🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свободата на медиите е следващото голямо изпитание за ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща европейски закон, който комисията ще представи догодина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България представлява абсолютното дъно на медийната свобода в ЕС и много под него със своето 112-о място в тазгодишния световен индекс на "Репортери без граници". Тук олигополите, контролиращи огромното мнозинство от медиите, си съдействат показно и безнаказано". Тази безкомпромисна оценка е дадена на България в нов доклад, изготвен от Асоциацията на независимите журналисти - неформална група на журналисти и издатели от Централна и Източна Европа, и чешкия Комитет за редакционна независимост. "В България за журналистите, които отказват да следват определена редакционна политика, се оказва невъзможно да си намерят работа в други редакции. Това прекомерно стесняване на медийния плурализъм в страната се е случило по време на мандатите на Бойко Борисов", посочват авторите му.

Според анализа свободата на медиите се е превърнала в най-новото изпитание за ценностите и единството на Европейския съюз заедно с продължаващия й активен разпад в няколко страни от Централна и Източна Европа. До този момент ЕС не адресира адекватно тези предизвикателства, сочат двете журналистически организации. Докладът им излезе в деня на годишната реч "За състоянието на съюза" на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че екипът й ще положи повече усилия да защити свободата на журналистите чрез закон за свободата на медиите, който ЕК ще представи догодина.

Примери за натиска

В новия доклад за пореден път е описана тежката ситуация на медийната среда в Централна и Източна Европа. Въпреки че България е посочена като "най-ниската точка за региона и за цяла Европа" по този проблем, водещото място са заели Полша и Унгария.

В Полша на преден план излизат два акта на правителството на "Право и справедливост" на Ярослав Качински - т. нар. "законопроект TVN", който цели да забрани чуждестранната собственост на телевизии и по този начин е насочен срещу главната опозиционна медия в страната - притежаваната от филиал на Warner Brothers TVN. В началото на годината полското правителство представи и нов данък върху рекламите в медиите, който силно ще удари финансирането им. Над 40 новинарски групи протестират срещу новия данък и смятат, че целта е да бъде отслабена финансовата рентабилност на независимите медии, а парите да бъдат налети за пропаганда в близки до "Право и справедливост" организации. В момента в Полша има и над 180 активни SLAPP дела - стратегически дела срещу публично участие срещу критици на правителството. Полша е поставена на 64-то място в тазгодишния индекс за медийната свобода.

Примерът от Унгария е окончателното прекратяване на излъчването на независимото Klubrádió през февруари, след като загуби съдебната битка за лиценза си. Атаката на Орбан срещу него продължи 10 години, като авторите на доклада отбелязват специално, че ЕК се е намесила в дебата едва след като радиочестотата на станцията е била отнета. Борбата на унгарското правителство срещу медиите е тристранна - опити да бъдат подчинени медийните собственици се комбинират с ограничаване на рекламата към определени медийни групи, както и демонстративно ограничаване от страна на държавата на достъпа до информация. А най-новият "антихомофобски" закон, приет в Унгария, създава и легални предпоставки за цензура, пише в доклада. На държавните служители също така не е разрешено въобще да говорят пред медиите без знанието или разрешението на държавните органи, на фона на активни очернящи кампании срещу критични към правителството журналисти. Унгария е 92-ра в индекса на "Репортери без граници" - 20 места преди България.

В Чехия бордът на Националната телевизия се пренарежда от парламента с включване на лица, критикуващи разследванията на обществената телевизия за действията на премиера Бабиш и министрите му. Очаква се новият борд да смени и сегашния директор на медията Петър Дворак.

Какво ще направи ЕС

Докладът е силно критичен към досегашното бездействие на ЕС по уронването на медийната свобода в Централна и Източна Европа и призовава Европейскта комисия да покаже, че правилата й "имат и зъби". Двете журналистически организации призовават за ясно обвързване на еврофондовете и средствата от фонда за възстановяване не само с върховенството на закона, но и със свободата на медиите в държавите членки.

В годишната реч "За състоянието на съюза" в сряда Урсула фон дер Лайен също се спря на проблема. "Европа се нуждае от закон, който гарантира независимостта на медиите. И точно такъв закон ще представим догодина", обеща тя. Депутати от почти всички групи в Европарламента настояват за европейски закон, който да обхване проблемите с медийната собственост, непрозрачното раздаване на евросредства на медии, както и защитата от безразборни дела, целящи дискредитацията и финансовото им изтощение. Тези проблеми бяха отразени и в предложения в началото на декември план за действие за медиите на комисията.

Председателят на ЕК определи информацията като обществено благо и призова за повече защита на разследващите журналисти, като даде пример с убитите Дафне Каруана Галиция (в Малта), Ян Куциак (в Словакия) и Петер де Врис (в Нидерландия). "Трябва да спрем тези, които застрашават свободата на медиите. Медийните организации не са просто бизнес", посочи фон дер Лайен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 2

    Мда. ЕК хубаво се е замислила за свободата на медиите в ИЕ. Похвално.
    Но има и друг проблем... Медии като Ройтерс, Економист са трибуни на неолибералния тинктанк, произхождащ от почитателите на Фридман и Хайек... Капитал, например, и дума не отваря за опр. американски интереси в БГ, както и на драго сърце представя каро адверториали за убера, епъл или някоя друга монстър наднационална корпорация без никаква критика или анализ как увреждат общата среда - и то не само климатично... Нагласата всякви западни фирми да смятат, че в ИИ няма необходимост да плащат релевантни заплати.. Немски, френски и холандски медии винаги представят източноевропейците като бедни корумпирани мангали, дошли да им земат бизнеса, работата... а в Скандинавия дори няма новини какво се случва наоколо - по вероятно е да научим какво става в УСА, Афганистан, Филипините или Ботсвана, отколкото там, където си изнасят фабриките за лавкостнад..
    Единдтвената медия свободна в БГ е Сега, и донякъде дарик..
    По телевизиите некви руси мацки се опитват да покажат ИИ.
    Алтернативата е перла сред свини, и тук-там има други бисери като Сн. Великова в БНР. Уеба е пълен хаос - никаква класация на надеждни сайтове, а като локални новини е още по-зле. И никакъв интерес от централните медии към новини от провинцията.

    Нередност?
Нов коментар