🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички са Боян Расате

Правоохранителни ограни и институции заедно с повечето политици и медии грижливо си отглеждат хомофобията в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Събота, късен следобед. Група от десетина нахлува в ЛГБТИ център в центъра на София по време на общностно събитие. За десетина минути те изпотрошават мебели и техника, удрят в лицето момиче, като крещят провокативно "Викнете полиция!", и си тръгват.

Присъстващите на сцената лесно разпознават водача на групата. Боян Расате, създател на крайнодесния Български национален съюз и през годините оглавявал още няколко организации от профашистки тип, е стар познайник на ЛГБТИ общността (и на други малцинствени групи). Срещу него през годините са били образувани над 15 дела, включително за тормоз и дискриминация срещу хора с хомосексуална ориентация, осъждан е и за подбуждане към размирици и саморазправа с участниците в първия гей парад в София през 2008 г.

Днес Расате е кандидат за президент и с този факт очевидно е свързана и показната му акция.

Случилото се, разбира се, е недопустимо. Насилието и саморазправата не могат да бъдат част от което и да е нормално общество, още по-малко могат да бъдат част от предизборна кампания. Границите в случая очевадно са подминати.

Случващото се в следващите 48 часа обаче обрисува мащабите на истинския проблем с хомофобията в България и неговите поне четири грамадни стълба, изграждани търпеливо в продължение на десетилетия:

1. Безнаказаност. Арестувани за нападението засега няма. В понеделник самият Расате коментира пред журналисти, че нито той, нито сподвижниците му са викани в полицията. Като кандидат за президент Расате ползва имунитет и не може да бъдат задържан или привличан като обвиняем. Изключение са престъпления от общ характер, каквото точно е и случилото се в събота следобед. Процедурата изисква главният прокурор да поиска от ЦИК да свали имунитета на кандидата. Направил ли е това Иван Гешев? В понеделник следобед от прокуратурата обявиха, че още не са решили как да процедират в този случай*.

В същото време няма данни да са задържани поне други участници в групата, потрошила офиса на организацията, които нямат имунитет.

Всъщност ако и този случай се размине с никакви или проформа наказания, то съвсем няма да е прецедент. Представители на ЛГБТИ общността могат да изредят десетки и десетки останали по същество безнаказани акции срещу тях. Това лято например (преди юлските избори) няколко ЛГБТИ центъра в София бяха подложени на враждебни акции от националисти заради... прожекции на филми.

2. Медийна сензация. Така в понеделник сутрин Расате беше извикан "на разпит" по случая не в следствения арест, а в сутрешния блок на "Нова". Там той изнесе нова живописна сцена, като отрече да е участвал в акцията, определи я като прекалено раздухана от медиите, но пък в същото време обясни, че е заслужена, като намекна, че в центъра се вихрела "детска порнография". В крайна сметка след скандал Расате бе изгонен от студиото от водещия Виктор Николаев, тъй като "си правел пиар на гърба на "Здравей, България".

Не е съвсем ясно какво са очаквали и целяли водещите на предаването, канейки на живо в ефир агресивния националист, чиито медийни участия рядко приключват без скандали. Като цяло обаче медийното легитимиране на личности с, меко казано, спорни позиции по ЛГБТИ темата през годините далеч не е необичайна практика. Преди повече от десет години отново в "Нова" Расате например държа реч без филтър срещу ЛГБТИ общността, заради което се наложи и тогавашният собственик на телевизията, шведският консорциум MTG, да се извини официално с отворено писмо.

3. Законодателно пренебрежение. Полицията образува досъдебно производство за хулиганство, стана ясно в неделя. Това са глупости. Хулиганство е да напишеш със спрей "К*Р" на стената. Случаят е целенасочена акция срещу гей общността и е редно да бъде квалифициран като престъпление от омраза. Само че сексуалната ориентация не присъства в чл. 162 от Наказателния кодекс, който адресира престъпленията от омраза - те могат да са свързани само с раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения.

ЛГБТИ общността от десетилетия вече настоява за промяна в законодателството, така че да има по-адекватна защита срещу актовете на агресия срещу нейни представители, които далече не са само изолирани случаи. През годините обаче нито една парламентарно представена партия не се е ангажирала да работи за това. Така всяка атака срещу представители на гей общността всъщност се третира като обикновено хулиганство.

4. Политическа незаинтересованост. Общо три партии и няколко отделни политици публикуваха позиции по случая, с които "категорично осъждат нападението".

Този брой сам по себе си е показателен за отношението на българската политическа класа към проблемите на една никак немалка група от обществото. Още по-показателен е фактът, че единственo ПП "Зелено движение" посочва в позицията си, че става дума за престъпление, мотивирано от хомофобия, и че има нужда Наказателният кодекс да се измени и допълни, "за да включва престъпления от омраза по хомофобски и трансфобски мотиви".

Но и извън конкретния случай: над 10 години България се управляваше от партия, в която "мъжете обичат жени, а жените обичат мъже"; в парламента имаше по няколко партии с позиции, близки до тези на Расате; а в последните години най-голямата българска лява партия, в чиято същност би трябвало да е залегнал принципът на защитата на малцинствата, издигна битката с "джендърството" и Истанбулската конвенция в тотален приоритет.

Така разговорът за законодателни промени за адекватна защита и равни права на хората от ЛГБТИ общността бе просто невъзможен. А дали ще е възможен занапред остава също толкова неясно.

В крайна сметка Боян Расате е проблем, роден от "традиционната" балканска омраза, отгледан с институционална незаинтересованост и политическо безразличие и подхранен от търсещи лесни сензации медии. И докато тази среда е факт, проблемът ще остане, само името му ще се сменя.

*В часовете след публикуването на коментара главният прокурор все пак поиска имунитета на Расате, а ЦИК реши да разреши привличането му като обвиняем.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 22
    • + 5

    С подобни нападения се мобилизира гей-общността, която не е тайна е електоратът на ДБ и ПП. Като гледах последния гей парад в София не ме учудва, че ДБ взимат 10% и основно в столицата. Съмнения буди, че МВР на Рашков дори не си направи труда да задържи някой за 24 часа за това нападение, което навежда на мисълта, че всичко е дирижирано.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 4
    • + 7

    Диваци!

    Нередност?
  • 3
    bravado avatar :-|
    bravado
    • - 5
    • + 6

    Браво, Ани. Много точни наблюдения

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2
  • 5
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 1
    • + 4

    Не Зелената партия, а ПП "Зелено движение", част от коалицията Демократична България е единствената политическа партия ясно изговарила проблемите в случая.
    Моля, поправете го!

    Нередност?
  • 6
    cnr16358507941085462 avatar :-|
    Cvetalin Pizhov
    • - 6
    • + 3

    Чакайте бе, ЛГБТ, какво означава? Лесбийки, Гейове и Транс, а Б какво значи? БИ? Ясно, значи има само два пола, щом можеш да си Бисексуален 🤣 На едно мнение сме с тази организация, има всякакви луди и два пола.

    Нередност?
  • 7
    wxr1533748934573911 avatar :-|
    Todor Stoyanov
    • - 2
    • + 1

    Бидейки един от потенциално засегнатите от тази дискриминация и виждайки незаинтересованноста на държавата от законодателни промени ме кара да изпадав в ярост. А съм спокоен човек. Моля гласуването да започне сега, Ughhh

    Нередност?
  • 8
    blj16274188541067929 avatar :-|
    Temenujka Madjarova
    • - 1
    • + 1

    Вие ,,нормалните,, защо толкова се вълнувате от интимния живот на другите А вашата педофилия,извратености? Какво да правим с тях? Тези отЛГТБ са малцинство,има ги във всички партии и социални слоеве ,не може да наклонят везните в нечия полза Опасни сте вие ,не те! Както е тръгнало,много още има да си пати това,,общество,, българско.

    Нередност?
  • 9
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo

    Патардия между лица с психични отклонения - едните с неадекватно сексуално поведение и с /добре платени/ претенции за специалност, другите - с комплекси, свързани с личностната си реализация /претендиращият за водач даже името си сменил/...

    Нередност?
Нов коментар