С широко затворени очи за хомофобията

Националистът Боян Расате бе само глобен от съда за това, че с приближените си без причина нахлуха и изпотрошиха ЛГБТИ център миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският съд и българският закон са слепи за хомофобията и не я наказват адекватно. Това по същество каза Европейския съд по правата на човека преди само две седмици в решението си по делото за Михаил - пребит до смърт в Борисовата градина от тийнейджъри, "защото им приличал на гей". Според ЕСПЧ присъдите им са силно занижени, макар очевидно да става дума за много тежко престъпление, мотивирано от омраза към гей хората - в демократичния свят това е утежняващо обстоятелство.

Тази седмица Софийският градски съд обаче показа, че много добре вижда хомофобията. И най-демонстративно я подминава. Става дума за делото срещу националиста Боян Расате, който през октомври миналата година заедно със свои приближени нахлу без причина в ЛГБТИ център в София. Групата от десетина яки момчета изпотрошиха мебели и техника, удряха в лицето момиче и си тръгнаха. Според първоинстанционния съд обаче това не е престъпление по Наказателния кодекс. Присъдата на Расате е само глоба 3000 лв.

Агресивният националист тормози ЛГБТИ общността от години, а досието му е далече от чисто. Той е осъждан за подбуждане към размирици и саморазправа с участниците в първия гей парад в София през 2008 г. През годините срещу него са били образувани над 15 други дела, включително за тормоз и дискриминация срещу хора с хомосексуална ориентация. Оставена безнаказана поредната му "акция" едва ли ще е последна.

Прокуратурата все пак обжалва, но с решението си Софийският градски съд удари два демонстративно звучни шамара: един за международното право и втори за ЛГБТИ общността. И то броени дни, след като "София прайд" събра над 15 хил. души на шествие с искания за права и защита от насилие и обиди. На везните засега Расате явно тежи повече от тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • - 1
    • + 4

    Нямам търпение един ден съдебната ни система да сработи и да започнем да прибираме побеснелите примати по клетките.

    Нередност?
Нов коментар