🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спирането на газа е очевидна провокация към ЕС

Ако искаме мир, Украйна трябва да победи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Истеричен ход на Путин, който трябва да срещне твърд и общ отговор

Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България", във фейсбук

От седмици беше ясно (аз предупреждавах и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие.

За съжаление ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели съюза. Спирането на газа само към две държави е очевидна провокация към Европейския съюз - истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд и преди всичко ОБЩ отговор.

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40% от вноса). Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго.

На национално ниво - ако за Полша спирането на доставките се разглежда през болната имперска перспектива на Кремъл като "наказание", за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно - за Кремъл ние сме отцепила се "задунайская губерния", а не партньор. Нищо освен пълно подчинение не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879 г. до днес.

Но през тези години България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак.

Българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви:

- Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес

- Спирането на газа означава незабавно да спре транзитът по "Турски поток" към Сърбия и Унгария

- Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли.

Ключовият въпрос е за европейското единство

От анализ във "Фаненшъл таймс"

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, обвини Русия в сряда, че се опитва да използва газа като "инструмент за изнудване", спирайки доставките към Полша и България. Заради вътрешни противоречия обаче ЕС още не е излязъл с окончателен отговор дали компаниите и държавите-членки трябва да се съобразяват с новия механизъм за плащането им в рубли, поискан от Путин.

В документ на комисията с технически насоки, публикуван в петък, се казва, че платежният механизъм на Русия може да бъде съвместим с договорите при някои условия, стига компаниите да изяснят, че задълженията им за плащане приключват, след като парите бъдат депозирани по сметката в чуждестранна валута.

Унгария даде най-силните индикации, че ще изпълни искането на Москва за приемане на нов механизъм за плащане, докато Германия, Австрия и Словакия посочиха, че също може да се съобразят. Въпреки техническите насоки на комисията, Фон дер Лайен предупреди компаниите да не откриват сметки в Газпромбанк, както поиска Кремъл. "Имаме около 97 процента от всички договори, които изрично предвиждат плащания в евро или долари, така че е много ясно. Искането от руска страна за плащане в рубли е едностранно решение, а не според договорите. Компаниите с такива договори не трябва да се присъединяват към руските искания", каза тя.

Тъй като решенията изглежда са оставени на отделни компании и държави, анализаторите казват, че ходът на Кремъл - който има сериозни последици за репутацията на "Газпром" като надежден доставчик, цели разделяне на Европа и смекчаване на ефекта от въвеждането на санкции. "Това е типична стратегия "разделяй и владей". Русия иска да фрагментира Европа колкото е възможно повече. Ключовият въпрос е за европейското единство", смята Симоне Талиапиетра, старши изследовател в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Най-сигурният път към мира е победата на Украйна

Райнхард Везер, "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза в Киев нещо, което звучи като минималната цел, която Западът би могъл да преследва във войната в Украйна: Русия трябва да бъде толкова отслабена, че повече да не е в състояние да върши такива неща като нахлуването в Украйна. Включително и ако Кремъл успее да се сдобие с една скъпо струваща му частична победа в Източна и Южна Украйна.

За самата Украйна това би било катастрофа. Защото за нея войната няма да свърши дори и след като Кремъл обяви нейния край, а украинците ще са на подчинение на режима в Москва, който би могъл с постоянно подклаждане на огъня по фронтовата линия да затрудни или дори да направи невъзможно възстановяването на украинската държава.

Не само от солидарност с Украйна Западът би трябвало да направи всичко възможно да предотврати такъв развой. Едно постоянно огнище на напрежение от такъв калибър би било огромно бреме за Европа. За цяла Източна и Централна Европа това би означавало несигурност дори и ако приемем, че Русия загуби способността си да провежда големи конвенционални военни операции.

Най-сигурният път за установяването на дълготраен мир в Европа е победата на Украйна в тази война. От Киев шефът на Пентагона се завърна с усещането, че украинците са способни на такъв успех, ако разполагат с необходимите средства за това. А това е призив към всички, които твърдят, че са на страната на Украйна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uxh53646765 avatar :-|
    uxh53646765
    • + 2

    "Спирането на газа само към две държави е очевидна провокация към Европейския съюз - истеричен ход"

    Истерични са само писъците на американските подлоги. България сама се вкара в списъка с неприятелски страни на Русия, налагайки ѝ санкции. А изискването за плащане в рубли е еднакво за всички, присъстващи в него. И ако газта е спряна само за България и Полша, това значи, че останалите са си открили сметки в руската банка (Германия, Австрия, Унгария, Словакия и пр.) или още не им е дошъл реда за плащане.

    Нередност?
  • 2
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • + 2

    "Спирането на газа само към две държави е очевидна провокация към Европейския съюз"
    А кражбата на половината от валутните активи и златото на Русия от САЩ и ЕС, ама хич не е провокация.Каквото повикало- такова дочакало.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    MET Holding, която е резервирала вече капацитет да ни доставя газ през LNG терминала в Гърция, има отчетливи руски корени, също като Gemcorp.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160696464166189
    Фирмата е основана от държавната унгарска MOL, след което като скрит собственик през офшорка влиза олигарха Мегдет Рахимкулов, който е също така акционер в Газпром и VTB. И е санкциониран от САЩ.
    За беда OffshoreLeaks го разкри и така лъсна прокси-комбинацията на Орбан да осигури нова платформа на Кремъл за контрол над газа в Европа.

    Нередност?
Нов коментар