "Американски възход на натовския генерал Янев".

Сценарият с "по-малкото зло"

Говоренето срещу политическите конкуренти разкрива и още една прилика между Костадинов и Сидеров. Бидейки агресивни и крайни, "Атака" и "Възраждане" успяват да направят антизападните послания на останалите да звучат по-приемливо. И в ситуация на критични избори да са "по-малкото зло".

Така на фона на "Атака" ВМРО и НФСБ изглеждаха като "умерени" партии, които влязоха в кабинета "Борисов" 3 като официални коалиционни партньори. Въпреки многократните преди това твърдения на лидера на ГЕРБ, че никога не би влязъл в коалиция с националисти.

Събитията около "Възраждане" следват горе-долу същия ход. Най-ясно сравнението може да се направи през темата за войната в Украйна. Докато Костадинов нарича партиите, които заклеймяват агресията на Русия "колонизирани от САЩ" и заплашва с "гражданско неподчинение", ако България окаже военна помощ на Украйна, позициите на лидера на БСП Корнелия Нинова и на лидера на новоизлюпената партия "Български възход" Стефан Янев в същата посока могат да минат за "неутрални" и "балансирани".

Прокуратурата пере най-добре

Матрицата, по която са създадени Волен Сидеров и Костадин Костадинов, дава обаче един съществен дефект. Напълно видимо е, че действията и на двамата през годините, макар и нарушаващи куп норми в конституцията, остават несанкционирани от държавата.

Неотдавна например дейци на "Възраждане" се изкатериха с вишка по фасадата на Столична община, за да свалят украинския флаг, необезпокоени от полицаи, присъствали на демонстрацията. Самите полицаи пък били възпрепятствани да извършат каквото и да било от двама депутати от "Възраждане", които се позовали на имунитета си.

Случаят напомня на поредицата акции на Волен Сидеров и бивши депутати от "Атака", които си позволяваха да обвиняват, ругаят, удрят шамари и прочие на всякакви граждани - от търговци до студенти. А делата заради действията им, доколкото ги имаше, завършваха със споразумения за глоби и пробация.

Безспорно е също разсеяното поведение на прокуратурата, свързано със субсидията на "Възраждане", която партията получи след изборите през 2017 г. Тогава тя спечели 1% от вота и получи право на субсидия от 1.6 млн. лева за следващите 4 години.

По-късно в разследване на Нова телевизия се твърдеше, че впоследствие партийният лидер си е купил къща за 200 000 лева на брега на морето и кола за 40 000 лева, а съпругата му към онзи момент се е сдобила с нов апартамент във Варна за 100 000 лева. Самият Костадинов тогава обясни, че е имал спестени 15 000 лева, а за да си купи въпросния имот е изтеглил заем за още 199 000 лева.

След изнасянето на тази информация Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и беше образувано досъдебно производство, за чийто развой към момента липсват публични данни.

"Капитал" опита да се свърже с Костадин Костадинов за организираните протести, хода на производството срещу него и за твърденията му, че ще изпраща противниците си в трудови лагери. И той, и пиарката на партията отклониха въпросите.

Защо подкрепата за Костадинов расте?

Въпреки неясностите около образа на Костадинов социолози, с които "Капитал" разговоря, констатират, че подкрепата за него расте. Те си обясняват това с факта, че "Възраждане" експлоатира теми, свързани със социално недоволство, и така обира протестен вот. А от "зелените сертификати" и бедността недоволството може да бъде насочено и към външната политика на правителството.

Любопитно е, че на последните избори "Възраждане" генерира 13 736 гласа, или 6.14%, от вота зад граница. Това е почти тройно по-голяма подкрепа в сравнение с БСП. Сега партията очевидно си е поставила за цел да разширява влиянието си по места - преди местните избори догодина.

Организация "Данни за добро" отчита сериозен ръст на споделянията на публикации от интернет страницата на партията в различни местни групи във "Фейсбук". Местни общности като "Ушите на Казанлък"; "Моята Стара Загора"; "Пещерци"; "Алоо, кметът на Враца"; "Пловдив" и прочие са затрупвани с рекламни публикации на партията.

Всичко това, заедно с хранителната среда, създадена от манипулациите за войната, която Русия води в Украйна, може да доведе до допълнителен подем на "Възраждане". От публикациите на Костадинов в социалните мрежи се вижда, че той последователно присъства из страната - не само виртуално, но и физически. И без съмнение печели преднина пред партии, които правят това само преди избори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 8

    Иначе казано има и една поука за нормалните партии, които ще е добре да я възприемат:
    Копейкин може да е всякакъв но РАБОТИ неуморно. Не за България и за избирателите си естествено, но постоянно и навсякъде работи!

    Добре е “десните”, промяната и прочие интелектуалци да си извадят главата от пясъка и да се усетят, че тази му нарастваща подкрепа е резултат от работа.

    Милион интеракции не се правят със подръпване на лулата на разговор на високоинтелектуални теми пред камината!
    И ако си мислите че това няма значение, много сериозно се лъжете. Както и брекзит и Тръмп (а преди него и Обама, а сега Маркос във Филипините), изборите се печелят в интернет и там Копейкин върти кръгчета около високопарните ДБ.
    Вземете излезте с един мегафон поне пред 20-те хиляди излязли ви наготово на шествие и после пуснете клипа в интернет. После още един и още един. И започнете да рекламирате. Наемете си поне няколко неуморни пиари и рекламни специалисти - особено за интернет. Ако от това пестите пари, направо се разпускайте.
    Това е война за умове и сърца, не се правете на много високомерни, а се включвайте!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Ако следващите избори гласувате отново за Изроджане, ДПС, Герб или БСП - очаквайте KZ режим като на Путлер или Орбан...
    Обикновените хора не само ще си броят ребрата, ами ще им се налага и да зигят пред ибрикчията на царь Совецкий, тов. Путлер....

    Нередност?
  • 3
    gyk16569687991130058 avatar :-|
    МИРОСЛАВ БАЛЧЕВ

    Много добре говори и има вид на месия, но от трудовите лагери до сапуна има няколко малки крачки. Иначе - създава впечатление за начетен и симпатичен човек, но не еднозначно. Примерно антиваксърските позиции са повече от странни и не са в услуга на обществото. Нещо в идеологията напомня на Лисенко, който проповядва ламаркизма, загърбвайки и критикувайки генетиката.

    Нередност?
Нов коментар