🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смяната на властта: Радев намекна за политически завой, Петков предупреди за последиците

Президентът, изглежда, не вижда политическия компонент в доставките на руския газ и призова за "рационални решения" в енергетиката

Румен Радев ще упражнява и изпълнителната власт през следващите над два месеца
Румен Радев ще упражнява и изпълнителната власт през следващите над два месеца
Румен Радев ще упражнява и изпълнителната власт през следващите над два месеца    ©  Цветелина Белутова
Румен Радев ще упражнява и изпълнителната власт през следващите над два месеца    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Две ключови за кабинета "Кирил Петков" политики изглеждат под въпрос
  • Спирането на руския газ и категоричната подкрепа за Украйна едва ли ще са сред приоритетите на служебния кабинет
  • Президентът посочи като първостепенна задача България да не бъде "въвлечена" във войната между Русия и Украйна, както и да се търсят "предвидими" доставки на газ

Предаването на управлението на новото служебно правителство с премиер Гълъб Донев очерта основните направления, по които ще се движи политическата битка в предстоящата предизборна кампания за предсрочния вот на 2 октомври. Посланията, които бяха отправени, разкриват пълния разлом между президента Румен Радев и хората, които той назначи в първото служебно правителство през 2021 г. със заръката да внесат очакваната от обществото промяна в наследения от ГЕРБ корупционен модел в упражняването на властта.

Година по-късно президентът и хората на тази именно промяна вече са един срещу друг като политически опоненти. Във вторник Радев се опита да внуши апокалиптична картина на ситуацията в България след седеммесечното управление на кабинета на Кирил Петков, а досегашният премиер и съосновател на "Продължаваме промяната" заяви в отговор, че "политици, лобисти и обикновени брокери" всяват страх, за да се забрави "кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава".

Година по-късно посланията на Румен Радев вече не са фокусирани върху борбата с корупцията, заради които получи широка обществена подкрепа и беше преизбран за втори мандат. Още повече че силите, които стоят зад поддържането на корупционния модел, през изминалите седем месеца станаха видими с просто око. Радев обаче подмина темата с дежурна фраза за "борба с корупцията" и обяви два основни приоритета на четвъртото си служебно правителство, които създават опасения за промяна на позицията на България по отношение на договора с "Газпром" и войната в Украйна.

Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

Румен Радев
Румен Радев

Президент

Горното изказване на Румен Радев предизвиква най-много опасения най-вече защото в него въобще отсъства политическият компонент в доставки и цената на газа. През последните месеци Москва се опитва да изнудва с него правителствата в Европа, които купуват руски газ, така че да не оказват подкрепа за Украйна или да не налагат санкции на Кремъл. Правителството на Кирил Петков даде твърд отпор на опитите "Газпром" да бъде използван като инструмент за ограничаване на българската свобода за взимане на решения, като едностранно прекрати доставките въпреки превежданите от България суми по договора. Макар и да не беше заявено официално, с договори на частни компании се осъществяват доставки за Украйна, предимно на боеприпаси, а българската армия "бракува" въоръжение, което заминава към зоните на активни бойни действия.

Това именно даде знак, че иска да промени Румен Радев, който и бездруго е отдавна подозиран, че е влязъл в политиката с подкрепата на Кремъл. Противниците на руското влияние в България свързват избирането му за президент с т.нар. план "Решетников" за подчиняване на България на имперските интереси на Русия. До началото на войната в Украйна Румен Радев реално не беше направил нищо, за да потвърди тези подозрения. След това негова колебливост по отношение на това каква позиция трябва да заеме България отново събуди съмненията, че той може да е проруски настроен.

Не е ясно доколко новото служебно правителство на президента би направило реално такъв сериозен завой, който би нанесъл огромна вреда на позициите на България и в ЕС, и в НАТО, но речта му във вторник даде знак, че Радев влиза в предизборната информационна война.

"Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС" - така описа той ситуацията в страната, обръщайки се към новите си служебни министри.

"Условия за апокалипсис в България няма", заяви в свое почти веднага последвало обръщение досегашният премиер Кирил Петков. "Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци", каза Петков. И припомни част от мерките, които досегашното правителство е приело, включително осигурените помощи за отопление през зимата, удължените енергийни компенсации за бизнеса.

"За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в "Балкански поток" - тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ; Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените; Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК - отказва да разследва за картелни споразумения", посочи още Петков.

По повод "обедняването", което Румен Радев изтъкна, Петков отговори, че за пръв път пенсионерите са извадени над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите. И припомни данъчните облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора, увеличените заплатите на медиците и учителите.

"Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1.5 млрд. лв. Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки", каза той.

По думите му това, което се случва в момента, е внушаване на страхове: "Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да ви накарат да се страхувате за бъдещето. Искат да забравите, че за 12 години крадяха вашите пари, искат да ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и да спрат световната инфлация, искат да ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да ви крадат", посочи Кирил Петков.

От решенията, които тепърва ще взима служебното правителство, ще стане ясно дали президентът Румен Радев окончателно се е позиционирал в този лагер. Още от началото на руската инвазия в Украйна приглушената му подкрепа за Кремъл създаде противоречие в образа му на борец с корупцията и защитник на слабите и онеправданите. Няма как да си такъв, ако си поддръжник на клептократичен режим като този на Путин, който за да прикрие истинския си образ във войната в Украйна, подложи населението си на икономически страдания заедно с невиждана цензура и терор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 10
    • + 3

    Кирето май не разбира, че... вече не е ни@КОЙ :) Идват следващите гладиатори :)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 5

    Да се говори за "политически компонент" в икономически категории е безумие!
    В политкоректното си залитане авторите на Капитал ще стигнат до някакъв местен Нюрнберг (имам пред вид не следвоенния трибунал, а предвоенното родно място на Хитлеровото законодателство)...

    Появата на понятие "политически компонент" нелира цивилизационната логика и е чиста проба съвременна кръстоска между националсоциализъм и комунизъм (нарича се неолиберализъм) и в нея политкоректността е доминираща. И е също толкова враждебна на здравия разум, колкото и идеологическите фалцети на соца.

    Толкова ли е трудно да се разбере, че както и Борисов, Киро никога повече няма да стъпи на Дондуков? Фактът, че в най-крактия мандат на правителство в най-новата ни история въпросният пич успя да сътвори купища дълготрайни проблеми за държавата, но не реши нито един, говори за няколко фундаментални проблема:

    1. Коалиционният характер на властта се оказа врата с полето.
    Помежду присъдружните партии липсва взаимен коректив и всяка драпа да взема колкото може повече за краткото време във властта;

    2. Много удобно се оказа да има морално компрометирана прокуратура, която никой не се дава зор да променя.
    Прокуратурата е единствената институция по конституция, която може да предявява обвинение в съд. Дюшеш е за политическите мушмороци дълговечността на Гешев начело на държавното обвинение и по тая причина властите в държавата да избягват да си контактуват с прокуратурата. И кой и как да повдига обвинения при това положение?

    3. Новите партии се оказаха политически хумункулуси.
    Те са абсолютно изкуствени политически субекти, в които са инсталирани батерии за толкова живот, колкото да свършат работата, за която са създадени.
    4П изгря върху ненавистта на българите към Бай Ганьовския Борисовизъм. И оказала се във властта, включи на изпълнението на съвсем друга, зададена й програма, която може да се обобщи с една дума: краен проамериканизъм. Последва ударно осъществяване:
    а) на американския модел за БЮРМ;
    б) на американския модел за енергийно откъсване от Русия;
    в) на американския модел за информационно притегляне;
    г) на американския модел за отрязване на всякакви връзки: културни, дипломатически, конфесионални, бизнес и т.н. с Русия;
    д) на американския модел да психологическо приобщаване към прокси войната на САЩ в Украина.

    4П не само не доведоха до съдебна фаза нито едно разследване за висока корупция, но доведоха "борбата с корупцията" до циркаджийски арести на баце и Со за 24 часа.

    4. Старите партии се оказаха от улицата на червените фенери (привет, Корнелия! Поздрави Христаки!).
    Заради облагите на властта им стана безразлично с кого и защо си лягат, калкулирайки като пачки електоралния вот.

    След всичко това много ми се ще кошмарите на авторката да се сбъднат!
    Служебния кабинет този път да се отърве от болестта, хронофицирана от царя насам, че "успели" българи от Запад ще ни оправят. Киро, Асен и НПО планктона около им след царските юпита са поредното събуждане.

    Четете Приключенията на барон Мюнхаузен!
    Единствено той знае безотказен и физически безотказен способ за се издърпаш от блатото, стискайки и коня между краката си!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Да речем че си прав. Тогава КОЙ ще ни издърпа от блатото? Решетников може би? Защо ли не съм особено ентусиазиран?

    Нередност?
  • 4
    elitdimitrova avatar :-|
    Reader12
    • + 1

    Да се прави политически завой с държава, която не признава международното право и избива цивилни и деца, както и да се инорират приоритетите на ЕС е предателство!

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    Помнете Иван Искров!
    Най-голямото, най-истинското ми удовлетворение и удоволствие за поне половин живот ми беше гледката на този човек тогава, шефа на БНБ, гуверньора на националната народна българска банка тогава, 2014 г.
    Аферата КТБ се доближава и надхвърля аферата Де Клозиер от началото на 20 век по размера и наглостта на милиардите, размятани на пода. Само няколко такива случаи има в света и два от тях са български, вярно с един век разлика, но все пак.
    След нагнетяване на напрежението с всеки изминат ден, накрая КТБ обяви официално фалит. Всички български власти, всички играчи от Станишев до Бареков се смутиха, покриха, вцепениха. Няколко дни след фалита най-накрая БНБ излезе с изявление, прочетено официално от Иван Искров пред медии, на фона на затворена врата от две крила от една зала, зад него и отстрани стоящи други хора.
    Не помня някога да съм бил по доволен, или да съм получавал по огромно удоволствие от гледката на смъртно уплашения Иван Искров, български гуверньор. Пребледнял, треперещ, с поглед надолу и настрани, но в никакъв случай в камерата, четящ с разтреперан глас от лист пред себе си. С надвиснали над главата му някои хора, сякаш за да гарантират, че ще прочете листа. С ясното съзнание, че да, оплескахме я здраво, много много много сериозно тоя път.
    Говорим за петия човек в държавата, приятели. След премиера, президента, председателя на НС и началник-щаба на армията, това е петия човек в реалната държава.
    Смъртно изплашен, пети човек в държавата. С ясното съзнание, че накрая на всички игри, всъщност той е този, който официално и по всички писани и неписани закони на Вселената трябва не просто да влезе в затвор заради КТБ, а и с очевидни съмнения дали би останал жив в процеса, познавайки играчите. Има омерта - но всички сме хора, ами ако се разприказва?.. И го сложиха пред екрана да прави изявление, да замаже, да излезе, че не е ТОЙ, а нещо - някой- неустановено кой и защо.
    Е, знаем историята, знаем и Цв. Василев, знаем и знаем, и историята завърши вече, Историята глътна и тая жаба.
    Но гледката на смъртно уплашен човек от свръхелита на България ще топли спомените ми до край.
    Помнете Иван Искров!

    Нередност?
Нов коментар