Не на дъното, но още в медийното блато

България напредва в класацията на "Репортери без граници", но има още много за вършене

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица събитията донесоха добра новина за българските медии - не се беше случвало от много отдавна. В класацията на международната организация "Репортери без граници" България се придвижи с над 20 места нагоре и вече не е страната в ЕС с най-лошо състояние на медийната свобода. Това е първият път от девет години насам, в който се отчита, че положението тук се подобрява. Откакто на власт дойде ГЕРБ, свободата на медиите тук непрекъснато се разваляше.

Сега ГЕРБ не са на власт и положението с медиите се подобрява и това показва лошата страна на тази иначе добра новина. Българските журналисти не са станали по-свободни, просто натискът върху тях в момента е по-малък. Хората от новото политическо поколение, което смени Бойко Борисов и антуража му, изглежда, са няколко степени по-цивилизовани и имат усещане за мярка.

Но в същото време в ерата "Пеевски" израсна цяло едно поколение журналисти, които свикнаха, че да се навеждат на властта и да се държат като мисирки е нещо нормално за тази професия. И сегашният прозорец е техният шанс, а и на професията, да осъзнаят истинското призвание на свободната журналистика.

Защото утре може се случи нещо друго. Българският медиен пазар в момента дори е много по-консолидиран, отколкото беше по времето на Борисов и Пеевски. През последните години около БТК и "Йеттел" се концентрира сериозна част от медийната собственост - те притежават двете най-големи медийни групи. В тази около "Нова телевизия" бяха приобщени почти всички медийни активи на Делян Пеевски - телевизии, вестници и радиостанции.

Смяна на политическата конюнктура в обратната посока или пък смяна на собствеността в телекомите носи огромен риск за българската медийна свобода. Положението сега е по-добре, отколкото преди година, но има да се свърши още много работа, за да се гарантира, че островите на журналистическа независимост ще става все повече и все по-големи.

Все още няма коментари
Нов коментар