Пекин е на една пряка от София

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Живеем в толкова свързан свят, че дори и далечни събития - буквално на другия край на света, имат много по-директно отношение към живота в България, отколкото изглежда на пръв поглед. В този свят едно от най-ценните умения не е толкова да имаш много информация - тя се намира лесно, а да научаваш важните за теб неща и да намираш връзките между тях. Само така светът около нас се вижда в истинския му смисъл.

В този брой на "Капитал" има няколко примера за събития, които се случват далече, но засягат много пряко България. Ще започнем от най-далечния:

Преди седмица в Китай се състоя конгрес на китайската комунистическа партия, който преизбра Си Дзинпин за генерален секретар. Това се случва за трети път - нещо невиждано от Мао Дзедун насам, но по-важното е друго. Сега всички чакат да видят списъка с членовете на политбюро, защото от хората в него - колко са сравнително модерно мислещи и колко - хардлайнери, ще се разбере накъде ще тръгне китайската икономика през следващите години. Това, от своя страна е важно за света, Европа и съответно за България. През последните над 20 години в основната на икономическия възход в Европа стояха две неща - евтини петрол и газ от Русия и евтино производство в Китай. През последните поне 10 години към тях се добави и евтино финансиране. Сега евтиният газ и евтините пари вече ги няма. Войната на Русия в Украйна предизвика много рязко откачане на Европа от Москва. Въпросът е какво ще направи Китай и от неговата политика до голяма степен зависи дали гласовете за "откачане" от Пекин ще се увеличат. От това зависи колко болезнено и колко бързо ще трябва да се преструктурира цялата европейска икономика, включително и България. Част от отговорите зависят именно от конгреса на китайската комунистическа партия - вижте за него в този текст.

Войната на Русия в Украйна предизвика и много силна бежанска вълна оттам - предимно мъже, които бягат от мобилизацията в съседни държави, сред тях е и Грузия. В броя ще прочетете интересен репортаж от случващото се там и то е показателно не само за човешките трагедии, но и за това как големите конфликти разместват хората по картата на света. Войната в Сирия така изгони от държавата им милиони хора, повечето от които дойдоха в Европа и това имаше много ефекти, включително и върху политиката в част от засегнатите държави. Засили се ролята на националистическите партии, някои от които бяха (и вероятно са) директно финансирани от Русия.

В България сме свикнали да говорим за емиграцията само в посока на напускане на страната, но освен това през последните няколко години се случва и нещо друго интересно. Заради липсата на достатъчно работна ръка много български компании са принудени да внасят работници от други държави. В момента това са предимно хора от бившите съветски републики в Азия - Киргистан, Узбекистан и Казахстан, но има и немалко турци, които са дошли да работят тук, заради лошото състояние на тяхната икономика. Темата от корицата на този брой разказва за тази тенденция.

Когато избирахме коя тема да бъде на корицата в "Капитал" се чудехме между темата за чуждите работници и за откриването на Народното събрание и съответно опитите да се състави правителство. Там обаче не се случва нещо съществено - политиката се е разпаднала на много дребни парчета и това всъщност е лоша новина.

В свързания и сложен свят предимство ще имат държави, в които на власт са умни политици, които много добре разбират какво се случва, какви са рисковете и от какво може да спечели България, съответно нейните хора и компании. При толкова фрагментирана политика и липса на силни политически лидери страната ни изглежда като малка лодка без кормило в средата на сериозна буря. Изходът от това може да стане по два начина. Единият през сериозна криза, от чиито руини да се появят политици с нова и адекватна на времето енергия. Другият е да се изпревари иначе неизбежната катастрофа и да се предложат на хората нови идеи и решения на проблемите. Сигурното е само, че трети път няма - досегашното десетилетие на безвремие и застой свърши. И не може да се върне.

Все още няма коментари
Нов коментар