Правителството от последния ден

Решенията на кабинета "Петков"

Кирил Петков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последното си заседание правителството на Кирил Петков взе няколко решения, които трябваше да направи ако не в първото, то поне много по-отдавна. На него беше закрита безсмислената Национална петролна компания. Тя беше създадена от последния кабинет на Бойко Борисов - уж да създава конкуренция на картела на частните бензиностанции, но нито проработи, нито намали цените на горивата. Това, разбира се, беше фалшив претекст, за да се създаде още един канал за отклоняване на обществени средства при управлението на ГЕРБ, защото всъщност, за да се разбие картелът, е необходимо да се задейства Комисията за защита на конкуренцията, начело на която стои майката на един депутат от ГЕРБ.

На същото заседание коалиционното правителство одобри и отпускането на близо 400 милиона лева за 302 проекта на 196 общини, чието население е 5,6 милиона души. Парите са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г., но точно регионалният министър искаше да редуцира бенефициентите до само 92 общини.

Екологичният министър Борислав Сандов пък отмени всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда за магистрала "Струма", защото противоречат на изискванията на Европейския съюз, спортният министър прекрати договора за наем на някога любимо заведение на лидера на ГЕРБ на Бойко Борисов, което се свързва приятеля му Александър Сталийски в столичния плувен комплекс "Диана"... За всички тези казуси имаше достатъчно податки, че са обвързани с коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" - парите за регионите - интересни за ИТН, та дори и ресторанта на Сталийски, защото "Дългия каза да не закачаш Сталийски.

Това са все неща, които правителството на Кирил Петков можеше да свърши много по-рано, но очевидно коалиционните ангажименти не са им позволили. А е трябвало. Защото хората очакваха по-смели постъпки от "Продължаваме промяната" и не само в последния момент.

Все още няма коментари
Нов коментар